GOSTUJOČE PERO: VIKA ZABUKOVEC: Previdno pri nabiranju čemaža

V času karantene hodim na Slivnico skozi polja čemaža, ki ga je zdaj v izobilju. Premišljujem, kako je mogoče, da se toliko ljudi zastrupi z njim. Podroben pogled na te rastline pa mi razkrije, zakaj. Vidim, kaj vse se skriva med njim in kako hitro lahko te strupene rastline spregledamo. Ko pa sem doma pobrskala še po internetnih straneh, sem dobila še bolj jasne odgovore. 

Pot na Slivnico skozi polja čemaža. Foto: Vika Zabukovec

Čemaž oziroma divji česen je trajnica z zdravilnimi učinki. Čemaž naj bi bil še bolj zdravilen od česna, po katerem tudi diši. Je pravo darilo pomladi, vendar pa nabiranje terja veliko previdnosti, saj je napaka lahko smrtno nevarna. Prepogosto je mogoče prebrati, da se je uživanje teh samoniklih rastlin, ki jih je nabral nepoznavalec, končalo s hospitalizacijo ali celo smrtjo.

Čemaž. Foto Vika Zabukovec.

Vsako leto v slovenskih bolnišnicah obravnavajo nekaj zastrupitev, ki so posledica zamenjave nekaterih strupenih rastlin s čemažem, saj imajo te podobne podolgovate liste. Gre predvsem za zamenjave s čmeriko, šmarnico, kačnikom in z jesenskim podleskom, ki je najbolj nevaren in smrtonosen. Dober pokazatelj, da je čemaž pravi, je tudi cvet. Najprej ima le popke, ki so tudi zelo zdravilni, ti pa se kmalu razvijejo v belo socvetje.

Čemaž med cvetenjem. Foto Vika Zabukovec


Nevarno je, če čemaž nabiramo v šopih in se vmes znajdejo tudi listi drugih rastlin. Strokovnjaki zato priporočajo, da vedno nabiramo le posamične liste.

Zaradi varnosti nabirajmo posamične liste čemaža.
Foto: Vika Zabukovec

Med prvimi zelenimi rastlinami, ki poženejo iz tal, je kačnik. Listi so sprva suličasti, kasneje puščičasti, precej veliki, dolgopecljati, mrežasto žilnati. Je zelo strupena rastlina, zastrupitve imajo lahko smrten izid, saj mlade liste zlahka zamenjamo z listi čemaža. Opažam pa, da v literaturi kačnik pozabijo omeniti kot rastlino, ki je nevarna in strupena.

Kačnik. Foto Vika Zabukovec


Kako poteka zastrupitev s kačnikom: stik z rastlino draži kožo in sluznico, zaužitje listov ali jagod pa privede do pekočega občutka in oteklin sluznice v ustni votlini, sledijo slabost, bruhanje, driska. Zaužitje večjih količin lahko povzroči resnejše znake zastrupitve.

Jesenski podlesek od čemaža lahko razlikujemo. Čemaž ima svetlo zelene liste, podlesek temno zelene. Rastlini lahko ločimo tudi po tem, da pri čemažu načeloma izrastejo posamični listi, pri podlesku pa so listi spodaj oviti drug okoli drugega. Podlesek ima debelejše in bolj rebraste liste kot čemaž, je bolj tog in raste navpično. Rastlini lahko ločimo tudi po vonju. Če list čemaža podrgnemo med prsti, spusti vonj po česnu, jesenski podlesek pa vonja po česnu nima oziroma celo nekoliko smrdi. Vendar pa to merilo velja le pri prvih rastlinah. Čez nekaj časa že vse diši po česnu in se na to ne moremo več zanašati.

Smrtonosni jesenski podlesek. Foto Vika Zabukovec

Zastrupitev z jesenskim podleskom: poteka v več fazah. Od dveh do dvanajst ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga znižata število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje, so zapisali v UKC Ljubljana. Protistrupa ni.


Bela čmerika. Foto Vika Zabukovec




Čemaž je mogoče zamenjati tudi z belo čmeriko, vendar zastrupitev ni smrtna. Tudi bela čmerika ima več listov, ki so pri korenu oviti drug okoli drugega, prav tako so listi bolj rebrasti.

Razkošje bele čmerike, ki pa je ne gre nabirati za hrano. Foto Vika Zabukovec

Kako poteka zastrupitev s čmeriko: spremljajo jo slabost, bruhanje, driska, glavobol, meglen in skakajoč vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodno izguba zavesti. Zastrupitev traja 12 ur, so zapisali v UKC Ljubljana. V zadnjih dvajsetih letih v Sloveniji zaradi zastrupitve s strupeno čmeriko ni umrl nihče.

Pri šmarnici je zastrupitev zaradi zamenjave s čemažem zelo redka, pravijo v UKC Ljubljana. Prej se ta pojavi zaradi zamenjave njenih plodov z jagodami, in sicer največkrat pri otrocih.

Šmarnico lahko za čemaž zamenjamo, ko še ne cveti in vidimo le njene liste. Foto Vika Zabukovec

Kako poteka zastrupitev s šmarnico: strup povzroča pekočo bolečino v ustih, slabost, bruhanje, glavobol, motnje vida in srčnega ritma.

Nasvet za zaključek: če niste prepričani, kako je videti čemaž, ga raje ne nabirajte!



Vika Zabukovec je vzgojiteljica v cerkniškem vrtcu in velika ljubiteljica narave, kjer preživi precej časa in raziskuje vsako podrobnost v njej. Tam se sprosti in napolni z energijo. Poleg krajših sprehodov za opazovanje lepot rada hodi v hribe, kolesari, smuča in drsa.  



Komentarji

Priljubljene objave