Zdravilne rastline Notranjskega parka



Območje Notranjskega parka je bilo prepoznano kot območje izjemne ohranjene narave, redkih rastlinskih in živalskih vrst in izjemne prepletenosti narave in človeka. Človek je to krajino ustvaril in ohranil ter iz nje uporabil najboljše. To velja tudi za zdravilne rastline, nabiranje katerih je že dolgoletna tradicija.

Arnika je zavarovana rastlina in je v naravi ne smemo nabirati.

Da je vsaka rastlina lahko zdravilo ali strup, odvisno od uporabe in količine, so vedeli že naši predniki. Tiste, ki so se jim izkazale za zdravilne, so z veseljem uporabljali za lajšanje različnih tegob, preden so postala sintetična zdravila splošno uporabna in lahko dostopna. Uporabljali so jih tako za lajšanje težav ob prehladih, pri močnem kašlju, za zniževanje vročine, za lažje izločanje sluzi in pri prebavnih težavah (tako pri driski kot pri zaprtosti). Moč rastlin so s pridom uporabljali tudi za hitrejše celjenje ran, udarnin in zvinov. Nepogrešljive pa so bile pri različnih bolečinah; zobobolih, glavobolih, bolečinah v želodcu,… Tudi opekline in kožni izpuščaji so se veliko hitreje pozdravili s pomočjo naravnih pripravkov. Uporabljale pa so se tudi za zniževanje povišanega krvnega tlaka, proti diabetesu, za čiščenje ledvic in jeter ter v boju proti zajedavcem, bodisi pri ljudeh bodisi pri domačih živalih.


So bile pa zdravilne rastline zelo dobrodošle tudi pri krepitvi psihičnega stanja. Tako so se razni pripravki uporabljali za krepitev mentalnega zdravja (»živcev«), proti depresiji, za lažji spanec in več energije. Uporabna za dom in zdravljenje pa so bila tudi eterična olja, destilirana v obratih ob jezeru.
Ker sta tradicija in izročilo zeliščarstva marsikje že skoraj izumrla, moramo biti danes pri nabiranju in uživanju zdravilnih rastlin, previdni. Uporabljajmo samo tiste rastline, ki jih res poznamo in se o njihovem delovanju prepričajmo v literaturi ali pri poznavalcih. Upoštevajmo pa tudi, da so nekatere vrste zaradi pretiranega nabiranja danes ogrožene in zaščitene, zato je nabiranje strogo prepovedano.
Velika kopriva

Bršljanasta grenkuljica
Navadna bolhača
Navadna krhlika
Navadni brin
Navadni potrošnik
Ozkolistni trpotec
Polajeva materina dušica
Šentjavževka

Komentarji

Priljubljene objave