4 ideje za deževne dni

Narava Notranjskega parka je vsekakor najlepša, ko je obsijana s soncem. A ker vremenska napoved ne kaže, da nas bo sonce kaj kmalu obiskalo, vam ponujamo 4 predloge, kam in kaj početi v dežju.


1.      Križna jama


Križna jama je ena najlepših vodnih turističnih jam v Sloveniji. 22 smaragdnih jezer povezuje kot solza čist podzemni potok, v stranskih rovih ležijo prastare kosti jamskih medvedov, po številu vrst pravih jamskih živali pa sodi Križna jama med najbogatejše jame na svetu!



Križna jama je sedmi najdaljši jamski sistem v Sloveniji. Človek jo obiskuje že od neolitika dalje, še prej pa je v njej gospodaril zdaj žal izumrli jamski medved. Hoje po poteh, ki so jih tisoče let uporabljali jamski medvedi, in veslanja po jezerih v kraškem podzemlju ne boste nikoli pozabili!

Zaradi narasle vode je novembra in decembra možen samo krajši enourni ogled. Ta vas popelje skozi začetne velike dvorane in rove, ki so ponekod prekinjeni s sigastimi čoki ali pa skalami, ponvicami in manjšimi kapniki. Že po nekaj sto metrih v jami ni več svetlobe in raziskovanje se nadaljuje s pomočjo ročnih svetilk. Po ogledu razstavljenih kosti jamskih medvedov, ki pritegnejo tako s svojo velikostjo kot tudi številčnostjo sledi vožnja s čolnom po jezeru nakar se po isti poti vrnemo do izhoda.

Za ogled dobite gumijaste škornje in ročno svetilko.

2.      Kulturni dom Cerknica


V kulturnem domu bo decembra pestro. Na sporedu so številne gledališke, glasbene in filmske prireditve. 

3.      Hiša izročila


Na mestu nekdanje destilarne eteričnega olja jelke je zrasla Hiša izročila, ki se ukvarja z ohranjanjem izročila obrti in dejavnosti na Notranjskem.

Na vodenih ogledih in delavnicah lahko spoznate lanarstvo, kovaštvo, destilacijo in izdelavo drevaka. Lahko se tudi preizkusite v petju starih ljudskih pesmi, ob spremstvu mladih čuvarjev izročila pa se lahko podate na spoznavanje okolice ali na potep po gozdovih z domačini.




4.      Jezerski hram: Muzej Cerkniško jezero


Glavna atrakcija muzeja je živa maketa Cerkniškega jezera, s pomočjo katere spoznate polnjenje in praznjenje jezera. Ogledu makete sledi multivizija, kjer si ogledate fotografije in posnetke Cerkniškega jezera v vseh letnih časih ter obisk etnološkega parka s predmeti, ki so prebivalcem objezerskih vasi lajšali življenje ob stalno spreminjajoči se gladini jezera.

Muzej je v zimskem času odprt po vnaprejšnjem dogovoru. Za dodatne informacije in rezervacijo jih kontaktirajte na 041 561 870 ali jezerski.hram@siol.net oziroma preko kontaktnega obrazca.




Komentarji

Priljubljene objave