GOSTUJOČE PERO: VIKA ZABUKOVEC - NAMESTO GOB, REDKE ORHIDEJE


"Potem pa se pogled izostri in kmalu jih zagledava. Najprej 15, potem 27, potem …. Skupaj 510! To je rekordna številka!"

Septembrski dnevi so primerni za sprehode v naravo. Vreme prav kliče po nabiranju gob. Službo sem končala prej kot druge dni, zato je bilo dovolj časa, da greva pogledat, če gobe že rastejo. Deževalo je, temperatura je primerna, letni čas tudi … Torej bodo tudi gobe!


Malo sva se peljala z avtom, malo hodila peš ... Pregledala sva vse okoliške terene, kjer bi lahko rasle gobe. Gob pa ni! Peljeva se naprej in prišla sva že v Cajnarje. Kako bi bilo, če bi pogledala še na travnike nad vasjo? Tam rastejo tudi divje orhideje – zavite škrbice, ki cvetijo prav zdaj. Greva pogledat pa še za te, ko sva že tukaj. Lani jih skoraj ni bilo. Kaj pa letos?



Ustaviva se na prvem travniku, kjer rastejo. Na tem travniku je bil leta 2013 rekord preštetih rastlin 250. Lani nisva našla nobene.



Najprej opaziva nekaj marel, ki se skrivajo v travi in so ravno prilezle iz zemlje. Takim pri nas rečemo »mikrofončki«.



Gledava in iščeva naprej. Nikjer ni več nobene marele. Kaj pa zavite škrbice? Najprej zagledava tri. Malo naprej še eno, pa še eno … Skupaj jih je trinajst. To najdbo, ki je tako redka in tako majhna, je treba fotografirati.



Hodiva naprej in iščeva. Na koncu jih na celem travniku, ki je precej velik, naštejeva 158. Zavita škrbica je zelo majhna in neopazna divja orhideja. Je najkasneje cvetoča kukavičevka. Pri nas zacveti konec avgusta. Ljubitelji divjih orhidej ji posvečajo obilo pozornosti. Za svojo rast in razvoj potrebuje dovolj svetlobe. Uspeva na suhih, negnojenih travnikih in pašnikih, ki so pokošeni sredi julija oziroma preden rastlina iz listnih rozet požene steblo s socvetjem.


Divje orhideje izginjajo, ker izginja primeren življenjski prostor. Ogrožen je njihov obstoj, zato so v Sloveniji vse orhideje zavarovane. Zavita škrbica je ranljiva vrsta in je uvrščena na Rdeči seznam ogroženih vrst. Predvsem travniške vrste so v zadnjih desetletjih v največjem upadanju.


Odpeljeva se do bližnjega travnika. Tam jih je bilo lani 40. Spet so najini pogledi uprti v tla. Najprej ne opaziva nič. Potem pa se pogled izostri in kmalu jih zagledava. Najprej 15, potem 27, potem …. Skupaj 510! To je rekordna številka! Zgleda, da je bilo lani ugodno leto in so te drobne lepotice naredile dovolj semena in se uspešno razmnožile.


Namesto gob, ki jih je bilo le za vzorec, sva se vrnila ugodno presenečena in vesela, saj je bila ta današnja najdba zavitih škrbic še lepša. Najdba zavitih škrbic v Cajnarjah nama je dala nov zagon za iskanje še na drugih poznanih rastiščih v Notranjskem regijskem parku. 



V naslednjih dneh sva pregledala vsa rastišča nad Ivanjim selom. Pred leti je bilo tam najdenih 472 teh cvetlic, letos pa kar 632. Skočila sva tudi na Bločice, kjer so bile pred leti najdene 4 zavite škrbice na enem rastišču. Letos sva našla še tri nova rastišča. Skupaj sva  naštela 99 teh rastlin. Po prvih uspešnih dneh v Cajnarjah se je v nama porodila želja, da bi letos naštela 1000 zavitih škrbic. Je to sploh možno? Je!



Na koncu naju je presenetila skupna številka, ki je presegla vsa najina  pričakovanja. Naštela sva 1400 zavitih škrbic v cerkniški občini. Kdo ve, koliko sva jih še spregledala, ko pa so tako neopazne in jih je tako težko najti zaradi majhnosti in nevpadljivega socvetja.



Vika Zabukovec je vzgojiteljica v cerkniškem vrtcu. Je velika ljubiteljica narave, kjer preživi precej časa. Tam se sprosti in napolni z energijo. Poleg krajših sprehodov za opazovanje lepot vključuje v svoje življenje tudi nekatere rekreativne športne aktivnosti: pohode v hribe, kolesarjenje, smučanje in drsanje.




Komentarji

Priljubljene objave