GOSTUJOČE PERO: BOJAN ŽNIDARŠIČ - "VAKOG"


»Želel sem raziskovati
vesolje zelenjavnega, nove
okuse, nove vonjave, nove
videze, nove zvoke.«
Alain Passard, kuhar, lastnik treh Michelinovih zvezdic


Svetloba omehča še tako trd kamen

Hecen naslov in uvodni citat izpostavljata pet čutil našega dojemanja sveta. Čutila so receptorji čustev, čustva krojijo naše zadovoljstvo, zadovoljni ljudje smo dobri kupci. Delo s strankami je stalni proces, zato v nadaljevanju nekaj predlogov. Prvi je vezan na VAKOG ambasadorje. Želim si, da bi sprejeli vabilo in na blogu Life Stržen predstavili vsak svojo čutno vez z Notranjskim parkom.

Mojster in platno

Vizualno se scenografija Notranjskega parka spreminja dobesedno na vsakem koraku in vsak dan. Pa naj bo ta v gozdu, travniku, na Cerkniškem jezeru, Križni jami ali na Slivnici, Blokah in Loški dolini. Tomaž Perko je spoštovan likovnik, ki bi lahko postal vizualni ambasador, kar velja tudi za fotografe. Zoran Vidrih in Ivan Kebe znata skozi lečo pričarati podobe, ki so običajnim očem skrite. 

Ples združuje in povezuje

Avditivno (slušno) smo polni zvokov narave, kot tudi tišine, danes redke dobrine. Poslušanje ptičjega petja, zavijanje vetra, valovanje vode ali gluhe tišine med nočnim veslanjem po jezeru. Barbara Tanze je gotovo lahko zvočni ambasador, saj bi znala zvoke narave vključiti v različne programe ponudbe.

Spretnost lovljenja ravnotežja je preživetvena nuja

Kinestetiki potrebujejo gibanje, kar je v današnji »fit« družbi aksiom. Andreja Podobnik – trenutno najbolj poznana prebivalka Notranjskega parka - je primerna ambasadorka za prvi obraz vseh zunanjih ali notranjih gibalnih aktivnosti.

Krompirjevi žganci se delajo z občutkom

Hrana za oči, telo in dušo

Tudi za ostali dve čutili je pri nas idealno. Vonjav (Olfactory) imamo v izobilju skozi vse leto. Le še pravega ambasadorja moramo poiskati. Brbončice bomo razvajali z različnimi okusi (Gustatory) zgodovinske in sodobne kulinarike, ki jo je smiselno bolj izpostaviti. Rok Tratnik ima dovolj znanja za »okusnega« ambasadorja, da ponudnike hrane dvigne za nekaj kulinaričnih stopnic.

Regijski ambasadorji vseživljenjskega učenja

Seveda pa je življenje mnogo več kot pet čutil. Vodstvo Notranjskega parka si je zgradilo kredibilnost, ki lahko preraste v povezovanje vseh ponudnikov. Vsebin in organizacij, ki podpiramo poslanstvo parka je veliko. Tu je kultura, sociala, ekonomija, razvoj podeželja, energija, vseživljenjsko učenje, prostovoljstvo, mednarodno sodelovanje, mobilnost, trajnostni razvoj, sodelovanje javnosti v procesih odločanja, moderiranje, kmetijstvo, lovstvo, ribištvo, itd. Iz naštetega sledi, da bo večji problem, kaj in koga izbrati, kot pa pomanjkanje različnih akterjev. Ker prisegamo na biotsko raznovrstnost, prisegajmo tudi na pluralnost in družbeno raznolikost.

Sobivanje ljudi in narave je bistvo biotske raznovrstnosti

»Kot da sem vsak dan v drugi državi« je povzela bistvo bogastva slovenske raznovrstnosti Jennifer Carfrae iz Škotske. Težo misli daje dejstvo, da je Jennifer profesorica pedologije na Univerzi v Edinburgu in da je študijsko obiskala veliko držav. Vsi tujci so fascinirani nad bogastvom biotske raznovrstnosti, manj nad njenim upravljanjem.

Bogastvo kvalitete in kvantitete

Ko tradicija postane simbol

Na Vitri se zavedamo tega bogastva, zato smo v 25 letih razvili uporabne programe v podporo trajnostnemu razvoju. Na Notranjskem smo zaorali marsikatero ledino. Organizirali smo mednarodne prostovoljne delovne tabore, pripeljali sodobne oblike vseživljenjskega učenja, kot sta Teden vseživljenjskega učenja in študijski krožki, mednarodne izmenjave programov (npr. Erasmus+). Rdeča nit je predstavitev naravnih biserov Notranjske ter celotne Slovenije v kontekstu trajnostnega razvoja. V programe vključujemo domačine, saj ti dajejo pečat našim programov in delajo nadgradnjo običajne turistične ponudbe.

Energetski nasveti so uporabni in sprostitveni. Bojan Žnidaršič kot gost v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija.

Pomembno je tudi energetsko svetovanje za gospodinjstva, s katerim sem začel leta 1994. Že takrat sem izpostavljal negativni vpliv energije na okolje. Seveda potrebujemo energijo za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, pa razsvetljavo in kuhanje, a vprašanje je, kako učinkovito jo znamo uporabiti. Prav učinkovita raba in obnovljivi viri so pomemben del varovanja okolja ter glavno področje mojega poklicnega dela.

Veseli gostje se vedno radi vračajo

Inovativne terme na podeželju. Glamping.

Verjamem, da smo ljudje največji potencial vsakega razvoja in da je primerna raba prostora najboljša oblika varovanja narave. Ta dva aksioma vidim tudi v politikah Notranjskega parka. To je dobro, vedno pa je prostor za izboljšave. Temu je namenjen ta prispevek, saj potencial ostane potencial, če ga ne znamo osmisliti. Vsak potencial osmislimo ljudje.


Bojan Žnidaršič je direktor nevladne okolijske organizacije Vitra Cerknica, ki jo je ustanovil leta 1994. Daljše ime Vitra Center za trajnostni razvoj bolj natančno opiše raznolika področja dela. Po Sloveniji in tudi v naši okolici je najbolj prepoznan kot neodvisni energetski svetovalec za gospodinjstva. Veliko piše in nastopa v medijih, zasnoval je energetski portal NEP Slovenija, vodi študijske krožke, mlade uči debatnih veščin, odrasli in vodstveni pa ga poznajo kot moderatorja in NLP praktika s certifikatom.




Komentarji

Priljubljene objave