9 POLETNIH AKTIVNOSTI V NOTRANJSKEM PARKU

Naš park mnogi poznajo le po Cerkniškem jezeru. Res je, da je na njem in ob njem mogoče početi celo vrsto reči. Ne moremo se vam sicer hvaliti, da je "neusahljiv vir" aktivnosti, ker to ne drži, saj včasih tudi malo usahne, a je ravno zato nekaj posebnega, saj je vsakič, ko ga obiščete, drugačno. 
Stržen, glavni vodotok Cerkniškega jezera. Foto: Eva Kobe

So pa v našem parku na voljo še številne druge prijetne, zabavne, zanimive, vznemirljive, posebne, nepopisno lepe točke, vredne postanka in preživljanja prostega časa. Za vas smo izbrali 9 takšnih, ki bi jih moral videti in doživeti vsak. 



1.) Kopanje v Cerkniškem jezeru
Čeprav je Cerkniško jezero poleti »prazno«, pa je del, ki ne presahne, še vedno največji kos vode v okolici. V poletni vročini se je tako mogoče ohladiti v vodnem delu Cerkniškega jezera, ki je približno 500 metrov oddaljen od parkirišča pri Dolenjem Jezeru. Ljubitelji plavanja boste ugotovili, da se lahko tudi precej naplavate.



V času suše se lahko ohladite v jezeru. In za to najdete kotiček brez "kopalnih sardin," 
kjer boste lahko popolnoma sami. Foto: Arhiv NRP



2.) Sprehod po Rakovem Škocjanu
Pohod po petkilometrski krožni poti po dolini naravnih mostov je v poletni vročini ena prijetnejših stvari, za katero se lahko odločite. Drevesa vas bodo branila pred sončnimi žarki, če boste izlet zaključili s strmim sprehodom pod veličastnim Malim naravnim mostom, pa bo doživetje zares nepozabno.
Sprehod med čudeži narave - naravnimi mostovi v senci gozdov . Foto: Miha Jernejčič




3.) S čolnom po podzemlju 
Križna jama, znana po svojih podzemnih jezerih, je v poletnem času odprta vsak dan. Predhodna najava ni potrebna, le pridete tja ob urah ogledov in se vsaj za eno uro ohladite v podzemlju.
Veslanje po smaragdnem podzemnem jezeru v Križni jami je doživetje, ki ga 
zlepa ne boste pozabili. Foto: Društvo ljubiteljev Križne jame



4.) S kolesom po Notranjski
Notranjski park s svojo razgibano geološko zgradbo ponuja pestro paleto najrazličnejših kolesarskih poti. Za družinsko kolesarjenje so najprimernejše položne makadamske poti ob Cerkniškem jezeru, z gorskim kolesom pa se lahko vzpnete na Slivnico ali peljete po Rakovem Škocjanu. Za cestne  kolesarje je za raziskovanje na voljo neokrnjena narava severnega dela Notranjskega parka - Menišija in Vidovska planota.
Zaradi njegove velikosti boste Cerkniško jezero težko v celoti raziskali peš. Poskusite s kolesom! Foto: Jošt Stergaršek



 5.) Obisk muzeja Jezerski hram
Cerkniško jezero vsak dan nekoliko spremeni svojo podobo. Ker si poletni obiskovalci težko predstavljajo, kakšen je obseg povsem polnega jezera, lahko obiščejo Muzej Jezerski hram v vasi Dolenje Jezero in v dobri uri vidijo, kaj se z jezerom dogaja v obdobju enega leta. Muzej lahko nenajavljeni obiščete ob sobotah ob 15:00, ob predhodni najavi pa kadarkoli.
Ob živi maketi Cerkniškega jezera boste lažje razumeli ta čudež narave. Foto: Jezerski hram

6.) Opazovanje pestrega rastlinskega in živalskega sveta
Zaradi svoje spremenljive narave je Cerkniško jezero ustvarilo edinstvene razmere za življenje. Biotska pestrost tega območja je res izjemna! Na poletnem sprehodu ob jezeru lahko naletite na eno od 276-ih vrst ptic, ki smo jih zabeležili tam, pa kačje pastirje, metulje, zanimive hrošče in druge žuželke, bujno rastlinje, prav lahko pa se zgodi, da boste opazili tudi kakšno medvedovo stopinjo. Lahko pa tudi, pod izkušenim vodstvom, noč preživite v divjini in prisluhnete tuljenju volkov.
Jezero v vseh letnih časih prekipeva od življenja. foto. Miha Jernejčič

7.) Odkrivanje skrivnosti Cerkniškega jezera
Čeprav v presihajočem Cerkniškem jezeru poleti običajno ni veliko vode, je za mnoge ravno takrat najzanimivejše. Suša namreč odstre marsikatero skrivnost, ki ob večjem vodostaju ostane očem nevidna. Požiralniki v Rešetu in Vodonosu so povsem blizu izhodiščni točki, parkirišču pri Dolenjem Jezeru, in sprehod po jezerskem dnu vam bo razkril, kam čez poletje izgine voda iz največjega slovenskega jezera.



Retje. Foto: Miha Jernejčič








8.) Raziskovanje sotesk Iške in Zale
Kristalno čisti rečici sta svoji strugi vklesali v slikoviti soteski na skrajnem severnem delu Notranjskega parka in s svojim značajem na Notranjsko vnesli pridih alpskega sveta. Hlajenje v tolmunih, ki sta jih oblikovali reka Iška in njen kristalni pritok Zala, v poletnem času predstavlja enkratno osvežitev.
Skrita, nekoliko težje dostopna soteska vas bo očarala. foto: Tine Schein



9.) Aktivnosti ob tematskih vikendih
Kup aktivnosti, ki obiskovalcem Notranjskega parka ob koncih tedna krajšajo čas. Vožnje z lojtrnikom, kanuji in kolesi, preživetje v naravi, zgodbe, kulinarika, izročilo... Vsako soboto in nedeljo od konca aprila do konca septembra se ob Cerkniškem jezeru dogaja kaj vznemirljivega in zanimivega. 
Vsak konec tedna nekaj novega!              






Avtor bloga je Miha Jernejčič, sodelavec Notranjskega parka in vodja Turistično informacijskega 
centra Cerknica. Pristen Cerkničan, ki že od malih nog počne vse tisto (in še veliko več), 
kar vam priporoča v zapisu.











Komentarji

Priljubljene objave