Nov ustvarjalni natečaj Notranjskega parka: Skrivnostni svet ptic

Da na mladih svet stoji, je že dolgo znano, zato je v projektu LIFE Stržen veliko vsebin namenjenih prav njim. Čudovita narava in njeno ohranjanje bo nekoč v njihovih rokah, zato je zelo pomembno, da jih navdušujemo nad naravo in jih ozaveščamo o pomenu njene pestrosti in ohranjenosti.

Tako znanje na Notranjskem parku vzdržujemo in spodbujamo na brezplačnih naravoslovnih dnevih, raznoraznih aktivnostih v okviru prireditve Dnevi Notranjskega parka, naravoslovnih ornitoloških taborih, raziskovalnih počitnicah, tematskih nedeljah... Prav tako otroke spodbujamo k ustvarjanju in uporabi svoje domišljije, zato smo v tem šolskem letu pripravili že drugi ustvarjalni natečaj.

LIFE kotiček



Na letošnjih Dnevih Notranjskega parka smo ob jezeru v prijetni senci dreves uredili LIFE kotiček, kjer so otroci lahko upodabljali ptico bobnarico, zvezdo projekta LIFE Stržen, in spoznavali nevidna bitja Cerkniškega jezera.





Bobnarica v različnih upodobitvah.

Na prvem natečaju smo otroke in mladostnike povabili, naj z nami delijo svoje doživljanje zime na jezeru. Zmagovalce smo nagradili maja, na prireditvi Dnevi Notranjskega parka, tokrat pa skupaj odkrivamo skrivnostni svet ptic. Premalo se namreč zavedamo, da so nekatere vrste ptic, ki jih mi lahko opazujemo vsak dan, drugje prava redkost ali pa jih že davno ni več. Cerkniško jezero je zaradi svojih značilnosti in neokrnjene narave pravi raj za več kot 270 vrst ptic, ki so jih tukaj že opazili. Ne smemo dopustiti, da to dejstvo postane samoumevno, ampak moramo tako stanje na jezero aktivno ohranjati, tudi s pomočjo prihodnjih generacij nadobudnih naravovarstvenikov.

Na Dnevih Notranjskega parka so otroci lahko opazovali obročkanje ptic.

Otroke želimo spodbuditi k opazovanju živega sveta okoli sebe, spoznavanju skrivnostnega življenja ptic, njihovega oglašanja in nenazadnje njihovega pomena v mozaiku življenja, ki ga skupaj sestavljamo. Najmlajši (vrtec, 1., 2. ali 3. razred) nam lahko svoje vtise narišejo v katerikoli tehniki, uporabijo pa lahko tudi različne materiale. Učenci višjih razredov (4., 5. ali 6. razred) lahko svojo skrivnostno ptico predstavijo v pesmi, črtici, basni ali razmišljanju. Mladostniki (7., 8., 9. razred ali srednja šola), bolj vešči digitalne fotografije ali snemanja videov, pa lahko svoje vtise in doživljanja ujamejo v kratek video ali v fotografijo.

Jesenski dnevi so kot nalašč za opazovanje ptic in ustvarjanje. Pustite domišljiji prosto pot in na plano potegnite barvice, voščenke, peresa, fotoaparate ali pa še kaj drugega. Pohitite, da ne zamudite roka za oddajo del, ki je tokrat 28. novembra. Zmagovalce bomo ponovno določili s pomočjo spletnega glasovanja, zanje pa smo pripravili tudi super nagrade.

Več o natečaju in o pravilih za sodelovanje si lahko preberete na spletni strani projekta LIFE Stržen.

Komentarji

Priljubljene objave