PARKOVO PERO: DEJVID TRATNIK - Ribolov na našem jezeru je nekaj edinstvenega

"V preteklosti je ribolov domačinom pomenil pomemben vir oskrbe s hrano, danes pa je ta pomen presegel."




Najpogostejše vprašanje, ki mi ga zastavljajo, je, zakaj sploh lovim ribe? Mar ne bilo bolje, če bi prosti čas preživljal kje drugje? Da bi ribe lahko kupil v ribarnici in bi bil »problem« rešen. Ta zapis bom izkoristil za odgovore na vsa ta vprašanja. 


Ščuka. Foto: Ribiška družina Cerknica

Ribolov je vedno bil ena izmed najbolj priljubljenih dejavnosti tistih, ki živijo v bližini Cerkniškega jezera, bodisi nelegalno na »raubšic« ali pa zakonito z »ribiško karto«. V preteklosti je ribolov domačinom pomenil pomemben vir oskrbe s hrano, do danes pa je ta pomen že presegel. Danes je ribarjenje v večini primerov športna aktivnost, pri kateri se lahko vsakdo popolnoma sprosti na naraven način – večino rib se po fotografiranju spusti nazaj v njihovo naravno okolje. S tem ribi omogočimo, da se uspešno razmnožuje naprej, in jo po možnosti nekoč ujamemo še večjo.


Dejvid med ribolovom. Foto: Jošt Stergaršek   

Sam sem se z ribolovom pričel ukvarjati pred 23 leti, in sicer mi je prve ribiške korake nakazal tetin mož, ki je bil strasten ščukar. Največje sanje večine ribičev so, da bi nekoč ujeli kapitalno ribo – ščuko! Tako, s katero bi se vedno radi pohvalili. Sam ribolov vidim še kot dodano vrednost, in sicer kot celostno metodo pri premagovanju stresa. Hiter tempo življenja, kot ga živimo danes, od nas namreč zahteva veliko energije in nenehno učinkovitost pri vsakdanjih aktivnostih. 



Retje, Cerkniško jezero. Foto: Jošt Stergaršek

V vsakem primeru ribolov zahteva tiho in mirno okolje ter popolno koncentracijo. To pa tudi ugodno vpliva na počutje, saj ta aktivnost ne dopušča raztresenih misli. Pogled je pri tem usmerjen v mirno valovanje vode, kar prav tako deluje sproščujoče. Dokazano je, da zvok valovanja vode pri mnogih ljudeh deluje pomirjujoče. Enako velja tudi za zvok vetra, ptic in druge zvoke narave, skratka za vzdušje, ki je v primerjavi z vsemi ribiškimi lokacijami, ki sem jih obiskal pri nas in v Evropi, prav na Cerkniškem jezeru nekaj posebnega.


Cerkniško jezero ima za ribiče poseben čar. Foto: Jošt Stergaršek

Najraje lovim jeseni, ko je večernemu ruku jelena dodan specifičen vonj vodne mete in druge jezerske trave. Ko na Cerkniškem jezeru ribariš, v tistem trenutku obstajata le ti in narava, in sobivata v popolnem miru. Ribolov uči tudi potrpežljivosti, takrat, ko dolgo čakaš na prijem zvedavega »šlajna« ali previdne ščuke. Noben dosežek v življenju ne pride hitro. Da prideš do cilja, je potrpežljivost izjemnega pomena. 



Dejvid Tratnik. Foto: Jošt Stergaršek



Domačin Dejvid Tratnik, po izobrazbi magister geografije in zgodovine, je že več let sodelavec Notranjskega regijskega parka. Zasebno je, kot je očitno tudi iz njegovega zapisa, strasten ribič in dolgoletni tajnik Ribiške družine Cerknica.

Komentarji

Priljubljene objave