GOSTUJOČE PERO: DAMIJANA ŠKRLJ: MENIŠIJA V ZAVETJU NOTRANJSKEGA REGIJSKEGA PARKA

Dan, kot nalašč za pohod na Veliko Špičko, Špičasto Stražišče, poimenovano tudi Špička, kot mu, z 955 metri nadmorske višine in s tem najvišjemu vrhu na Menišiji, rečejo domačini. S te priljubljene pohodniške točke, kamor se enkrat letno, v organiziranem tradicionalnem nočnem pohodu ob prvi polni luni v letu, tradicionalno povzpnejo pohodniki od vsepovsod, se ob jasnem vremenu vidi daleč.

Razgled z Velike Špičke. Foto Eva Kobe
 
Vrh, ki se nahaja severno od Slivnice, ponuja razgled vse tja do Snežnika, proti Javorniku in Nanosu ter celo do Julijcev. Cerkniško jezero, ki ga v svoji že skorajda ponarodeli pesmi slikovito opeva tudi narodnozabavni ansambel Franca Miheliča, se skriva v zavetju Slivnice. Malo za šalo veliko zares lahko Meniševci rečemo, da vse poti vodijo na Špičko.
 
Udeleženci nočnega pohoda na Špičko pred Gasparijevim kipom. Foto Damijana Škrlj

Menišija, gozdnata visoka kraška planota med Cerkniškim in Planinskim poljem, ki je večinoma poraščena z gozdom, svoje ime pa je dobila po nekdanjih lastnikih, saj je bila od 13. stoletja naprej v posesti kartuzijanskega samostana v Bistri, ponuja sprehajalne poti, označene z informativnimi tablami. Pomenljivo ime ene izmed poti, Po medvedovih stopinjah, da slutiti skrivnostna odkritja pod krošnjami dreves. Obiskovalci - pot je primerna za vse generacije - se sprehodijo čez senožeti in travnike v zaraščanju, mimo mokrišča na Ločicah, si ogledajo suhi potok, kjer je opuščeni peskokop, prečkajo suhe travnike, kjer lahko naletijo na nekatere ogrožene in zaščitene rastline, kot na primer gorskega kosmatinca, navadne bodike, kranjske lilije, brstične lilije, tise, se v kotavlji sprehodijo mimo starega opuščenega sadovnjaka, za povrh pa poskusijo vodo iz zdravilnega kraškega izvira Beč. 

Gorski kosmatinec, fotografiran na Menišiji. Foto NRP


Za vzdrževane stezice vestno skrbijo člani Turističnega društva Menišija, ki so gonilna sila številnih projektov, namenjenih promociji naravnih znamenitosti, kulturne dediščine Menišije, skrbijo pa tudi za vzdrževanje markacij, kolesarskih in peš poti ter urejenost kraja. Poleg pohodništva se na Menišiji ponujajo številne kolesarske priložnosti, že  tradicionalni kulturni in športni dogodki, Tematski dnevi, ki potekajo pod okriljem Notranjskega regijskega parka, Gasparijeva vas Selšček, Gasparijeve jaslice v naravni velikosti ter še mnogo več. Obiskovalci od drugod pa na Menišiji lahko tudi prenočijo ali pa si privoščijo piknik v Ločicah. V zadnjih letih je zaznati vse več zanimivih inovativnih pristopov posameznikov, ki nakazujejo, da se Menišija vse bolj razvija v turistično zanimivo okolje.

Gasparijeve jaslice v božičnem času, v Selščku. Foto Damijana Škrlj

Tematski vikend ob čebelarjenju na domačiji pri Škrljevih. Foto Damijana Škrlj

Comarovnik, ena od vzpetin na Menišiji. Foto Damijana Škrlj
 

Na Menišiji smo ponosni, da smo del Notranjskega regijskega parka, saj nas to umešča med področja s pestro biodiverziteto. Ob tem ne moremo mimo dela tega parka, ki s svojimi projekti na področju promocije, izobraževanja, s številnimi dogodki spodbuja k prepoznavanju posebnosti Cerkniškega jezera ter naravnih in kulturnih značilnosti, ki se nahajajo na tem zaščitenem območju. Tudi Meniševci imamo priložnost sodelovati na dogodkih, ki potekajo pod okriljem Notranjskega parka, pa najsi bodo to tradicionalni dogodki ob Evropskem dnevu parkov, Tematski vikendi, najrazličnejše tematsko obarvane tržnice, številne delavnice in podobno. 

 
Na Menišiji se torej dogaja. Vabljeni! 

Damijana in Vasilij Škrlj pred domačim čebelnjakom.

 

Avtorica bloga Damijana Škrlj.                                              
  

Damijana Škrlj z družino živi v Begunjah pri Cerknici. Doma imajo ekološko pridelavo sibirskih jagod (borovnic) HASKAP ter sadja (jabolka, hruške in slive), ki jim zraste v starem visokodebelnem sadovnjaku, ki je posebnost Menišije. Ponosna je tudi na domače čebelarstvo, ki ga vodi njen mož Vasilij. Zadnjih nekaj let na Menišiji v njeni organizaciji poteka eden izmed Tematskih vikendov Notranjskega parka, ki je čebelarsko obarvan. Pri Škrljevih lahko kupite med, suho sadje, jabolčni kis in nekatere druge shranke, odvisno od sezone, na željo pa vas Damijana kot lokalna turistična vodnica destinacije Zeleni kras popelje po Meniševskih krajih.

Komentarji

Priljubljene objave