Počitek na poti


V začetku novembra se je na vrt hiše na Peščenku zatekla rdečkasto rjava ptica z dolgim kljunom. Ker se ni premikala, je gospodarja zaskrbelo, da je poškodovana, zato nas je o svojem novem gostu na vrtu obvestil. Ugotovili smo, da si je čas za počitek v naših krajih vzela ptica sloka, ki je v Sloveniji zelo redka gnezdilka. Večina slok se pred zimo seli v toplejša območja, kjer je dovolj hrane, in le maloštevilne se odločijo za prezimovanje. Za sloko na Peščenku se je izkazalo, da ni poškodovana in potrebuje samo malo počitka. Naslednji dan je že odletela in nadaljevala svojo pot na jug. 



Sloka ali veliki kljunač (Scolopax rusticola) je čokata ptica gozdnatih pokrajin velikosti goloba. Ponaša se z dolgim, ravnim, spredaj zaobljenim kljunom, s katerim stika za žuželkami in njihovimi ličinkami. Gnezdo navadno napraska kar na tleh in ga ne skriva pretirano, saj se zanaša na svojo varovalno barvo. Sloka je uvrščena na IUCN rdeči seznam ogroženih vrst, vendar tako kot bobnarica v kategorijo najmanj ogroženih vrst.

V času selitev ptic taki izredni postanki niso ravno presenečenje, saj so razdalje, ki jih ptice premagujejo, ogromne, počitka na zahtevni in nemalokrat tudi nevarni poti pa malo. V uri leta izgubi ptica v povprečju do enega odstotka telesne mase, zato se mora vsake toliko ustaviti. Eden izmed rekorderjev v ptičjem svetu je progastorepi kljunač, ki brez postanka preleti tudi do 11.000 kilometrov. 



V kolikor se tudi pri vas pomudi kakšna počitka potrebna ptica, je najbolje, da jo pustite počivati v miru, v kolikor se pusti prijeti, pa jo lahko položite v kartonasto škatlo, da bi jo zavarovali pred mački in psmi. Če opazite, da je ptica poškodovana, pokličite veterinarsko službo.

Komentarji

Priljubljene objave