GOSTUJOČE PERO: ŽUPAN BUTALSKI: Ljubi moj Notranjski park

Joj, ljubi moj Park ... Odkar ste strugo zavili, tudi veslati ne morem več naravnost. Pa nič ne de, bojda tudi moj prapraprapradedek ni mogel, je zato pa večkrat lahko veslal in bil zato toliko krepkejši, kot sem jaz danes. 

Župan Butalski z ženo na karnevalski povorki. Foto: Valter Leban.

Upam, da tudi mi, Butalci, zdaj ne bomo več tolikokrat na suhem, pa ptički in ribice tudi ne. Saj za to gre, kajne? Da bodo tudi najmlajši Butalčki lahko videli ves ta živež in se naučili ločiti močvirsko sinico od gorske. Ni enostavno, veste. Kar "poguglajte", če ne verjamete. 

Avtor današnjega bloga je župan Butalski. foto: Valter Leban.

Sem se odločil, da nekaj napišem, ker tematika nadvse sovpada z našo: "Hojladrija, ribičija". Veste, tudi naši butalski ribiči imajo veliko zaslug, da je jezerska biodiverziteta takšna, kot je. Oni so bili trajnostni že mnogo, preden je bila trajnost moderna. Pa ne samo to. Bili so trajnostni, še preden so bile trajne moderne. Ves čas so skrbeli, da niso ulovili preveč in tako so ribe še vedno tu. Prav zato jim letos vzklikamo: "hojladrija, ribičija". 

Karnevalska ščuka še v prejšnji podobi. Letos bo odeta v novo podobo. Arhiv Pustnega društva Cerknica.

Tudi ščuko smo preoblekli letos. In jo odeli v takšne barve, kot ščuki pritičejo, da izobrazimo mladež, ki ščuko vidi samo na karnevalu, v jezeru pa ne. 

Župan Butalski podpira parkov projekt ponovnega vijuganja struge Stržena na Cerkniškem jezeru: "Raje imam naravno, kakor ravno." Arhiv Pustnega društva Cerknica.

Vidite, tako eni kot drugi se trudimo v pravo smer. Saj konec koncev niti ni tako narobe, da ste mi veslanje podaljšali, bo vsaj ščuk več. In če dobro pomislim, mi je v mnogo primerih bolj všeč naravno, kakor pa ravno.

Vaš župan Butalski

p.s.: Vidim, da vam Center za obiskovalce bolj počasi raste. Če želite, vam zaupam, kako smo Butalci cerkev pognojili. Prenos dobre prakse, pa to … 

Foto: Arhiv Pustnega društva Cerknica.

Župan Butalski na pustni četrtek v Cerknici od cerkniškega župana uradno prevzame oblast in vlada do pepelnične srede. Potem jo v silni žalosti zaradi pokojnega pusta spet vrne. Je glavni Butalec, ker ima največjo glavo. Če pa ta ne bi bila zadosti velika, si jo pa še s klobukom pokrije. Po pripovedih Tepanjčanov se v Butalah župana izvoli tako, da sedejo občinski možje okoli mize. Na mizo denejo občinsko uš po imenu Šprinca Marogla in v čigar brado Šprinca skoči, ta novi župan postane. Te volitve se mnogokrat dogajajo med pustnim časom. In ker je pust ponavadi februarja ali marca, se butalski občinski možje meseca februarja ne brijejo. In tako mesec februar v Butalah nekateri imenujejo kar febraduar. »Pa saj Župan Butalski nima brade,« boste rekli. Ja, res ni dolga, je pa mehka. In kot kaže, so Šprinci všeč ravno take. »Takšne volitve niso poštene,« boste rekli drugi. A Butalci pravijo, da niso njihove volitve prav čisto nič drugačne od vseh ostalih. Na koncu so eni veseli, drugi žalostni, za tretje so pa nelegitimne. 


Komentarji

Priljubljene objave