GOSTUJOČE PERO: LADO LIKAR: Mnogokosje

Težko boste našli kakšno idejo, ki je nadobudni vaščani vasi Selšček ne bi poizkusili izpeljati. In tako je bilo tudi z idejo o košnji po starem. Porodila se je ob veselem druženju vaščanov, ko je eden izmed njih obujal spomine na čase, ko so s fanti veseljačili in sanjarili, kako bi s kosami pokosili »Armičev grič«.

Ročna košnja gre bolje od rok, če je trava še rosna, torej mokra. 
Zato so fantje in gospodje začeli že ob zori. Foto NRP

Košnja po starem v Selščku, hribovskem predelu Notranjskega parka. Foto NRP

Beseda je dala besedo in drugo soboto v mesecu juliju ob petih zjutraj, ko je vse še mirno spalo, so se po vasi začeli razlegati veseli glasovi ter vriskanje in petje koscev. Po skoraj dveh urah košnje so se kosci zbrali pri malici. Gospodinja je postregla z zabeljenimi krompirjevimi žganci in belo kavo. V sproščenem vzdušju je bilo slišati marsikatero zanimivo prigodo. Za nameček se je izza vogala prismejal še mladi harmonikaš, ki je veselo družbo razveselil z venčkom izbranih viž. Preden so se razšli, so si obljubili, da se ob letu osorej zopet srečajo. 

Po naporni košnji gospodinja goste pogosti s krepčilno malico. 
Foto NRP

Domači krompirjevi žganci z ocvirki in bela kava. foto NRP

Veseli nas, da je obujanje tega običaja postalo tradicionalno. Poleg tega, da ohranjamo kulturno dediščino in običaje za naše zanamce, je pomembno, da se družimo in poveselimo, saj v teh časih vse preveč živimo eden mimo drugega. 

Skupinska fotografija koscev po letošnji košnji Armičevega griča. Foto NRP

Koširjev Tine vsako leto ob mnogokosju na svojo koso vkleše datum košnje. Letos je na njej vklesan že šesti datum. In upam, da ne zadnji.

11.7.2020, datum letošnje košnje po starem, že šeste zapored. Foto NRP

Avtor bloga Lado Likar. Foto NRP


Lado Likar je iz Selščka. Kot predsednik Turističnega društva Menišija je tudi njegov izjemno aktiven član. Prosti čas večinoma preživlja z družino, najraje kje v naravi.   

Komentarji

Priljubljene objave