Kaj je letošnje leto prineslo bobnarici na Cerkniškem jezeru?

Da je Cerkniško jezero nepredvidljivo in spremenljivo, je znano. Letos se je v pičlih treh mesecih, od aprila do julija, preobrazilo iz do roba zalitega kraškega polja v valujoče travnike.


Nekatera bitja takšna nihanja dobro prenašajo, saj so se nanje prilagajala tisočletja. Takšne so na primer nekatere »dvoživkarske« rastline, ki spomladi sprva razvijejo vodno obliko listov, kasneje, ko jih umikajoče se jezero pusti na suhem, pa poženejo kopenske liste, ki so od vodnih drugačni po obliki in sestavi.

Bobnarica takšnega amfibijskega življenja ni sposobna, zato smo letos prvega samca slišali bobnati šele konec aprila, natančneje 24.4.2018, ko so se iz vode prikazali prvi otočki trstičja. To je približno mesec dni kasneje kot običajno in je posledica izjemno visoke vode, ki je na jezeru vztrajala dolgo v bobnaričino gnezditveno sezono.

Konec maja smo na jezeru slišali istočasno peti dva samca, sicer pa je bilo bobnanje med koncem aprila in sredino junija zabeleženo kar na petih različnih lokacijah: Beli breg, Ključi, Levišča, sotočje Žerovniščice in Martinjščice ter ob Strženu južno od Gorice. Ko se je namreč trstičje na kakšnem območju preveč izsušilo, se je samec premaknil tja, kjer je voda v gostih sestojih navadnega trsta še zastajala. Včasih so ti premiki znašali tudi več kot 1 km, kar sicer za vrsto ni običajno. Ravno tako neobičajen je bil tudi vzorec bobnanja: to je praviloma omejeno na ure okoli sončnega vzhoda in zahoda in se ga sliši predvsem v začetku gnezditvenega obdobja, od marca do konca aprila. Samca na jezeru pa sta bobnala tekom celega dne in zelo intenzivno tudi ob izteku gnezditvenega obdobja (začetek junija), ko sicer pevska aktivnost povsem izzveni. Oboje nam je dalo slutiti, da kljub vloženemu naporu nista uspela priklicati nobene samice. To domnevo je potrdil tudi dr. Marcin Polak, ki nas je po aprilu ponovno obiskal junija in nam pomagal pri (žal neuspešnih) poskusih lova samca in iskanju gnezda. Ti izzivi torej ostajajo za naslednje leto!

                                                                                                       Avtorica: Katarina Denac, DOPPS

Dr. Marcin Polak postavlja mrežo za lov samca bobnarice, 8.6.2018 (foto: Katarina Denac)


Pri iskanju gnezda bobnarice smo bili sicer neuspešni, smo pa našli gnezdo mokoža, skrito pod kupolasto spletenim šašjem (foto: Katarina Denac)

V trstičju so bila zelo pogosta gnezda liske, v katerih smo našli poleg jajc tudi sveže izvaljene mladiče (foto: Katarina Denac)

Del ekipe, ki je v začetku junija iskala gnezdo bobnarice ob Strženu južno od Gorice (foto: Primož Kmecl)

Visoka voda je včasih zahtevala malce drugačno nošnjo nahrbtnika (foto: Primož Kmecl)


Komentarji

Priljubljene objave