HIŠNO PERO: URŠKA OGRINC: POLETJE, KJE SI?!

 Spet pokrita z masko, tokrat v poslovnih prostorih enote za turizem, razmišljam, da tudi če je bila poletna sezona res 'na glavo', smo vmes vsaj malo zadihali. A izredne razmere so spet tu in res ni dobro poslušati teh rastočih številk okužb s Sars-cov-2. Zato se bom vsaj za nekaj minutk vrnila nazaj v pomladno-poletni čas.

Foto Miha Jernejčič 
 
 

                                                                  Foto Tine Šubic

Nekaj vpogleda v letošnjo sezono bi rada podala, zato bom uporabila številke, saj me je moj modri kolega že zdavnaj podučil in naučil, da ima raje kot mnenja - številke, in zraven navrgel še citat James L. Barksdale-a: “If we have data, let’s look at data. If all we have are opinions, let’s go with mine.” (Če imamo podatke, si poglejmo podatke. Če imamo vsi mnenje, začnimo z mojim.)

Na glavo

Pomladno - poletna sezona letos je bila obrnjena na glavo; in to dobesedno. Če je v preteklosti Cerknica gostila v glavni sezoni dobrih 70% tujih gostov, je bilo letos ravno obratno. Prevladal je domači gost. Junija so nas še pazljivo opazovali na mobilnem TIC-u in si zapisovali, kaj vse se še splača videti, potem pa se je v juliju (seveda s pomočjo turističnih vavčerjev, brez tega ne bi šlo) že pričelo dvigovati število nočitev domačih gostov. Podatki do konca meseca septembra 2020 namreč razkrivajo, da smo dosegli 70% lanskega števila prenočitev.  Domačih gostov je bilo 65 % (v letu prej le 31 %), najbolj izrazit poskok pri prenočitvah domačih gostov smo beležili avgusta (desetkratnik v primerjavi s tem mesecem leto prej).


Vir: Podatki o prenočitvah turistov 2020, stat.si 

Gostoljubnost in zajtrk

Do 1. oktobra je bilo v naši občini po podatkih FURSA vnovčenih 1.593 bonov,  v skupni vrednosti 206.505,95 eur. Levji delež teh je šel v Hotel Rakov Škocjan, sledijo turistične kmetije ter gostišča, šele nato apartmaji. Gostje torej niso iskali zgolj nastanitev, temveč tudi zajtrk, več stika z gostiteljem, aktivnosti in dogajanje v času oddiha pri nas. Pa je bilo sploh na voljo dovolj ležišč, me sprašujete?

V letu 2018 smo imeli 31. avgusta registriranih 15 nastanitvenih obratov, ki so ponujali 216 ležišč. V letu 2020, pa je registriranih obratov  31. avgusta bilo kar 38, ki so ponujali 423 stalnih ležišč. Da, ležišč je zaenkrat dovolj, a v veliki večini so obrati registrirani kot dopolnilna dejavnost (torej apartmaji), gostje pa so iskali nočitev z zajtrkom – stik z gostiteljem, turistične kmetije, nekateri tudi višji standard prenočitvenih kapacitet. In predvsem: stik z gostiteljem, da jih ta usmeri do tistih krajev, kjer se da kaj videti, še bolje: doživeti. Tu pa je prostora za izboljšave še veliko. 



Vir: Podatki o o nastanitvenih obratih, AJPES.
 

Nekaj toplega, domačega

Velika večina udeležencev Tematskih vikendov (ki so bili v  letošnji sezoni izjemno uspešni, saj smo z vodenimi ogledi povezali tako domače ponudnike, kot vodnike in pridno zapolnili vsa mesta skoraj vsak vikend) so na nas na koncu spraševali, kje bi lahko sedaj pojedli kakšno dobro kosilo, kaj domačega, toplega, kakšna juhica za otroke, pa da je blizu, ker so otroci zmatrani od aktivnosti. Kakšna turistična kmetija, mogoče? Povpraševanje gre v prid domače hrane in sproščenega vzdušja. Išče se dobro, toplo, okusno, domače - otroci pa bi se lahko še malo poigrali na vrtu. Ali pa, da je čisto blizu, preden se usedemo nazaj  v avto in odpeljemo domov.  

