GOSTUJOČE PERO: EVA HARMEL

NAJ ZADNJI KRAJ OSTANE ZADNJI KRAJ

Že od majhnih nog sem na jezeru preživela veliko prostega časa. Otroško veselje, ko se po dolgočasni uri premakne laks in iz vode potegneš šlajna, lov za princem (verjetno pogosto napačna sorta žabe), iskanje novih zornih kotov za fotografiranje jezera (ker pač ni boljšega motiva za ohranjevalnik zaslona v megleni Ljubljani), vožnja s čolnom in popoldanska kava sredi jezera, plavanje in jezerski vonj na plaži, nepozabni jutranji vzhodi, idilično naravno drsališče in učilnica na prostem. Pa druženje s prijatelji, avgustovske noči in zvezdni utrinki, razgledi s Slivnice in Javornika, sprostitev in rekreacija. Pobeg iz vsakdana in odpiranje ventila. Skratka, kadar imam obiske, zagotovo obiščejo Cerkniško jezero.


Interesi so prisotni, tako razvojni kot tudi varstveni. Glede na to, da se število obiskovalcev Cerkniškega jezera povečuje, območje pa je privlačno zaradi naravne ohranjenosti in visoke doživljajske vrednosti, bo v prihodnosti velik izziv predstavljalo upravljanje z obiskom. 







Obiskovalci niso usmerjani po območju, izhodišča za izvajanje različnih dejavnosti niso jasno določena. Informativne table bi potrebovale estetsko in vsebinsko prenovo. Če se na primer postavimo v kožo tujca, ki jezero obišče konec poletja, ga ne moremo obsojati, če je razočaran. Jezero je sicer tudi v suhem stanju zanimivo, ni pa zagotovljene interpretacije območja, ki bi omogočila razumevanje te kulturne krajine in preko tega tudi vplivala na znanje in obnašanje obiskovalca.


Prioritetno je potrebno opredeliti območja varstva narave s strožjim režimom, iz katerih se bo obisk z infrastrukturo za obiskovalce v območjih, ki so manj ranljiva, preusmerjal, in s tem ohranjal območja prvobitne narave. Vseh obiskovalcev, ki se na sončno nedeljo sprehajajo po nasipu, si na primer v prihodnosti ne bi želela videti v Zadnjem kraju. Verjamem, da bi to cenila tudi marsikatera rastlinska in živalska vrsta.
Za območje je potrebno strateško opredeliti razvoj in skladno s tem zagotavljati celostno urejanje in preprečiti stihijski razvoj, ki lahko ogrozi estetsko vrednost krajine in naravo, ter pripelje do konfliktov med turisti in lokalnim prebivalstvom. Pri ureditvi območja je ključno imeti v mislih, da je jezero naravno območje in ga je ključno takega tudi ohraniti.



Vsem nam je verjetno interes ohraniti naše najljubše kotičke, in omogočiti, da bodo tudi v generacijah za nami imeli nanje lepe spomine?



Komentarji

Priljubljene objave