ŽIVIMO NA ENKRATNEM PLANETU IN IMAMO VSE RAZLOGE ZA TO, DA PRAZNUJEMO 22. APRIL!



Živimo na enkratnem planetu. Na Zemlji. Na živem planetu. Najbrž življenje obstaja še kje, saj vesolje pravzaprav nima konca, ampak do danes ga še nismo odkrili. Prav zato si poskusimo večkrat vzeti čas in se posvetiti življenju, ki nas obdaja. Kajti narava je zdravilo, ki mu ni para, če ga jemljemo redno.

Življenje brez vode ni mogoče. Voda predstavlja okoli 75 % mase človeškega telesa, kar je eden od razlogov, da potrebujemo čisto.

Začnemo lahko na svetovni Dan Zemlje in se prepustimo čarom narave, ki je v pomladnem prebujanju še posebej navdihujoča. V Sloveniji je narava pravzaprav na vsakem koraku in to čudovita! Nekateri deli pa so še bolj posebni. Tak je tudi Notranjski regijski park, ki je bil zaradi izjemnosti naravne in kulturne dediščine pravzaprav ustanovljen.

Živa bitja so med seboj in z okoljem, ki jih obdaja, neločljivo povezana. Vsak organizem ima svoje mesto in svojo vlogo. Z ohranjanjem življenjskih prostorov ohranjamo organizme, ki skrbijo za ravnovesje v naravi.

Življenje je prilagodljivo, kar dokazuje tudi na pašniku cvetoč črni teloh, ki mu navadno bolj prija zavetje gozda. Kot vse pa ima ta prilagodljivost svoje meje, ki jih moramo poznati in upoštevati, da vrst zaradi sebičnih posegov ne izgubimo za vedno.

S ponosom se ozrite po čudoviti pokrajini, ki nas obdaja, saj je ta tudi delo človeških rok prednikov, ki so tu od nekdaj živeli skladno z naravo in njenimi cikli. Osnova njihovega dosežka, da so uspeli svojo zemljo ohraniti tako pestro in zdravo, je prav razumevanje naravnega sveta in spoštovanje do drugih bitij, s katerimi si delimo ta svet.

Živa bitja se razvijajo stotisoče let v stalnem preizkušanju in uveljavljanju najboljših rešitev za življenje. Narava je 'našla' nešteto fantastičnih rešitev in je lahko neusahljiv vir idej, ki so v pomoč tudi ljudem.

Potrudimo se tudi mi in očuvajmo ta košček Slovenije divji, skrivnosten, barvit in čudovit. Če ga bomo  izkusili v živo, nam noben trud ne bo pretežak.



Avtor besedila in fotografij: Jošt Stergaršek

Jošt Stergaršek je nepogrešljiv del ekipe Notranjskega regijskega parka. Biolog po izobrazbi in srcu, ribič, raziskovalec narave, sanjač, dober poznavalec flore in favne Cerkniškega jezera, ljubiteljski fotograf, ki mu v objektiv pogoste uspe ujeti kaj, kar očesu ostane skrito.

Komentarji

Priljubljene objave