VALENTIN SCHEIN: ŠTORKLJE SO TAM, KJER SO DOBRI LJUDJE DOMA

"Štorklje na Notranjskem. Nosijo otroke in srečo."

Kar nekaj notranjskih dimnikov je v zadnjih dveh desetletjih dobilo nove kljunaste prebivalce; nekatere štorklje z gnezdi namreč vztrajajo na njih že skoraj 20 let. 

Par štorkelj, Dolenje Jezero                    

Ali nam ta leta ostajajo v spominu? Večina ljudi, ki enkrat vidi gnezdo štorklje, tega nikoli ne pozabi. Pred mnogimi leti, ko je prvi par štorkelj začel gnezditi v Martinjaku, smo v časopisnem naslovu članka zapisali, da štorklje gnezdijo tam, kjer so dobri ljudje doma. In to je res. Seveda je poleg dobrih ljudi za uspešno preživetje pomembna tudi hrana, ki jo mlade štorklje potrebujejo za rast in prve zamahe s krili, ter vsako jesen za prvi polet v južne kraje, vse tja do Afrike.



V naši, zahodni kulturi je bela štorklja simbol rojstva. To izhaja iz viktorijanskih časov, ko je bilo razlagati o razmnoževanju pri ljudeh kočljivo. Zato so starši otrokom na vprašanja, od kod so se vzeli, odgovarjali, da jih je prinesla štorklja. Navada izhaja iz nekdaj razširjenega prepričanja, da so štorklje prinašalke sreče in blaginje.

Kmalu po letu 2000 je prvi par štorkelj hotel zgraditi svoje gnezdo na tovarniškem dimniku v Martinjaku. Ni mu uspelo, saj je takrat tovarna še delala in se je iz dimnika vsake toliko močno pokadilo. Svoje gradbene sposobnosti je par štorkelj nadaljeval na dimniku najlepše hiše v Martinjaku – Premrovove vile, zgrajene med obema vojnama. Prvo leto je bilo v gnezdu povitih dvoje mladih štorkelj, ki sta na jug odleteli šele nekaj dni pred prvim novembrom. Od takrat naprej je gnezdo vsako leto polno mladih ptičjih kepic.



Eno prvih gnezd družine štorkelj na Notranjskem je nastalo na Premrovovi vili v Martinjaku

Istočasno se je v Razdrtem pod Nanosom naselil drugi par štorkelj in kar nekaj let uspešno gnezdil. Nekaj let kasneje je bil naseljen veliki dimnik Slamarjeve gostilne v Novi vasi in tedanji »zlobni« notranjski jeziki so govorili, da štorklje že vedo, kje na Blokah se dobro je in pije, češ, da so samo zato svoje gnezdo začele graditi na tem res mogočnem dimniku. To gnezdo ima svojevrsten rekord, saj se je pred nekaj leti v njem izvalilo 6 štorkljic, in gnezdo je postalo za tako veliko družino premajhno. Eno izmed njih so hranili z ribami in drugimi dobrotami kar okoliški prebivalci, in prav ta štorklja si je za vedno zapomnila, da je v Novi vasi veliko dobrih ljudi, ki so jo imeli radi in so se vsak dan potrudili, da njihova desetnica nikoli ni bila lačna. 



Gnezdo na Slamarjevi gostilni v Novi vasi     



Naslednja naselitev dimnika je bila v vasi Gorenje Jezero, kjer si je štorklja izbrala enega  večjih dimnikov sredi vasi. Res je tudi, da je prvo leto poskušala gnezditi na Vragovi hiši.



Gorenje Jezero
Pred več kot 5 leti se je par štorkelj poskušal ugnezditi tudi na Poletnikovem skednju na Dolenjem Jezeru, pa nikakor ni mogel dokončati svojega gnezda in se je po slabem mesecu odselil drugam. Isto leto je bil pri vasi Dolenje Jezero opažen obročkan mladič štorklje, ki se je izlegel v gnezdu na severovzhodu Madžarske na meji z Ukrajino. 



Gnezda štorkelj so pogosto zelo velika in jih uporabljajo mnogo let. Nekatera so v premer zrasla prek 2 metra, v globino pa okrog 3 metre. Nekoč je veljalo, da so štorklje monogamne, vendar pa to ne drži. Navadno imajo štorklje istega partnerja eno sezono, po selitvi pa ga zamenjajo.  

Pred 5 leti je par štorkelj začel graditi gnezdo na zlomljenem stranskem vrhu cerkvene lipe pri cerkvi Sv. Petra v Dolenjem Jezeru. Z gotovostjo lahko trdimo, da je to v Sloveniji prvo gnezdo štorklje, zgrajeno na drevesu. 



Štorklje že več kot 5 let gnezdijo na drevesu ob cerkvi v Dolenjem Jezeru.     

Par štorkelj v Dolenjem Jezeru te dni gnezdo pridno oblagajo z mehko "posteljnino", kar je lahko znak, da bodo v njem kmalu mladički  

Leto pred tem se je kar velika jata štorkelj poskušala naseliti na obžaganih lipah za vasjo Lipsenj. En par pa si je ogledoval tudi ravno strehico na stolpu gasilskega doma v Žerovnici. Pred sedmimi leti je poskušal par štorkelj graditi gnezdo na dimniku zadnje hiše na Škocjanski cesti na Rakeku. Zadnja naselitev štorkljinega para v naših krajih pa se je zgodila lansko leto v Loški dolini, ko je par mladih štorkelj začel graditi gnezdo na vrhu smreke za Justinovo hišo v Iga vasi. Lani v gnezdu ni bilo mladih, v letošnjem letu pa par gradi in dograjuje gnezdo, zato upamo, da se bo v njem letos izlegel vsaj par mladih štorkljic.



Iga vas
Se bo družinica kmalu povečala?      

Že nekaj let štorklje gnezdijo tudi v kraju Dilce pri Postojni na dimniku nekdanje, danes čarobne kmečke hiše sredi vasi, pa tudi na novem betonskem dimniku sredi Pivke pri trgovini Velo.



Dilce 



Pivka        
Zapuščeno gnezdo štorkelj pa sameva na dimniku ene najlepših hiš v Hraščah. Poskus gnezditve je bil po pripovedovanju domačinov tudi v vasi Rakitnik pri Postojni.




Gnezdo v Hraščah sameva     
Za naslednja leta si želim, da bi bile vse štorklje na Notranjskem sprejete z odprtim srcem in dobrimi željami. Nikoli in nikdar ne smemo pozabiti, da štorklje prinašajo otroke v kraj, ki si ga izberejo za gnezditev, in nikar tudi ne pozabimo, da štorklje gnezdijo tam, kjer so doma dobri ljudje.







Valentin Schein, naš strokovni sodelavec in svetovalec direktorja, sicer arheolog in odličen poznavalec zgodovine ter predhistoričnih naselbin na Notranjskem. Je izjemen ljubiteljski fotograf, ki večino juter, popoldnevov in večerov v letu preživi pogreznjen v čudovito naravo Notranjskega parka. Najlepše fotografije, ki jih objavimo, so ponavadi rezultat njegovega potrpežljivega, večurnega ždenja v kakem grmu, sploh ko gre za ptice. Strasten zbiratelj starih zemljevidov, ki vsebujejo Cerkniško jezero. V Parku je neusahljiv vir znanja, zanimivih informacij ter zabavnih zgodb in anekdot.








Komentarji

Priljubljene objave