ČEMAŽ - ZDRAVJE ALI SMRT?

Če se boste te dni podali v osrčje slivniških gozdov, vam bo zadišalo po česnu. Gozdna tla so že prekrita z značilnimi živo zelenimi suličastimi listi, nekateri so že okrašeni z drobnimi belimi cvetovi.

Polje čemaža na Slivnici             

Gre za medvedji česen (znanstveno ime: Allium ursinum) ali čemaž. To je rastlina več imen, nekateri mu rečejo tudi divji ali gozdni česen, pa kačji lek in štrkavec. Na žalost pa ta rastlina nima le veliko imen, ampak tudi veliko dvojnikov oziroma rastlin, ki so mu zelo podobne. In so za povrh še strupene. Zaradi njih se v slovenskih bolnišnicah vsako leto znajde nekaj ljudi s hudimi zastrupitvami, nekateri jim žal tudi podležejo. Poglejmo si bolj natančno čemažu podobne rastline, ki jih ne smemo nabirati in uživati:

ČMERIKA

Čmerika, fotografirana na Slivnici

      
Čemaž          
Čmerika je dosti višja od čemaža, zraste tudi do 50 centimetrov. Njeni listi so razporejeni po steblu in ne kot pri čemažu, pri katerem vsak list posamezno izrašča iz zemlje. Medtem ko so čemaževi listi suličaste oblike, so čmerikini ovalni in – kar jih najbolj loči od čemaževih, ki so gladki - so rebrasti, kot bi bili rahlo nagubani. Pomagate si lahko tudi s cvetovi – čemaž zdajle ponekod že cveti. Zvezdasti cvetovi oblikujejo socvetje, pecljati cvetovi izraščajo iz ene točke. Cvet čmerike je zelo podoben čemaževemu, so pa cvetovi združeni v drugačno socvetje. Sicer pa čmerika v tem času ne cveti, ampak šele od julija naprej. Čemaž raste od marca do junija, cveti pa od aprila do maja, torej ga takrat, ko cveti čmerika, v gozdu ni več. 

Čemaž, vmes pa listi strupene čmerike (označeni s puščicami), ki se vam lahko prikradejo med nabrane lističe čemaža.  
Čmerika je zelo strupena, v srednjem veku so z njo mazali osti puščic in jih tako zastrupljali. Če jo zaužijemo, povzroči krvavitve iz nosu, slabost, bruhanje, drisko, glavobol, meglen vid, oslabelost, znižan utrip srca, visok krvni tlak in omedlevico. Ob teh simptomih takoj v urgentno ambulanto.

       Cvetovi čmerike                                                        Cvetovi čemaž



ŠMARNICA
Tudi šmarnica ima suličaste liste


Čemaž aprila, ko cveti         

Liste šmarnice je težje razlikovati od čemaževih. Šmarnica ima namreč prav tako suličaste liste. Od čemaža jo najlažje razlikujete po cvetovih – šmarničini so zvončasti, čemaževi pa zvezdasti. Iz cvetov šmarnice se kasneje razvijejo še rdeče, vendar strupene jagode.
Strupene jagode šmarnice

Tipični kazalniki zastrupitve s šmarnico so trebušne bolečine, driska, bruhanje in spremembe srčnega utripa. Zastrupitev s šmarnico na srečo ne prinese hujših posledic, je pa ob omenjenih simptomih vseeno priporočljivo poiskati zdravniško pomoč.

JESENSKI PODLESEK

Jesenski podlesek      

Je najbolj strupen, pravzaprav smrtonosen čemažev dvojnik. Čeprav zacveti šele jeseni, se njegovi listi razrastejo že spomladi in pogosto, na nekaterih rastiščih se pojavlja celo skupaj s čemažem. Njegovi listi so enako podolgovati kot čemaževi, le nekoliko daljši so.
Zgoraj listi jesenskega podleska, spodaj čemaž       

Po zaužitju podleska zelo hitro, v času od 24 do 72 ur, pride do okvar ključni notranjih organov -  srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. V gomoljih podleska je zelo strupen alkaloid kolhicin, ki se sicer uporablja v medicini za zdravljenje revmatičnih obolenj in putike. Sledove podleska je mogoče najti tudi v ovčjem in kozjem mleku. V UKC Ljubljana so od leta 2000 zdravili že 32 ljudi, ki so nabirali čemaž in ga zamenjali z jesenskim podleskom, ki je že v malih količinah smrten. Štirje so umrli, nazadnje lani, ko je zaradi zamenjave jesenskega podleska za čemaž v ljubljanski bolnišnici umrl zakonski par. 

Fotografija šopa čemaža, ki ga je nabral umrli par - med čemažem so bili zanju usodni listi podleska       

S SEBOJ IMEJTE FOTOGRAFIJE!


Ko se odpravite nabirat čemaž, je najbolje, da si doma natisnete fotografije vseh štirih rastlin, ali pa si jih shranite na mobilni telefon, ki ga boste imeli s seboj. Ker se čemaž nabira v šopih – nabiranje list po list bi bilo preveč zamudno – je priporočljivo, da doma, ko boste čemaž sortirali in umivali, pogledate vsak listič posebej, preden ga boste uporabili za slasten obrok.

Cvetoči čemaž     
Iz čemaža nastajajo izjemno okusne jedi - solate, juhe, pesto, namazi, mnogi ga uporabljajo kot začimbo in celo za tinkture.




Najpogostejša jed iz čemaža je juha  
Čemažev namaz         
Čemaž je ena od najbolj zdravih divjih rastlin. Veliko se ga uporablja v ljudski medicini, saj spodbuja delovanje krvnega obtoka, čisti dihala in prebavno pot, saj je učinkovito sredstvo proti glistam v črevesju. Čisti tudi kožo - odpravlja izpuščaje in lišaje, sok iz čemaža naj bi celo pospeševal celjenje ran. Poleg tega deluje proti astmi, niža holesterol, pospešuje odvajanje seča iz telesa in znižuje vročino. 


Če ga nabiramo previdno, nam prinese samo koristi. 


Komentarji

Priljubljene objave