Ocenjevalna komisija Turistične zveze Slovenije na Tematski poti Drvošec. Foto Urška Ogrinc
 
Ocenjevalci v Selščku, ki je dobil "posebno priznanje" v kategoriji NAJ vaško jedro. Foto Urška Ogrinc
 

Aktivni in ležerni

Obiskovalci, ki smo jih na TIC točki na Dolenjem jezeru srečali nekje do 10. ure zjutraj, so se po Notranjski potepali ves dan. Skušali so si ga zapolniti z različnimi aktivnostmi: kolesarjenje, pohodništvo, ogled Križne jame, pa še na Slivnico bi šli. Vmes seveda iščejo postanek za dobro kosilo ali kratek oddih. Manjše skupine bolj izkušenih kolesarjev so delale relacije nad 80 km na dan. Najpomembneje: ti obiskovalci so se vrnili večkrat ali pa so pri nas ostali več dni.

Veslanje na Cerkniškem jezeru je med obiskovalci izjemno priljubljena aktivnost. Foto Urška Ogrinc
 
Ena od aktivnosti Tematskih vikendov - Lov na zaklad. Foto Urška Ogrinc
 
Na našem TIC-u na lojtrniku so se po nasvet oglasili številni obiskovalci. Foto Urška Ogrinc
 

Kolesarji so predstavljali več kot 60% delež aktivnih obiskovalcev, sledili so pohodniki, izjemen vodostaj pa je celo sezono navduševal ljubitelje čolnarjenja. Ogled Križne jame je bil za naše sogovornike le še pika na i, saj so se vračali polni navdušenja. 

Križno jamo (in druge kotičke NRP) je obiskala tudi novinarka Mojca Mavec in pri nas posnela del oddaje Na lepše. Foto Urška Ogrinc


Kolesarji so predstavljali več kot 60% delež aktivnih obiskovalcev. Foto Urška Ogrinc
 

Obiskovalci, ki so prihajali po 15. uri (predvsem nedelje), pa so bili že izjemno ležerni, iskali so le krajši sprehod, kavo ali sladico ob jezeru, zato smo jih velikokrat morali preusmeriti tudi na druge točke (z avtomobilom do Slivnice na sladico in na najboljši razgled na jezero, tudi na Bloško jezero, pa do gradu Snežnik). Ekipa je opazila, da je za tak tip obiskovalca Cerkniško jezero (tudi Rakov Škocjan) prezahtevno, ker ni zgolj izletniška točka, ampak zahteva določeno mero aktivnosti, celo truda, željo po prepustitvi izjemni naravi in okolici, da se lahko pokaže v vsej svoji lepoti in veličini. In prav je tako.

 

Dobrodošli

Prav lepo je bilo spremljati domačega gosta, ki je v tem posebnem poletju za svojo počitniško destinacijo odkril Notranjsko. Levji delež večdnevnih obiskovalcev so predstavljali obiskovalci iz Pomurske, Goriške in Podravske regije. Iz prenatrpane slovenske obale so se k nam umikali iz Obalno – kraške regije, obiskovalci iz sosednjih občin (Postojna, Sežana, Divača) pa so pridno polnili naše vodene oglede na tematskih vikendih, se vrnili večkrat in pokazali veliko zanimanja za aktivnosti v parku.

Večdnevni obiskovalci so trošili med 50 in 100 eur/dan (60%), medtem ko so se dnevni obiskovalci ustavili nekje pri 25 eur.

Med tujci pa so nas Covid razmeram navkljub (lepa narava, bližina in varnost so bili ključni motivi obiska), obiskovali naši tradicionalni gostje: Nemci, Italijani, Nizozemci ter Avstrijci.

Menim, da je to zelo dober izkupiček poletne sezone za Občino Cerknica. Nas pa čaka še veliko dela in predvsem: prilagajanja novim razmeram. Drugo leto se bodo gostje vrnili, a njihov obisk moramo upravljati, jih usmerjati, predvsem pa se z njimi ukvarjati.

Čisto na koncu,  pohvala TIC ekipi: Jadranka Janeš, Karim Mahne, Ria Ileršič, Ladi Klančar in nepogrešljivi Miha Jernejčič so na TIC točki ustvarili res dobro vzdušje. Bili so gostoljubni, prijazni, predvsem pa so se dela lotili strokovno in zavzeto. Hvala vsem za zaupanje.

Ostanite zdravi! 

Avtorica bloga v pogovoru s cerkniškim županom in novinarko med snemanjem oddaje RTVSLO - Na lepše. Foto Ljubo Vukelič
 
Urška Ogrinc je Cerkničanka, zanje leto vodja enote Notranjskega regijskega parka za turizem. Z vsem srcem se ukvarja z razvojem trajnostnega turizma v parku. Ima dolgoletne izkušnje v marketingu na področju turizma, zasebno pa je velika ljubiteljica neokrnjene narave.


 

 

 
 
 


 
 
 



 

Komentarji

Priljubljene objave