NEPRIJETNE PODOBE CERKNIŠKEGA JEZERA



"Neugodni delovnik komunale nikakor ne more biti opravičilo za vse tiste neodgovorneže, ki smeti odlagajo v naravo in s tem ogrožajo naše okolje in pitno vodo."
V Notranjskem parku med rednimi pregledi območja naši terenski sodelavci vsak teden naletijo na kaj, kar ob dragoceno, neokrnjeno okolje jezera nikakor ne sodi. Smeti, gnojnica, avtomobili, različna navlaka (npr. zeleni odrez, lesni ostanki, neugledni prostori za piknik…). In tu dejstvo, da ljudje to kopičijo na zemljiščih, ki so njihova last, ni nobena olajševalna okoliščina. Gre za naravni park in pika!




Pred nekaj dnevi je tako brezbrižnež, ki je imel doma očitno čistilno akcijo, v Obravčjo jamo na območju Cerkniškega jezera odvrgel večjo količino odpadkov. Gre za kraško jamo, ki leži nad vhodom v Veliko Karlovico, kjer Stržen in Cerkniščica ponikneta v podzemni svet. 












V jamo je nemarnež stresel gume, oblačila, čevlje, dele zlomljenega kolesa, pločevinke, ostanke zdravil, električne kable, embalaže od barv, med odpadki pa so bili celo dokumenti, ki so nosili njegovo ime. Prav na podlagi tega je, potem ko je prejel prijavo Notranjskega parka, Medobčinski inšpektorat iz Postojne uvedel postopek zoper kršitelja. Ta je na njegovo zahtevo odpadke že odstranil, plačati pa je moral še 400 evrov globe.







Zakaj odpadkov, če jih je že naložil v svoje vozilo, raje ni odpeljal v cerkniški Zbirni center za odpadke, ostaja neznanka. Res pa je, da ima center, s katerim upravlja občinsko komunalno podjetje, precej neprijazen delovni čas za občane, ki ob sobotah in nedeljah doma obnavljajo, pospravljajo, obrezujejo, vrtnarijo in se jim nakopičijo odpadki. Med tednom pa so med 8. in 15. uro v službi.
Seveda pa neugodni delovnik komunale nikakor ne more biti opravičilo za vse neodgovorneže, ki smeti odlagajo v naravo in s tem ne le kazijo okolico, ampak tudi ogrožajo naše okolje in pitno vodo. Zbirni center brezplačno sprejema manjše količine vseh vrst odpadkov, tudi nevarne in gradbene.


Obravčja jama danes, potem ko jo je smetilec počistil    
Naloga in poslanstvo Notranjskega parka je, da ohranja neprecenljivo lepoto in nedotaknjenost tega območja, in da o njeni nujnosti osvešča in izobražuje javnost. Ne le v krogih ekološko ozaveščenih, v celotni javnosti bi morala takšna dejanja veljati kot zavržna in nesprejemljiva, saj so primerljiva z bruhanjem v svoj lastni krožnik s hrano. Zato je Notranjski park na spletni strani projekta Life Stržen (s katerim bomo veliko pripomogli k zaščiti območja Cerkniškega jezera in njegovih prebivalcev) vzpostavil posebno rubriko z naslovom "VSE, KAR SE NE SME", v kateri bomo opozarjali na nezaželene in škodljive prakse v naravnem parku, zanje iskali rešitve in izboljšave situacije ter vas o njih sproti obveščali. Vabljeni k spremljanju rubrike! 

Notranjski park, ki je last in ponos nas vseh, je prelep in predragocen, da bi ga oskrunjali               




Komentarji

Priljubljene objave