Jesensko vzorčenje ribjih populacij

Zavod za ribištvo Slovenije sodeluje v projektu LIFE STRŽEN kot projektni partner. Ena od naših nalog v projektu je tudi spremljanje stanja ribjih populacij na območju, kjer bodo potekala gradbena dela na vodotoku Stržen.  

Zasul se bo namreč kanal, s katerim so v preteklosti presekali dotok vode v naravno strugo Stržena. Tako bo zopet omogočen pretok skozi staro strugo (dvojni okljuk), kar bo strugo Stržena podaljšalo za 1,5km.

Predvideno je več vzorčenj in sicer pred in po gradbenem posegu v spomladanskem in jesenskem obdobju. Zaradi obilice vode v jezeru letos spomladi vzorčenja nismo mogli opraviti, izvedli pa smo že dve jesenski vzorčenji, zadnje v tekočem mesecu.

In kako poteka vzorčenje?

S pomočjo posebno prirejenega čolna, na katerem se nahaja oprema, s katero se z uporabo istosmernega toka omami ribe, da se jih lahko z mrežo (sakom) nato ujame. Ribam poleg določitve vrste izmerimo dolžino in težo, nato pa jih nepoškodovane vrnemo nazaj v vodotok.


Letošnje jesensko vzorčenje je pokazalo, da je bila zaradi ugodnega vodostaja v spomladanskih mesecih zelo uspešna drst ščuke, saj smo ujeli mnogo več mladic te vrste kot v jesenskem vzorčenju v preteklem letu. Poleg ščuke smo pri vzorčenju evinditerali še naslednje vste rib: linj, klen, navadni ostriž, rdečeperka, krap in menek. V naše mreže se je ujelo tudi nekaj rakov - jelševcev.
Kako poteka naše delo, si oglejte v kratkem videoposnetku.
                                                                                                                                       Avtor: Miha Ivanc, ZZRS




Zakaj vzorčimo ribe si lahko preberete tukaj (D3 - Merjenje obnove delovanja ekosistema).

Komentarji

Priljubljene objave