Če se boste te dni podali v osrčje
slivniških gozdov, vam bo zadišalo po česnu. Gozdna tla so že prekrita z
značilnimi živo zelenimi suličastimi listi, nekateri so že okrašeni z drobnimi
belimi cvetovi.
 |
Polje čemaža na Slivnici |
Gre za medvedji česen (znanstveno ime: Allium ursinum) ali čemaž. To je rastlina več imen,
nekateri mu rečejo tudi divji ali gozdni česen, pa kačji lek in štrkavec. Na
žalost pa ta rastlina nima le veliko imen, ampak tudi veliko dvojnikov oziroma
rastlin, ki so mu zelo podobne. In so za povrh še strupene. Zaradi njih se v
slovenskih bolnišnicah vsako leto znajde nekaj ljudi s hudimi zastrupitvami, nekateri
jim žal tudi podležejo. Poglejmo si bolj natančno čemažu
podobne rastline, ki jih ne smemo nabirati in uživati:
ČMERIKA
 |
Čmerika, fotografirana na Slivnici
|
 |
Čemaž |
Čmerika je dosti višja od čemaža,
zraste tudi do 50 centimetrov. Njeni listi so razporejeni po steblu in ne kot
pri čemažu, pri katerem vsak list posamezno izrašča iz zemlje. Medtem ko so
čemaževi listi suličaste oblike, so čmerikini ovalni in – kar jih najbolj loči
od čemaževih, ki so gladki - so rebrasti, kot bi bili rahlo nagubani. Pomagate
si lahko tudi s cvetovi – čemaž zdajle ponekod že cveti. Zvezdasti cvetovi oblikujejo socvetje, pecljati cvetovi izraščajo iz ene točke. Cvet čmerike je zelo podoben čemaževemu, so pa cvetovi združeni v drugačno socvetje. Sicer pa čmerika v tem času ne cveti, ampak
šele od julija naprej. Čemaž raste od marca do junija, cveti pa od aprila do maja,
torej ga takrat, ko cveti čmerika, v gozdu ni več.
 |
Čemaž, vmes pa listi strupene čmerike (označeni s puščicami), ki se vam lahko prikradejo med nabrane lističe čemaža. |
Čmerika je zelo strupena,
v srednjem veku so z njo mazali osti
puščic in jih tako zastrupljali. Če jo zaužijemo, povzroči krvavitve iz nosu, slabost, bruhanje, drisko, glavobol, meglen vid,
oslabelost, znižan utrip srca, visok krvni tlak in omedlevico. Ob teh simptomih takoj v urgentno ambulanto.
  |
Cvetovi čmerike Cvetovi čemaž
|
ŠMARNICA
 |
Tudi šmarnica ima suličaste liste |
 |
Čemaž aprila, ko cveti |
Liste šmarnice je težje
razlikovati od čemaževih. Šmarnica ima namreč prav tako suličaste liste. Od čemaža jo najlažje razlikujete po cvetovih – šmarničini so zvončasti, čemaževi
pa zvezdasti. Iz cvetov šmarnice se kasneje razvijejo še rdeče, vendar strupene
jagode.
 |
Strupene jagode šmarnice
|
Tipični kazalniki
zastrupitve s šmarnico so trebušne bolečine, driska, bruhanje in spremembe
srčnega utripa. Zastrupitev s šmarnico na srečo ne prinese hujših
posledic, je pa ob omenjenih simptomih vseeno priporočljivo poiskati zdravniško
pomoč.
JESENSKI PODLESEK
 |
Jesenski podlesek |
Je najbolj strupen,
pravzaprav smrtonosen čemažev dvojnik. Čeprav zacveti šele jeseni, se njegovi listi razrastejo že spomladi in pogosto, na
nekaterih rastiščih se pojavlja celo skupaj s čemažem. Njegovi listi so enako
podolgovati kot čemaževi, le nekoliko daljši so.
 |
Zgoraj listi jesenskega podleska, spodaj čemaž |
Po zaužitju podleska
zelo hitro, v času od 24 do 72 ur, pride do okvar ključni notranjih organov - srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in
pljuč. V gomoljih podleska je zelo strupen alkaloid kolhicin, ki se sicer
uporablja v medicini za zdravljenje revmatičnih obolenj in putike. Sledove
podleska je mogoče najti tudi v ovčjem in kozjem mleku. V UKC Ljubljana so od leta 2000
zdravili že 32 ljudi, ki so nabirali čemaž in ga zamenjali z jesenskim
podleskom, ki je že v malih količinah smrten. Štirje so umrli, nazadnje lani,
ko je zaradi zamenjave
jesenskega podleska za čemaž v ljubljanski bolnišnici umrl zakonski par.
 |
Fotografija šopa čemaža, ki ga je nabral umrli par - med čemažem so bili zanju usodni listi podleska |
S SEBOJ
IMEJTE FOTOGRAFIJE!
Ko se
odpravite nabirat čemaž, je najbolje, da si doma natisnete fotografije vseh
štirih rastlin, ali pa si jih shranite na mobilni telefon, ki ga boste imeli s
seboj. Ker se čemaž nabira v šopih – nabiranje list po list bi bilo preveč
zamudno – je priporočljivo, da doma, ko boste čemaž sortirali in umivali,
pogledate vsak listič posebej, preden ga boste uporabili za slasten obrok.
 |
Cvetoči čemaž |
Iz čemaža nastajajo izjemno okusne
jedi - solate, juhe, pesto, namazi, mnogi ga uporabljajo kot začimbo in celo za
tinkture.
 |
Najpogostejša jed iz čemaža je juha |
 |
Čemažev namaz |
Čemaž je ena
od najbolj zdravih divjih rastlin. Veliko se ga uporablja v ljudski medicini, saj
spodbuja delovanje krvnega obtoka, čisti dihala in prebavno pot, saj
je učinkovito sredstvo proti glistam v črevesju. Čisti tudi kožo - odpravlja izpuščaje in lišaje, sok iz čemaža naj bi celo pospeševal celjenje ran. Poleg tega deluje
proti astmi, niža holesterol, pospešuje odvajanje seča iz telesa in znižuje vročino.
Če ga
nabiramo previdno, nam prinese samo koristi.
Komentarji
Objavite komentar