GOSTUJOČE PERO: SAŠA ISKRIĆ: ZMAJ NAD JEZEROM

Sem nasmeh,
sem ptica.


Čisto čisto tiho se dvigne v veter; najprej le toliko, da pogleda nad trstičje, nato pogumno zaplava višje. Neslišno se vzpenja nad jezero, za hip postane ... in se spet dvigne. Kmalu je tako visoko, da se zlije z oblaki.

Mehke bilke prekrivajo polotoček v Rešetu. Foto: Kap Jasa

Ogromen je. Ko na krilih vetra pridobiva višino, njegovo ostro, nezmotljivo oko motri čudežen svet pod njim; tam so potopljene struge pred ponorom, ki vodi vode jezera v neznano temo zemlje, tam se med trstičjem skriva plaha ptica, spet dlje Stržen brusi nov meander ... Vse opazi njegovo oko, vse si zapomni.

Stržen vedno znova zarisuje svoje meandre. Foto Kap Jasa

Ne, ne gre za čapljo, za žerjava ali ostrookega orla. Zmaj je. A ne potomec tistih zmajev, ki jih je iskal vrli Valvasor: to je zmaj krotilec vetrov, tak kot ga poznamo iz otroštva in ki je kot zakleto vedno pristal na drevesu, samo da je mnogo mnogo večji. 

Trimetrska delta v modrini neba. Foto Kap Jasa

Na vrvici - izjemno lahka vrv, ki zdrži prek sto kilogramov - je nekaj deset metrov pod zmajem obešena posebna priprava, na katero je pritrjen fotoaparat. Trimetrski zmaj z lahkoto ponese to vsevidno oko v nebo, da poslika svet iz kraljestva ptic in oblakov, da pokaže skrite oblike, da zazna spremembe, da odkrije stvari, ki jih še nismo videli.

Priprava, imenovana Picavet, ki pritrjena na vrvico zmaja nosi fotoaparat. Foto Kap Jasa

Fotografiranje iz zraka s pomočjo zmaja je ena najbolj prijetnih reči, ki jih lahko počnete. Radostna otroškost spremlja dviganje velikanskega zmaja v zrak; vrvica, ki jo držite, vam vsaj malo poteši večno človeško hrepenenje po letenju. Fotografije, ki jih prinese nazaj, so čudovite in nadvse zanimive - kadar uspejo, seveda: fotoaparat slika sam, usmerili ste ga malce na pamet in z veliko upanja. Ko se fotoaparat vrne nazaj na tla, je občutek tak kot včasih, ko smo nesli razviti film in trepetaje listali po slikah - je uspelo? So lepe? Smo ujeli tisto, kar smo želeli ...?

Zmaj Rokkaku v svojem naravnem elementu. Foto Kap Jasa

Struga Stržena je skoraj čisto prekrita z rastlinjem. Foto Kap Jasa



Cerkniško jezero je kraj, kjer zračne fotografije vedno uspejo (če smo seveda sneli pokrovček z objektiva). Raznolikost pokrajine, nenehno spreminjanje jezera tisočerih obrazov, katerega vode počasi dihajo ... tu so ponori, struge, otoki, trstišča, okljuki. Vsak dan je drugačen, vsak polet razkrije nekaj novega. Pa ne gre le za estetiko, za lepoto na ekranu - iz zraka se vidi, kako Stržen vsako leto zariše nov meander; zmaj pokaže, kje gnezdijo ptice. zmaj odkrije, kako struge prerašča rastlinje. 
Zelena paleta barv jezera. Foto Kap Jasa

Zmaj kot leteča znanstvena platforma ima precej izjemnih lastnosti. V dobrem vetru lahko nese več kilogramov opreme, v zraku lahko ostane ure in ure - in je povsem neslišen, zato je še posebej primeren za zračno raziskovanje in nadzor občutljivih ekosistemov, ki bi jih hrup elis preveč vznemiril. Tudi zato nas je Notranjski park povabil, da z zmajem posnamemo edinstven poseg v Cerkniško jezero - vrnitev Stržena v njegovo naravno strugo, v veliki meander Ključev. 

