GOSTUJOČE PERO: ERIKA PEČNIK LADIKA

"Predvsem pa se mi zdi pomembno, da imajo v parku načrte, kako naravo ohraniti, ne da bi kmetovalce in obiskovalce pri tem izključili. In vsakoletni Dnevi Notranjskega parka so tudi eden teh prijemov."

Vsako leto konec maja potekajo aktivnosti v evropskih naravnih parkih. Že 20 let na ta način Evropa opozarja na veliko ogroženost narave in na zavarovana območja, ki jih ima več kot 100.000. Naš kontinent ima največ zavarovanih območij na svetu. Kar kaže na to, da se ljudje tu zavedamo, da je treba naravo ohraniti. Tako piše na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo.

Največje presihajoče jezero v Evropi (Foto: Jošt Stergaršek)

Dober primer tega je Cerkniško jezero. Kot novinarka redno spremljam, kaj počnejo, in v zadnjih letih se je tam začel res pravi razvoj, v smislu ohranitve narave. Rečno strugo, ki so jo kmetovalci sebi v prid v zadnjih sto letih poponoma preusmerili, pravkar postavljajo nazaj na prvotno mesto. Spremenjena je namreč zmanjšala pogostost in trajanje nekdanjih poplav. Srednje in visoke vode so začele hitreje odtekati, nivo talne vode na močvirnem območju pa se je znižal. Kar je seveda povzročilo spremembe v rastlinskem in živalskem svetu. Ko pa bodo jeseni začeli strugo spet postavljati na svoje mesto, kot je bila nekoč, se bosta vrnili tudi tedanji flora in favna.

Izravnava struga Stržena, glavnega vodotoka na Cerkniškem jezeru, ki bo kmalu dobil svoje stare meandre, ki so še lepo vidni na levi strani fotografije 

Predvsem pa se mi zdi pomembno, da imajo v parku načrte, kako naravo ohraniti, ne da bi kmetovalce in obiskovalce pri tem izključili. In vsakoletni Dnevi Notranjskega parka so tudi eden teh prijemov. Ljudje si pridejo ogledat ptice, ki se ravno v tem času vračajo iz toplih krajev – nekatere bodo na Jezeru ostale, nekatere si pa le odpočijejo in potem letijo naprej. Kar tri četrtine različnih vrst ptic, ki živijo v Sloveniji, si lahko ogledamo na enem mestu, na Cerkniškem jezeru. In tudi dve tretjini različnih vrst metuljev in dvoživk. 

Na Dnevih parka skupaj z ornitologom opazujemo ptice (Foto: Ljubo Vukelič)

Za rekreativce ob Dnevih parka organizirajo pohode okoli jezera, v jame in v bližnji Rakov Škocjan, kamor se lahko adrenalinski navdušenci podajo s kolesi. Seveda sta tu še veslanje po jezeru in vožnja z lojtrnikom. In še vrsta drugih aktivnosti. Tudi za otroke.

Dnevi Notranjskega parka so še posebno zabavni za otroke (Foto: Ljubo Vukelič)
Kolesarski izleti na Dnevih parka (Foto: Ljubo Vukelič)

Mene Cerkniško jezero spremlja že od otroških let, ko smo poleti v jezeru plavali, pozimi pa se po njem drsali. Zdaj se plava v njem veliko manj, led pa zaradi milejših zim tudi ni več tako debel, da bi se bilo varno drsati po njem. Velikokrat sem tudi spremljala očeta umetnika, ki je k jezeru hodil slikat. V Rakov Škocjan pa smo zelo pogosto hodili na družinske piknike, zakurili ogenj, pekli čevapčiče in se kopali v reki. Kurjenje ognja seveda zdaj tam ni več dovoljeno.

Reka Rak v Rakovem Škocjanu (foto: Jošt Stergaršek)

Cerkniško jezero še vedno pogosto obiskujem. Če ne službeno, pa z družino. Poti okoli jezera so  idealne za sprehode z malimi otroki in dojenčki v vozičkih, radi pa pridemo tudi na organizirane aktivnosti za najmlajše. 

Notranjski regijski park - idealen za družinske izlete (foto: Erika Pečnik Ladika)
Še najbolj všeč bi mi pa bilo, če bi svojo družino, tako kot smo to počeli včasih, peljala na piknik v Rakov Škocjan. Idejo, da bi se spet dovolilo kurjenje, pod nadzorom gozdnih čuvajev seveda, takoj podprem.

Jezero navduši tudi najmlajše (foto: Dejan Ladika)


Erika Pečnik Ladika je novinarka RTV Slovenija. Kot velika ljubiteljica narave in izredno radovedna oseba si rada vse ogleda na lastne oči, zato se podaja v različne kotičke naravnega okolja in odkriva tudi vse tisto, kar povprečnemu očesu uide.   

Komentarji

Priljubljene objave