Na potep za metulji Notranjske

Ste vedeli, da so na Cerkniškem jezeru opazili več kot 125 vrst dnevnih metuljev? To je skoraj tretjina vseh vrst v Evropi, kjer so jih zasledili nekaj več kot 440. Na enem samem kraškem travniku lahko naštejemo prek 50 vrst dnevnih metuljev.

Pisani metulji so nedvomno ena najbolj opaznih, prepoznavnih in ljudem priljubljenih skupin živali. Navdušujejo nas s svojo pestrostjo barv in oblik. Dnevni metulji predstavljajo le slabo desetino vseh vrst metuljev, letajo izključno podnevi in so zato tudi najbolj barvno pisani. Metulji so pomembni kazalniki stanja okolja. Namreč, če je metuljev še veliko, je okolje v dobrem stanju, kajti metulji hitro reagirajo na spremembe, ki se dogajajo v okolju.
Biologa Notranjskega regijskega parka in velikega ljubitelja metuljev Jošta Stergarška smo povprašali, katere so najpogostejše vrste dnevnih metuljev, ki jih lahko opazimo na notranjskih travnikih.  

Lastovičar (Papilio machaon)



Lastovičar je en od največjih metuljev, ki živijo v Sloveniji. Lastovičar je odličen letalec z velikim območjem razširjenosti, vendar se nikjer ne pojavlja množično. Večkrat pa lahko opazujemo, kako se nekaj samcev spreletava prav na vrhu kakega hriba, celo gore. Na takih izpostavljenih mestih oprezajo za samicami. Glede življenjskega prostora ni preveč izbirčen, saj se pojavlja tako na vlažnih kot suhih območjih, seveda pa zahteva bujno rastje hranilnih rastlin in bogato cvetoče travnike, kjer lahko tako velik metulj dobi dovolj medičine za življenje.
Zaradi svoje velikosti je bolj opazen. Redno ga videvamo na robnem delu Cerkniškega polja (in vse do vrha Slivnice).

Admiral (Vanessa atalanta)


Admiral je zelo pogosta vrsta, a zato nič manj zanimiva. Ime je dobil po rdečem traku, ki teče preko sprednjih kril. Gre za teritorialno vrsto, ki nikoli ne odleti daleč od svojega ljubega mesta za opazovanje in počitek. Admiral je odličen letalec in ga lahko opazujemo v zelo različnih življenjskih okoljih, najraje pa se zadržuje na gozdnih robovih, jasah in vrzelih, kjer ga je v teh vročih dneh prijetno opazovati.

Navadni modrin (Polyommatus icarus)


Navadni modrin je en najpogostejših modrinov, ampak samec, kljub svoji majhnosti, s kovinsko modro zgornjo stranjo kril vedno navduši. Najlažje jih opazujemo ob blatnem bregu ali na vlažnem makadamu, kamor prihajajo srkat vodo z raztopljenimi minerali (solmi), ki jih v njihovi hrani (medičini) praktično ni.

Kdaj in kako opazovati metulje?

Največkrat jih bomo opazili letati v toplih sončnih dneh, saj si ob slabem vremenu nemudoma poiščejo zavetje med rastlinami ali na njih, kjer se presenetljivo dobro skrijejo.
Za opazovanje dnevnih metuljev je na splošno najbolj primeren čas v toplem delu jasnih dni, od dopoldneva, ko rosa izhlapi, do popoldneva, ko se sence podaljšajo. Le v najbolj vročih dneh se tudi metulji opoldne umaknejo v senco. Dober pripomoček je daljnogled, ki nam omogoča, da z razdalje nekaj metrov opazujemo metulja na rastlini ali tleh, ne da bi se ta prestrašil in odletel. Metuljem in ostalim žuželkam se bomo neopaženi približali le zelo počasi in previdno, saj so njihove sestavljene oči izjemno občutljive na premike.

Komentarji

Priljubljene objave