Renaturacija Stržena, ki jo na območju Ključev izvaja Notranjski park.  Še malo - in Stržen bo spet stekel po svoji naravni strugi. Foto Kap Jasa

A zmaj je nepredvidljiv kot veter, kar daje fotografiranju z njim poseben čar. Zmaj je del narave - je povsem ekološki, organski, brezglutenski letalec; sledi zračnim tokovom, ki ga nesejo, kamor želijo. Zmaja ne morete siliti, da posname točno določen prizor. Kot da bi imel svojo pamet, leti tja, kjer mu je najlepše. In tam daleč pod njim se navadno skrivajo najlepše reči.

Pogled prek jezera. Foto Kap Jasa

Smo se kdaj zapletli v vrvice? Skoraj vedno. Pozabili vključiti fotoaparat? Tudi. Se zmaj zna skregati z vetrom? Kadar je le-ta nemiren, sunkovit in jezen, takrat da, takrat zmaj pleše in dela lupinge in nori, da ga je strašljivo veselo gledati. Smo kdaj izgubili nadzor? Nikoli - ko postane prehudo, spustimo vrvico, da zmaj sam najde svoje mesto na nebu. V resnici se zmaja ne da upravljati - leti povsem sam, le skrbi se, da ne zaide previsoko.

Zmajski pogled prek zasnežene Bloške planote. Foto Kap Jasa

Tisoč fotografij Vodonosa imamo, tisoč podob Stržena pred Rešetom, tisočkrat smo posneli čudovite meandre Lipsenjščice v neskončnem zelenilu, ko bilke kar tekmujejo, katera bo zrasla višje in ujela več sončnih žarkov na travnikih, s katerih se je ravnokar umaknilo jezero. Tisoči posnetkov, a niti dveh enakih.

Skrivnostne globine Vodonosa. Foto Kap Jasa

In ko ne piha? Takrat šivamo nove zmaje. pregledujemo fotografije - je tule gnezdo? se ob strugi skrivajo temelji rimskega zidu? je tamle čreda srn? morda medved? - raziskujemo nove kraje in iščemo nove motive; načrtujemo nov izlet, nov polet.

Lipsenjščica se vije prek bujnega zelenila. Foto Kap Jasa

"Cerkniško?"
"Cerkniško."

Pridite kdaj z nami, bomo spustili zmaja!

Veter se je spremenil, zamenjati je treba zmaja - delta s fotoaparatom se spušča, francoski vojaški zmaj je pripravljen na vzlet. Na sliki glavna zmajarja fotografa Janez Vizjak in Saša Iskrić - avtor tega bloga.

Zmajsko društvo KAP Jasa (KAP je krajšava za Kite Aerial Photography) je edina slovenska organizacija, ki se ukvarja z izdelavo in spuščanjem zmajev ter s fotografiranjem iz zraka s pomočjo zmaja. Nastalo je iz čiste radovednosti in navdušenja nad zračno fotografijo Janeza Vizjaka in Saše Iskrića. Janez je oblikovalec, fotograf, ustvarjalec zmajev in glavni pilot; Saša je pisec, raziskovalec in kopilot. V društvu se zbirajo šivalci zmajev, navdušenci nad letenjem in radovedneži. Člani društva sodelujejo s številnimi znanstveniki, naravovarstveniki in arheologi, ter se udeležujejo zmajskih festivalov po svetu - nazadnje so zastopali Slovenijo na enem največjih tovrstnih festivalov, IKF Gujarat 2020 v Indiji. 


FOTOGALERIJA:

Simpatičen zalivček pri Vodonosu. Foto Kap Jasa


Preplet vode in zemlje. Foto Kap Jasa

Pred Vodonosom. Foto Kap Jasa

Del vod jezera se izogne Rešetu in odteče proti Karlovici in Rakovemu Škocjanu. Foto Kap Jasa

Jezero pride skoraj do gostišča. Foto Kap Jasa

Potopljene struge vijugajo k Vodonosu. Foto Kap Jasa



Odsevi v Rešetu. Foto Kap Jasa

Obraz Cerkniškega jezera. Foto Kap Jasa


 Čolni na obali Rešeta. Foto Kap Jasa

Okljuki Bloščice pri vasi Volče. Foto Kap Jasa.

Renaturacija potoka Stržen v polnem teku. Poletje 2019. Foto Kap Jasa


Okljuk Stržena je tik pred tem, da postane spet sklenjen. Foto Kap Jasa







Komentarji

Priljubljene objave