GOSTUJOČE PERO: TOMAŽ PERKO



Vonj po jezeru


Vedno, kadar nanese beseda na to, da bi bilo treba povedati nekaj o kraju, kjer živiš, delaš, ga raziskuješ in doživljaš na vse mogoče načine, se pojavi zadrega. Toliko doživljajskih in drugih opisov je deležen malokateri kraj, sploh pa jaz že od nekdaj raje kaj narišem ali naslikam, kot pa da se spuščam v literarne potočke, reke, jezera ali celo morja…

Jezero zvečer, olje na platnu, 2008, avtor: Tomaž Perko                                        

Če zamižim in si prikličem v spomin nekaj, kar bi me spomnilo na naše jezero, je to gotovo vonj. Vonj po jezerini, to je travi, ki diši čisto na poseben način. Lahko je katerikoli letni čas, duh po tršci ali jezerski travi, pa naj bo mlada, visoka, ali pa zrela in razpadajoča, pričara prav posebne pokrajine in z njimi povezane spomine. 

Meditacija, olje na platnu, avtor: Tomaž Perko                                                                 

Izgubiti se s kanujem v gosti trstiki, videti samoto Zadnjega kraja, doživeti  jezersko nevihto, zalezovati labode, race, ponirke ali pa najti pravi trenutek za pobiranje rib iz vode, kjer je srbečica neizbežna in kjer se ne rešiš jezerskega blata tudi po en teden, je doživetje, ki skoraj že meji na filmske zgodbe. Kdo bi vedel za vsa pota po presahlem jezeru s kolesom ali pa po okolici, obiske jam, vrtač in ponorov, spuste s Slivnice, Javornika, Križne gore.
Ostrnice, olje na platnu, avtor: Tomaž Perko      

S svojim delom bi rad zajel te čarobne  trenutke, velikokrat pa me zanimajo srečanja starega in novega. Kakšno razkošje je doživeti v tišini odsev neba v jezerski gladini in vsaj za trenutek ustaviti ta nori tempo z vsem, kar nam ta zblojeni svet ponuja.

"Doživetje, ki skoraj že meji na filmske zgodbe"      

Tomaž Perko je akademski slikar, ki že 38 let živi in ustvarja ob Cerkniškem jezeru in je eden največjih mojstrov portreta pri nas. Poleg obrazov ga izjemno navdihuje čarobnost in raznolikost Cerkniškega jezera, ki je zato med njegovimi najpogostejšimi krajinskimi motivi.  


Komentarji

Priljubljene objave