HIŠNO PERO: MIHA JERNEJČIČ: "V najlepši pisarni na svetu."


Na koledarju se je pokazal 22. maj. Dan, ko smo po dolgem času znova odprli TIC, zaradi korona virusa kar mobilnega. Na prostem, ob Cerkniškem jezeru, v za moj okus najlepši pisarni na svetu.

Mobilni TIC na začetku jezera. Foto Eva Kobe

Šele takrat sem se zavedel, koliko sem v resnici pogrešal delo s turisti, mimoidočimi, domačini, skratka obiskovalci Cerkniškega jezera.

Jezero obiskovalcem vsak dan ponuja drugačno sliko. Foto Tjaša Sterle 

Kar malce s strahom in negotovostjo smo začeli tudi s tematskimi vikendi, aktivnostmi na prostem, ki jih običajno zaženemo konec aprila, tokrat pa smo začetek za en mesec prestavili in jih morali nekaj odpovedati.

Tematski vikendi so zelo dobro obiskani. Foto Karim Mahne

Računali smo na dva mogoča scenarija: da bo ljudi zelo malo, ker se bodo bali novih interakcij in s tem možnosti novih okužb, ali da bo povpraševanja zelo veliko, ker bodo ljudje po dveh mesecih pazljivosti komaj čakali, da se lahko udeležijo zanimivih aktivnosti na prostem, kjer je možnost novih okužb dejansko precej nizka. Uresničil se je drugi scenarij. Povpraševanja je bilo toliko, da smo morali razpisati nove termine prezasedenih aktivnosti. Kanuarjenje, preživetje v naravi, poslušanje ptic, raziskovanje podzemlja, kolesarjenje, divja hrana… Interes za »naše« izlete na prostem še nikoli ni bil večji kot sedaj.

Posebno doživetje je tudi vožnja s kanujem.

A zakaj? Nekaj prstov vmes ima gotovo korona. Aktivnosti v zaprtih prostorih (gledališče, kino, glasba…) so doživele hud udarec, prav tako bolj množične prireditve, kar je nedvomno eden izmed razlogov za razcvet aktivnosti, ki se jih na prostem udeležimo v manjših skupinicah. Drugi razlog je gotovo nova infrastruktura. S klopcami, opazovalnicami, razglednimi točkami, usmerjevalnimi tablami, hkrati pa še vedno ohranjeno naravo, Cerkniško jezero znova postaja ena zanimivejših destinacij tudi za slovenske obiskovalce. Za tretji razlog, da v začetku turistične sezone opažamo takšen porast v obisku, pa se moramo zahvaliti vsem, ki skrbijo, da se park nenehno pojavlja v medijih in na družabnih omrežjih. Spomnili smo se, da ne obstajajo le morje in gore, pač pa se najde tudi kaj vmes.


Klopi ob opazovalnici Klejni vrh.

Miha Jernejčič ob mobilnem TIC-u v najlepši pisarni na svetu. Foto Urška Ogrinc

Miha Jernejčič je sodelavec Notranjskega parka in vodja Turistično informacijskega centra Cerknica. Cerkničan, ki si ne more kaj, da ne bi nenehno raziskoval vsega, kar ponuja naš park, tudi v zasebnem življenju, najraje s svojim 7-letnim sinom, še posebej, če je povezano s pticami, s katerimi je Notranjski park res bogat. 

Komentarji

Priljubljene objave