HIŠNO PERO: URŠKA OGRINC: Kaj bo zdaj s tem turizmom?

"No, kaj bo zdaj s tem turizmom? Bo?"

S tem vprašanjem se srečam kar nekajkrat na dan. Še pred dobrim mesecem, ko je tekel ta pogovor, smo bili vsi še skriti za masko, zdaj že bolje dihamo. 

In kaj odgovorim? Da BO, 'vešda' bo. Saj je vedno bil. O, kako dobro nam jo je zagodel tale virusek, ki je postal Virus in si drznil ustaviti celoten svet tik pred začetkom poletne sezone in dal na pavzo vse naše velike načrte za dopuste, dogodke, koncerte, zabave, izobraževalne delavnice, … Kako si drzne? Pa take načrte smo imeli! Kaj bo torej s poletno sezono? Bomo sploh kaj uspeli izvesti? Bomo uspeli na Notranjsko privabiti domače goste, ki jih navadno v poletnih mesecih sploh ni?

Letošnjo turistično sezono smo prilagodili aktualnim razmeram. Foto: Urška Ogrinc

A ker turizem vseeno bo, smo v Notranjskem parku načrte prilagodili. Samo obrniti se je bilo treba, skočiti, upoštevati pravila, jih sprejeti in se soočiti z drugačno sezono. Iz načrtov smo umaknili vse večje dogodke, ki bi pomenili preveliko finančno in varnostno tveganje. TIC na Taboru 42 smo iz varnostnih razlogov zaprli in se preselili v naravo, na svež zrak, naprej od parkirišča na Dolenjem Jezeru, kjer smo v terenskem TIC-u na lojtrniku v juniju na voljo od petka do nedelje med 9:00 in 17:00, v juliju in avgustu pa bomo prisotni tam vsak dan med 9:00 in 17:00.

Naš TIC na lojtrniku med vikendi obišče tudi po 300 obiskovalcev. Foto Urška Ogrinc

Pozornost smo preusmerili na organizacijo in koordinacijo aktivnosti in vodenih ogledov, ki so na voljo vsak vikend, še bolje  - vsak dan, in popestrijo doživetje Notranjskega parka.
Če se v parku 'dogaja', obiskovalec želi ostati dlje. Takrat pa bo lahko vnovčil tudi slavni turistični 'vavčer' pri več kot 30-ih domačih ponudnikih namestitev. Zato letos vabimo vse obiskovalce, da si za obisk parka rezervirajo več dni in se podajo na nepozabne dogodivščine v parku. Izbirajo lahko med: 
 -        tematskimi vodenimi ogledi (tematski vikendi) vsako soboto in nedeljo ob 10:00 uri.
-        vodenim ogledom Križne jame, vsak vikend ob 11:00 in 15:00. V juliju in avgustu pa 
         vsak dan med 9:00 in 17:00 uro.
-       vodenim ogledom Muzeja Cerkniškega jezera - vsako soboto ob 15h



Foto Tur servis

Vsak vikend, če je primeren vodostaj, lahko obiskovalci ob Cerkniškem jezeru najamejo kanuje ali se odpravijo celo na Kanu Safari

Za kolesarje smo uredili nove kolesarske poti ob Cerkniškem jezeru in v Rakovem Škocjanu. Za lažjo orientacijo je na voljo brezplačna mobilna aplikacije Notranjska, tako za iOS kot Android operacijski sistem. Kolesa lahko tudi najamejo pri mobilnem TIC-u ob Cerkniškem jezeru, kjer smo že nekaj let povezani z lokalnimi ponudniki najema koles (Rentthegreen, Vse se da).

Kolesarji so med najpogostejšimi obiskovalci parka. Foto Eva Kobe

Vse obiskovalce, ki si želijo aktivnega pohodništva ali sproščujočega sprehoda, po usmerjamo na Slivnico, kjer jih s svojo ponudbo pričaka Dom na Slivnici, na naravoslovno učno pot v dolini naravnih mostov – Rakov Škocjan ali pa na potepanje po Menišiji ter po soteski Iške in Zale.

Sprehajalna pot Drvošec. Foto Urška Ogrinc

Najbolj dobrodošla novost letošnje sezone je nova tematska pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru, ki ima že postavljeni dve opazovalnici (Kuharca in Klejni vrh) z najlepšim razgledom na Cerkniško jezero in ponuja 3,8 km urejene pešpoti ob jezeru in njegovih bližnjih gozdovih.



Opazovalnica za ptice Klejni vrh na usmerjeni sprehajalni poti Drvošec. Foto Urška Ogrinc


V vsaki opazovalnici za ptice najdete table z informacijami o pticah,
ki jih lahko opazujete z razglednih točk, na katerih so opazovalnice 
postavljene. Foto Urška Ogrinc

Letošnja sezona je zaradi koronavirusa močno povečala prihod obiskovalcev z avtodomi, ki jih usmerjamo na uradna PZA postajališča v občini Cerknica. Teh je na voljo letos skupno 25.

In kako nam kaže?

Zelo dobro. Vsak vikend zabeležimo na vstopni točki Dolenje Jezero med 600  in 1.100 obiskovalcev. Na tematskih vikendih smo doslej zapolnili vse skupine za vodene oglede (zbiramo prijave do 20 udeležencev), nekatere aktivnosti smo morali zaradi velikega zanimanja celo ponoviti. Tudi za prihajajoče vikende pridno beležimo prijave. Gostinske terase se ob vikendih že solidno napolnijo. A intenzivno bomo morali delati še na tem, da se dnevni obiskovalci spremenijo v večdnevne. Kar pa nam bo na podlagi vsega prej naštetega kaj kmalu tudi uspelo. Ostanimo pozitivni in zdravi!

Urška Ogrinc med predstavitvijo turistične vizije parka. Foto Ljubo Vukelič

Urška Ogrinc je vodja enote Notranjskega regijskega parka za turizem. Z vsem srcem se ukvarja z razvojem trajnostnega turizma v parku. Ima dolgoletne izkušnje v marketingu na področju turizma, zasebno pa je velika ljubiteljica neokrnjene narave.







Komentarji

Priljubljene objave