Gostujoče pero: Nika Paternost, študentka biologije

Navadna orhideja



Ko so nam na fakulteti naročili, naj naberemo 75 različnih vrst rastlin za herbarij, češ da se to za bodočega biologa spodobi in nikakor ni preveč, se je številka vsem zdela pretirana. No, mene je skrb  ob misli na bogat rastlinski svet jezera in njegove okolice kar hitro minila. To pa seveda še zdaleč ni edini privilegij tega, da živim v bližini Cerkniškega jezera, katerega biotska pestrost je res izjemna.



Ilirski meček

Moje otroštvo je polno spominov na kopanje v jezeru, lovljenje na rdečeperke, ščuke in krape, na kačje pastirje, za katerimi smo se podili, oglašanje žab, vožnjo s kanuji in mnogo prelepih sončnih zahodov. Pa bodo lahko to rekli tudi vsi tisti za nami? Kaj če bo prišel čas, ko petje ptic ne bo več tako številčno in bo regljanje žab ter ribolov le še spomin? Kaj če bo to prelepo jezero, s tako izjemno biotsko pestrostjo, le še preteklost? Bilo bi krivično. Do vseh tistih za nami in do vseh vrst, ki jim jezero predstavlja dom. 

Bela štorklja

Medtem ko nabiram rastline za herbarij in poslušam petje ptic, pozdravim ribiča, ki ga srečam. Malo se zamislim. Bi bila deležna vsega tega, če bi bilo posegov v naravo, kot je bilo v preteklosti izravnanje struge, več? Najverjetneje ne. Projekt LIFE Stržen je zato korak v pravo smer in nekaj kar moramo sprejeti z odprtimi rokami. Kajti to, da imamo ljudje »moč« spreminjati naravo, lahko usmerimo v to, da ji pomagamo povrniti se v naravno stanje in s tem ponovno zagotoviti življenjski prostor mnogim živalskim in rastlinskim vrstam.

Turkizni modrin

Mala bela čaplja

Čopasti ponirek

Cerkniško jezero
Fotografije: Tine Schein

Komentarji

Priljubljene objave