PARKOVO PERO: Nov bilten Iz tršce, že 5. po vrsti, je tu!

V tem tednu so prebivalci občine Cerknica že petič po vrsti v poštne nabiralnike prejeli naš bilten Iz tršce. Tudi tokrat ponuja izjemno zanimivo, informativno in poučno branje. Za zabavo pa je na voljo tudi križanka, ki jo vedno znova sestavi naš sodelavec Damjan Intihar.


V uvodnem nagovoru vas z optimističnimi napovedmi za prihodnji razvoj Notranjskega parka nagovori direktor Matevž Podjed, potem so na vrsti mnenja ključnih ustvarjalcev javnega mnenja iz lokalnega okolja. Na naslednjih straneh smo se ob slikah in nekaj dejstvih spomnili preteklega leta, ki je bilo res izjemno, saj se je v našem parku dogajalo marsikaj:


- srečali smo se z domačini iz Gorenjega Jezera, kar je bil eden od postankov naše "turneje po vaseh Notranjskega parka"
- začeli smo graditi infrastrukturo ob jezeru - usmerjene sprehajalne in kolesarske poti, informacijske točke, zanimive in zabavne skulpture
- poleti smo obnavljali vodotok Stržen, ki so ga v preteklosti izravnali in s tem grdo posegli v obstoječi ekosistem; z vrnitvijo njegovih okljukov smo povečali območje za življenje vodnih in obvodnih živali ter rastlin, predvsem pa skrivnostni in redki ptici bobnarici omogočili miren in varen prostor za gnezdenje


- imeli smo kar 33 zanimivih, poučnih, zabavnih in razburljivih tematskih vikendov:
šola preživetja v naravi, izdelovanje lutk, gozdne igre, plovba skozi zgodbo o nastanku Cerkniškega jezera, raziskovanje vodnega vesolja jezera, spoznavanje skrivnega življenja čebel in še in še. Preko tematskih vikendov park testira turistične produkte; zato, da bomo po končanem projektu leta 2022 kar se da zanimivi za obiskovalce 


- kino na prostem


- cel kup naravoslovnih dni 
- podelili smo nagrade za naravi prijazno poslovanje
- šteli smo kosce na Cerkniškem jezeru in ugotovili, da jih je pri nas največ v Sloveniji, kjer sicer njihova populacija upada
- obiskala sta nas ocenjevalca z UNESCO, da bi ugotovila, ali se bo zavarovano območje Notranjskega parka in parka Pivška presihajoča jezera uvrstilo na prestižni seznam svetovne dediščineV Tršci vam ekskluzivno predstavljamo notranjost in namen nastajajočega Centra za obiskovalce.
Tokrat vam ponujamo kar dva intervjuja - prvega s starejšim domačinom Ivanom Tekavcem, ki natančno spremlja vremenske in razvojne spremembe na območju Notranjskega parka. Drugi intervju je s predstavnikom mlajše generacije, Ervinom Andrejčičem, ki s Špilarjevim mlinom drzno piše svojo zgodbo o uspehu in se s tem povezuje tudi z drugimi lokalci.V rubriki "Govori se, pravijo da, sprašujem se..." odgovarjamo na najpogostejša vprašanja in dvome glede naših aktivnosti.

Z našim biltenom, ki ga izdajamo v okviru projekta LIFE Stržen, želimo doseči in naravovarstveno ozavestiti čim širši krog ljudi, tako v času trajanja projekta kot po njem. Pričakujemo, da bodo ljudje, ki jih bodo naša sporočila dosegla, bolj spoštovali naravno okolje in se, na svojih obiskih narave, vedli temu primerno. Obenem pa vedeli, za kaj zavod Notranjski park porablja projektna in druga sredstva, ter se utrdili v prepričanju, da delujemo za ljudi, predvsem za domačine, s katerimi si želimo še več sodelovanja.


BILTEN V ELEKTRONSKI OBLIKI JE NA VOLJO NA SPODNJI POVEZAVI:

https://drive.google.com/open?id=0B1vhIXcWqysdV0FFdS1pc2lfS2FXY25YWjZZeUtuY19JcVJj

Komentarji

Priljubljene objave