GOSTUJOČE PERO: LUKA KOČEVAR - RAZMISLEK O TURIZMU


"Na Slivnici pa na terasi še vedno ne moreš spiti piva in pojesti krožnika zelja ali štrukljev"

Ko so me pred nekaj tedni kontaktirali iz Notranjskega regijskega parka, naj napišem blog za rubriko Gostujoče pero, z utemeljitvijo, da so me prepoznali kot enega vidnejših in javno angažiranih domačinov, sem bil seveda zelo vesel in ponosen. Z veseljem sem se odzval in potrdil sodelovanje. V mailu je bil tudi link do spletne strani, kjer sem si lahko pogledal dosedanja gostujoča peresa. Imenitna družba. Spodaj pripis: »Tematiko povsem prepuščam vaši izbiri. Bi šlo?« Hm, no, tukaj se malo zaplete. Ogromno tem bi se lahko lotil. Kako jih razvrstiti po pomembnosti? Vseeno, časovni pritisk dela svoje in dan pred rokom se med popoldanskim dremežem vendarle začne kazati obris zapisa. Ideja začne kljuvati in očitno od spanca ne bo nič. 
Pogled na Cerkniško jezero v sušnem obdobju

Turizem je večna tema razprav med domačini v občini, pa tudi širše. Nekateri bi gradili, drugi bi ogradili, nekateri bi zaščitili, drugi bi zidali. Jasnega konsenza in usmeritve ni. Vsak od nas ima svoje preproste rešitve in svoj pogled na problematiko.

Okolica Cerkniškega jezera bo kmalu dobila sodobno, sonaravno infrastrukturo
Na zadnji seji občinskega sveta sem direktorja parka Matevža Podjeda povprašal o njegovem končnem cilju za park, finačni neodvisnosti in načinu, na katerega bo to dosegel. Med odgovorom, ki mi ga je podal, je izrekel zanimiv stavek: »Pogrešamo več pobud iz zasebne sfere.« Matevža poznam iz začetkov njegovega delovanja v Notranjskem regijskem parku. Kot kolesarji smo imeli idejo, da bi morali okrog jezera postaviti lesene table, ki bodo usmerjale kolesarje na njihovi poti okrog jezera in po Javornikih. Hiperaktiven tip, govoril je hitro in ideje nametaval s takšno frekvenco, da vseh definitivno nisem zaznal. Imel je vizijo. Pri njem sem bil kasneje še enkrat, pred nekaj leti sem optimistično želel vzeti v najem kočo na Slivnici. Debatirala sva o ideji in povezovanju Cerkniškega jezera, Slivnice, Rakovega Škocjana, Križne jame in naprej do Snežnika na eni in Bloškega jezera na drugi strani. 
Cerkniško jezero s Slivnico v ozadju

Danes, 3-4 leta kasneje se nekateri domačini na Blokah pritožujejo nad preveč turisti, v Snežniku se je izjemni festival Plavajoči grad odpravil iskat srečo drugam, na Cerkniškem jezeru se še vedno gradi interpretacijski center, na Slivnici pa na terasi še vedno ne moreš spiti piva in pojesti krožnika zelja ali štrukljev. 
Na vrhu Slivnice

Turizem smo ljudje. Turizem je že zdavnaj postal milijardna panoga in ponekod se obiske turistov omejuje. Ljubljana in Koper, ki sta približno enako oddaljena od tu, se kopata v številu turistov. Postojnska jama je drugi tak primer.
Razmislek o turizmu na Notranjskem bi bilo smiselno začeti s tem, kakšnih turistov si pravzaprav želimo? Si želimo avtobuse in avtobuse turistov, ki se bodo tu ustavili za nekaj ur med potjo iz Kopra proti Ljubljani? Si želimo kolesarjev ali motoristov, ki bodo tu ostali nekaj dni in raziskali našo krajino? Bi si želeli biologov, raziskovalcev narave, fotografov, slikarjev? Izbira je povsem naša, ni pa samoumevna. Potrebno bi bilo razmisliti o prednostih in slabostih posameznih skupin, o tem kaj prinesejo s seboj in kaj pustijo za sabo. Kako se obnašajo do naših krajev, ljudi, narave. Zbrati bi morali podatke o obiskovalcih in jih sistematično urediti. 
Tradicionalni drevak za plovbo in ribolov na Cerkniškem jezeru

Takšen začeten razmislek bi moral narediti park, skupaj s TIC-em. In potem povabiti vse ponudnike in zainteresirano javnost k sooblikovanju dolgoročne strategije za turizem v občini. Verjamem, da bi od veliko deležnikov lahko zbrali izkušnje, ideje in napotke, kako se tega rešiti, saj so prav oni v nenehnem stiku s turisti. Lahko povedo, kaj jih moti, kaj pogrešajo, kaj jim je všeč. Tako turistom, kot ponudnikom.  Odločitev o tem namreč ne more biti vezana na mandat direktorja, občinskega sveta ali župana. Biti mora konsenz, vendar pa od sprejema tega dokumenta naprej ni več umika in odstopanja. 
Verjamem, da je Matevž govoril o tem, ko je omenil pobude iz zasebne sfere in prepričan sem, da tovrstne aktivnosti na parku in širše že potekajo. Čim prej bo ta dokument sprejet, tem hitreje se bomo lahko lotili aktivnosti, povezanih s tem, in prepričan sem, da bomo čez nekaj let že lahko uživali v interpretacijskem centru na vhodu v Cerkniško jezero, se ohladili v Križni jami, na Slivnici pa spili zasluženo lokalno pivo in pojedli krepčilen obrok. In to zunaj, na lepo urejeni terasi. 

Bomo na Slivnici zunaj, pred kočo lahko že kmalu spili okrepčilno pijačo? 


Luka Kočevar

Luka Kočevar je širši, predvsem cerkniški javnosti najbolj poznan kot mlad, ambiciozen politik - na zadnjih županskih volitvah (oktobra 2018) se je podal v bitko za župana občine Cerknica, in sicer kot kandidat stranke Naša Notranjska (NaNo); na Listi Marjana Šarca je maja letos kandidiral za evropskega poslanca. Zanima ga predvsem potencialni turistični razvoj občine, v prostem času rad bere, je član lokalnega pevskega zbora in Notranjskega domoljubnega društva Rudolf Maister Unec. Zaključil je izobraževalni program Business Class, kjer je bil od 800 prijavljenih izbran med 20 posameznikov, ki so bili prepoznani kot potencialni ključni kadri prihodnosti.

Komentarji

Priljubljene objave