Poljski strokovnjak za bobnarico je obiskal Cerkniško jezero


Med 10. in 16. aprilom 2018 nas je obiskal poljski raziskovalec z Univerze Maria Curie-Skłodowska v Lublinu, dr. Marcin Polak, ki je eden vodilnih evropskih strokovnjakov za ekologijo bobnarice. Zaradi njegovih bogatih izkušenj z lovom te vrste smo ga gostili, da bi nam pomagal pri iskanju gnezd bobnarice na Cerkniškem jezeru, lovu nanjo in opremljanju z GPS sledilno napravo. Žal nam je visoka voda na jezeru prekrižala naše prvotne načrte in nas primorala, da smo jih nekoliko prilagodili.

Marcin je v času svojega bivanja ob Cerkniškem jezeru pripravil poglobljeno predavanje o ekologiji bobnarice, s poudarkom na podatkih, ki bodo za nas pomembni pri lovu – kdaj in kako popisati bobnajoče samce, kje iskati gnezda samic, kako postaviti mreže za lov. Poleg tega je ponudil tudi precej konkretnih rešitev, kako oblikovati habitat v mirni coni, da bo imela vrsta tam čim boljše prehranjevalne in gnezditvene razmere. Na predavanju smo bili prisotni predstavniki Notranjskega parka, Zavoda RS za varstvo narave in DOPPS. Kasneje smo si z njim ogledali še celotno jezero, kjer smo mu z razgledne točke na Leviščih predstavili lokacijo mirne cone za bobnarico in pojasnili hidrologijo območja.

Terenski obiski jezera so bili mogoči le z njegovega obrobja, zato je Marcin vsak večer svojega bivanja v Žerovnici preživel na več točkah ob obali in poslušal, če so se kljub izjemno polnemu jezeru nanj morda že vrnili prvi samci bobnarice. Rezultati žal niso bili spodbudni, vendar nas je opogumil, da za letos še ni treba obupati, saj na primer ponekod v Italiji bobnarice gnezdijo tudi do en mesec kasneje kot drugje po Evropi. In res smo že teden dni kasneje na jezeru slišali bobnati prvega samca, ki ga bomo v prihodnjih tednih pozorno spremljali – ostati mora namreč vsaj 2-3 tedne, da bo smiselno pričeti z iskanjem gnezd. Naš cilj je namreč z GPS sledilno napravo opremiti gnezdečo samico.

Bobnarica (foto: Marek Szczepanek)


Marcina smo že spoznali na naši strokovni ekskurziji v Latvijo in na Poljsko septembra 2017, kjer smo ga za kratek čas obiskali na njegovem delovnem mestu v Lublinu. Poleg bobnarice se strokovno ukvarja še z nekaterimi drugimi vodnimi pticami, ki so pomembne tudi z vidika projekta LIFE Stržen: rjavovrati ponirek, mala in grahasta tukalica ter mokož, za katere nam je svetoval najprimernejše metode štetja in predstavil svoje ekološke raziskave. Prek pisane penice smo našli tudi sinergijo s projektom Kras.Re.Vita, saj je eden redkih evropskih raziskovalcev, ki se ukvarjajo s to skrivnostno pevko grmišč, za katero se bo na obrobju Cerkniškega jezera obnovil življenjski prostor. Okrepljeni z novim znanjem smo prepričani, da bomo lažje kos svojim nalogam!

Avtorica: Katarina Denac, DOPPS

Komentarji

Priljubljene objave