HIŠNO PERO: JOŠT STERGARŠEK: Namesto rojstnodnevne zabave ob treh obletnicah
Spet je čas, ko narava v naših krajih dela s polno paro.
Rastline izrabljajo svetlobno energijo sonca, da delijo molekule vode na vodik
in kisik. Iz vodika v nadaljevanju fotosinteze skupaj z ogljikovim dioksidom
proizvajajo sladkorje oz. hrano in ostale bolj ali manj uporabne snovi. Kisik je
v tej reakciji odpadni proizvod, a brez njega večina ljudem poznanih živih
bitij ne more živeti.
Obenem s senčenjem tal in hlajenjem svojih teles z
oddajanjem vode skozi listne reže (transpiracija) hladijo površje Zemlje. Ta
proces je nadzorovan in rastline lahko v času suše z vodo varčujejo ter jo
rabijo v minimalnih količinah. Voda ves čas izhlapeva tudi z zemeljske površine
in jo hladi, a le tako dolgo, dokler je tam prisotna.
Rastline tako delujejo kot pravi planetarni ščit.
Rastline rastejo do mere, ki jo dopuščajo okoljski
dejavniki. To v toplem delu leta pomeni, da rastejo čez vse mere. Ravno zato so
se lahko v evoluciji pojavili rastlinojedi, ki živijo, rastejo in se razvijajo
ter množijo na račun primarne produkcije rastlin. Obstajajo še drugi načini primarne
produkcije (proizvodnja organskih snovi iz anorganskih v živih bitjih), vendar
so ti v glavnem vezani na ljudem nedostopne ali vsaj skrite dele planeta, kot
so podzemski ekosistemi ali globokomorski vrelci.
Kroženje snovi pa se tu ne ustavi, saj rastlinojede živali
postanejo hrana vsejedih in mesojedih živali in te so lahko spet hrana drugim
vrstam. Živa bitja, ki jih poznamo oz. srečujemo vsak dan torej živijo na račun
hrane, ki jo pridelajo rastline.
Pa smo končno prišli do pojma biodiverziteta. To je
dobesedno vse živo, to je pestrost življenja. Je edinstvena in hkrati ena najbolj dragocenih lastnosti planeta, ki si ga delimo z
milijoni drugih vrst organizmov. Od biodiverzitete smo popolnoma odvisni, saj nam
zagotavlja hrano, poleg tega pa še pitno vodo in čist zrak, ker se strupene
snovi, ki jih v okolje v glavnem spušča človeška vrsta, kopičijo v telesih
živih bitij in na ta način odstranijo iz okolja. Narava je torej tovarna hrane
in čistilna naprava v enem!
Poleg tega pa nas pomirja in navdihuje. Vzemimo si nekaj časa
in se ji prepustimo … Opazujmo jo in ji prisluhnimo. Če se bomo kako popoldne malo
dalj časa ustavili na sredi poti na priljubljen hrib, se Zemlja ne bo nehala
vrteti.
Najboljši kraji za doživetje narave, kjer naravni procesi
bolj ali manj nemoteno tečejo, so naravni parki oz. območja zavarovane narave,
saj smo jih kot take razglasili ravno zato, ker je narava teh območij za zgled
drugim. Večina narave zavarovanih območij v naših gosto naseljenih krajih je
daleč od divjine, na katero človek ne bi imel nobenega vpliva. Ravno nasprotno,
tukajšnja narava je tako dobro ohranjena, ker so generacije domačinov živele v
skladu z njo in njenimi cikli ter z njo gospodarile na danes tako imenovani trajnostni
način. Spodobilo bi se ohraniti tak odnos do narave tudi zaradi spoštovanja do
prednikov.
Ob praznovanju rojstnega dne ali obletnice je v navadi, da
slavljenki ali slavljencu nazdravimo s slovesnimi besedami, z zdravico. Ker te
dni spet obeležujemo dan biodiverzitete, dan evropskih naravnih parkov in mreže
Natura 2000 območij, naj ob tej priložnosti 'materi' nas vseh zaželim, da bi se
ljudje v lastnem domu končno začeli obnašati kot skrbni gospodarji. Kakor koli
obrnemo, je planet Zemlja naš edini dom; ali pa se motim in lahko gremo kam drugam?
Jošt Stergaršek je nepogrešljiv del ekipe Notranjskega regijskega
parka. Biolog po izobrazbi in srcu, ribič, raziskovalec narave, sanjač,
dober poznavalec flore in favne Cerkniškega jezera, ljubiteljski
fotograf, ki mu v objektiv pogoste uspe ujeti kaj, kar očesu ostane
skrito.
Komentarji
Objavite komentar