Prepovedana ljubezen: legenda o nastanku Cerkniškega jezera

Domačini vedo, da je Jezerko glavni krivec, da je Cerkniško jezero takšno, kot je. Včasih je bilo Cerkniško polje, kot so vsa ostala polja. Vse dokler ni povodni mož Jezerko mlademu Štebrčanu pomagal, da je ta lahko od svojega gradu na enem koncu doline priveslal do mlade Karlovčanke na drugem koncu. Nekdaj sta stala na Cerkniškem dva gradova, karlovški in šteberški. Prvi je bil sezidan zraven Male Karlovice nad Svinjsko jamo, drugi pa na nasprotni strani v vznožju Križne gore, vsak na svojem koncu doline. Graščaka sta si bila smrtno sovražna. Prigodilo se je pred veliko leti, da je iz ljubosumnosti Šteberčan ubil Karlovčana v dvoboju pri viteških igrah. Od takrat je izviralo sovraštvo med obema rodovoma.

Drugače je bilo pri otrocih obeh graščakov. Šteberški sin in karlovška hči sta se ljubila kljub velikemu nasprotovanju staršev. Šteberčan sklene zaprositi Karlovčana za roko njegove hčerke, le ta pa za pogoj postavi, da mora ponjo priti s čolnom. Šteberčan, ves obupan ob nemogoči zahtevi, v svoji zamišljenosti ob vrnitvi sreča velikega kosmatega moža, ki se je dvignil iz jame, v katero so se stekali studenci. Mladi vitez se jezerskemu možu zasmili, zato mu ta svetuje, kaj naj stori: izdela naj močno mrežo in z njo zapre požiralno jamo. Ker voda ni mogla več odtekati v globine, je res zalila celotno dolino.
Kljub temu da je Šteberčan prišel po nevesto s čolnom po nastalem jezeru, pa Karlovčan ni držal besede. Je pa mladenič zato hodil vsako noč s čolnom tja na skrivaj vasovat, njegova izvoljenka pa mu je na okno postavljala luč, da ne bi zašel.
Lepota karlovške hčere je slovela daleč naokrog. V grad so prihajali razni snubci. Mlada Karlovčanka pa je sklenila ostati zvesta Šteberčanu in je odbijala vse ženine, dokler ni eden izmed njih ugotovil, kaj se dogaja vsako noč.
Ljubosumni snubec je luč premaknil z grajskega okna nad požiralnik Karlovico in nič hudega sluteči Štebrčan je zaveslal naravnost v požiralnik. Peneči valovi so ga zagrnili in pokopali v hladni grob. Ko je lepa Karlovčanka izvedela za usodo svojega ljubega, je še sama skočila čez grajsko obzidje v jezero in utonila.


Skrajšana ljudska povedka je bila objavljena v knjigi  Jožefa Žirovnika Cerkniško jezero, ki je izšla  leta 1898. Pod okriljem založbe AJDA je leta 2011 izšla slikanica, ki jo je ilustrirala Kristina Krhin, po ljudski pripovedi s spremenjenim - srečnim koncem, pa jo je napisal Saša Pergar.

Leta 2015 je Hiša izročila izdala igro oziroma namizno lutkovno gledališče Povedka o nastanku Cerkniškega jezera. Gre za poseben način pripovedovanja pravljice najmlajšim. Igra vsebuje lutke iz kartona in slikanico zgibanko, ki kot samostoječa predstavlja pokrajino Cerkniškega polja ter oder dogajanja v pravljici. Postavimo sceno na mizo, s hrbtne strani odrasla oseba bere pravljico, s prednje strani pa otroci z lutkami ponazarjajo dogajanje tako, da vodijo lutke. 

Tako slikanico, kot namizna igra predstavljata odličen način širjenja ljudskega izročila in sta idealni darili za decembrske praznike ali rojstne dneve. Obe lahko dobite v Turističnem informacijskem centru v Cerknici. 

Komentarji

Priljubljene objave