VIKA ZABUKOVEC: Med zvončki


Spomladi, ko se narava prebuja, so navadni mali zvončki med prvimi, ki pokukajo izpod snega na plan. Vsi jih prav željno pričakujemo in se jih zelo razveselimo. Malo manj pa vemo o njihovih posebnostih in skrivnostih. 


Hiter pogled na poljane belih zvončkov ne dajejo občutka, da so si med seboj kakorkoli različni. Podrobnejši pogled pa razkrije marsikatero razliko. Zvonček ima značilen cvet, ki je po obliki podoben snežni kaplji oziroma zvoncu, zato ima tudi tako ime. Cvet je sestavljen iz treh koničastih zunanjih listov in ko posije sonce, se zunanji listki razprejo in pokaže se zelen vzorec na treh krajših notranjih listkih. Po podrobnem opazovanju teh zelenih vzorčkov sem opazila, da raznolikost zvončkov lahko kar zablesti. Opazila sem  vzorčke v obliki bumeranga, srčka, šotora, zelenega A, ki so v različnih zelenih ali rumenih barvnih odtenkih.





Naslednja razlika, ki sem jo opazila pri zvončkih, je bila velikost same rastline in tudi cvetov. Na istem rastišču prihaja do precejšnjih razlik. Najdemo lahko primerke z nizkimi,  normalno visokimi ali izredno visokimi stebli ter z drobnimi, normalnimi ali zelo velikimi cvetovi.


Listi zunanjega kroga so lahko koničasti, včasih bolj žličasti in včasih zgledajo prav napihnjeni.



Naslednje, kar sem opazila pri cvetovih zvončkov, je število zunanjih listkov. Običajno so trije. Potrebnega je veliko iskanja in večkratnega opazovanja, da najdeš tudi zvončke z drugačnim številom teh listkov. Našla sem zvončke s štirimi listki, nato z dvema in letos tudi edinim primerkom s petimi zunanjimi lističi.


Naslednje iskanje je razkrilo zvončke, pri katerih se cvet zgleduje po cvetu pasjega zoba.



Opazila sem tudi zvončke, ki so imeli rumene cvetne glavice in tudi rumen notranji vzorec. Pri njih gre v glavnem za vpliv okolja ali pa razmer pri rasti. Ko pa je to izključeno, gre lahko tudi za sorto zvončka.


Zunanji cvetni listi pa niso vedno snežno beli. Na njih lahko opazimo zelene lise ali pege, lahko pa je zvonček v celoti rahlo zelen.   









Lani sem v Loški dolini slučajno našla prav poseben šopek zvončkov. Spominjajo na priznano sorto z imenom Ljubljana. Rastejo ob precej obiskani poti, zato je njihov obstoj vprašljiv. Lansko leto je bilo v šopku 5 cvetov, letos pa le trije. Ker so zaščiteni, jih ne smemo izkopavati, lahko pa jih naberemo le manjši šopek, zato jih le fotografiram in opazujem.



Opazi se tudi cvetove, ki so drugačni na pogled, vendar ne vem, če gre tukaj za vrsto ali so se le deformirali med rastjo. V knjigi dr. Jožeta Bavcona najdem zvonček z imenom Spaček, ki ima nenavadno obliko cveta. Vsak cvetni list je nekoliko drugačen. Lahko je drugam zavit in različno dolg.


Dr. Bavcon se pri nas z zvončki zelo podrobno ukvarja. Je botanični in hortikulturni strokovnjak, priznan doma in v Evropi. Veliko dela in energije posveča tudi spoznavanju različnih zvončkov na Slovenskem.  Posebni zvončki so v času cvetenja na ogled v Botaničnem vrtu v Ljubljani ali pa (sploh v časih samoizolacije) v njegovih knjigah.



Zvončki so rastline sonca in mraza skupaj, zato se jim čas cvetenja hitro izteče in s tem tudi možnost opazovanja. Tako se je tudi za letos moje opazovanje že skorajda izteklo. Tu sem želela deliti le nekaj svojih opažanj, ki so popestrena s fotografijami. Opaženih podrobnosti in fotografij imam še več, a kaj, ko bi bil članek potem predolg. Če ste ga prebrali do konca, se boste mogoče tudi vi kdaj dovolj priklonili, ko se boste sprehajali med temi znanilci pomladi. Najbrž boste tudi sami naleteli na primerke, ki se razlikujejo od običajnega opisa vrste. Mogoče bo tudi vam zaigralo srce in vam bodo ob tem zažarele oči, tako kot meni.


Vika Zabukovec je vzgojiteljica v cerkniškem vrtcu in velika ljubiteljica narave, kjer preživi precej časa. Tam se sprosti in napolni z energijo. Poleg krajših sprehodov za opazovanje lepot vključuje v svoje življenje tudi nekatere rekreativne športne aktivnosti: pohode v hribe, kolesarjenje, smučanje in drsanje.





Komentarji

Priljubljene objave