GOSTUJOČE PERO: LOJZ PUSTNI

"Saj je res, da smo Butalci po naravi in po imenu malo butasti, kljub temu pa se zavedamo, da je treba naše biološke kolege tudi spoštovati, ne pa jih le razkazovati na pustno nedeljo."



Pisanje o varovanju narave sicer ni na spisku mojih prvenstvenih delovnih nalog, ampak če se za Pusta že pojavljam povsod, se bom pa še tukaj. Se bom potrudil, da bom deloval kot najbolj učen Butalec, da bo Župan Butalski ponosen name. Pa mami tudi. Kaj imajo Butalci z biodiverziteto, naravovarstvom, Notranjskim parkom? Odvisno, kako pogledamo. Lahko čisto nič, lahko pa marsikaj. 



Originalna biodiverzitetna žaba

Vemo, da se v cerkniškem pustnem karnevalu predstavlja mitološki in biološki živež, ki ga najdemo tu okrog. V mitološki del uvrščamo razne hudiče, coprnice, Jezerka, v biološki del pa ščuko, žabe, polhe, netopirje, zmaja, šlajna, rdečeperko… Dobro, rdečeperka ni čisto naša, je pa ena najbolj butalskih rib, če pogledamo njen prihod v Cerkniško jezero. 

Bolje riba na suhem kot brez ribe na mokrem


Biološke sorodnice Homo Butalensisa






Ščuka je, ščuke nej

Če mislite, da bi moral dati zmaja v mitološki del, se prav tako motite. Vsi vemo, da so človeške ribice zmajevi mladički, kar dokazujejo številne raziskave in pričevanja iz 17. stoletja. Dejstvo, da odraslega zmaja še nihče ni videl, pa le dokazuje njegovo izjemno iznajdljivost in sposobnost kamuflaže. Če bi želel, da ga vidimo, bi se že pokazal.

Ogrožena (al se prav reče ogrozeča???) vrsta iz Notranjskega parka

En kup raznoraznih živalskih vrst je zastopanih v karnevalu. Sploh, če še nas, Butalce štejemo zraven. Saj smo tudi ena živalska vrsta. Homo sapiens butalensis. In vse te vrste najdemo v našem neposrednem okolju. Če jih ne bi bilo, bi bil tudi naš karneval bolj siromašen. Ščuke in žabe prebivajo v Cerkniškem jezeru, netopirji in zmaj s svojimi mladički v številnih jamah ob njem, polhi v notranjskih gozdovih... Kako bi karneval izgledal brez njih? Recimo, da bi potlej malo zaostajali za ptujskim kurentovanjem.
Polhi iz škrinjce vn
Brez njih bi karneval zaostajal za ptujskim



Saj je res, da smo Butalci po naravi in po imenu malo butasti, kljub temu pa se zavedamo, da je treba naše 'biološke' kolege tudi spoštovati, ne pa jih le razkazovati na pustno nedeljo. In zato je prav, da poskrbimo, da je vse te živali mogoče občudovati tudi v naravi, ne le na karnevalu. Za to pa lahko poskrbimo mi, vi, pa tudi parkeljni*.

Lojz Pustni na vrhu ščuke

Lojz Pustni je stric iz ozadja, ki vsako leto nastopa samo za pusta. Do sodelovanja z njim je prišlo, ko so ga poklicali Lojz, Lojz, Lojz in ostali pustarji. Vse, kar je povezano s pustom in zasledite v različnih slovenskih medijih, je njegovo delo. Razen takrat, ko ni. Nastopa z različnimi obrazi, glasovi in spoli, a vedno le v svojem imenu. Rad se maškora. Čeprav je res, da mu za to največkrat zmanjka časa in se med pustom zato pogosto skrije kar v kak lokal, če je le odprt.

* Saj se tako reče tistim, ki so zaposleni na Parku?

Fotografije: Bor Šparemblek



Komentarji

Priljubljene objave