GOSTUJOČE PERO: JOŽE PRAH: S komisijo na poti Drvošec

Avto, ura, cesta, zavij desno. Ni prav! Prej bi moral zaviti! Ni problema, pa prej, in že smo na parkirišču, kjer nas, Komisijo za ocenjevanje Naj poti pričakujejo predstavniki snovalcev in upravljalcev Tematske poti Drvošec. 

Ocenjevalna komisija s predstavnikoma Notranjskega parka. Foto Jože Prah

Malo je megleno in Cerkniško jezero zavalovi. Valovi pa me ponesejo na prve obiske jezera. Prvič sem bil na jezeru z dr. Francem Habetom, geografom, speleologom, propagandistom kraškega turizma in fotografom, ki nas je kot mlade gozdarje iz vse Slovenije učil fotografskih znanosti, izrednega pogleda na jame in resnic življenja. 

Avtor Bojan Sumrak


Pa morda na drugi obisk, ko sem bil s prof. dr. Boštjanom Ankom, na Temeljnem usposabljanju za trajnostni razvoj. Pa bil sem še kot planinec in tabornik, a obiska z doktorjema Ankom in Habetom sta bila posebna v luči veličine in enkratnosti Cerkniškega jezera. 

Prehranjevalni splet na Poti Drvošec. Foto Jože Prah

Ja, pa še en obisk je bil nepozaben. Poslušal sem zgodbo o jezeru od domačina, ki mu ne vem imena, a je bil eden od najboljših interpretatorjev življenja in narave, kar sem jih do danes srečal. Pa obisk pri Borisu Kralju in pogled z vrha hriba coprnic v dolino. Vse to… in danes sem ponovno ob vodi. Ponovno ob skrivnosti, kot vsakič, ko se približamo Cerkniškemu jezeru, začutimo neko sveto čutnost in skrivnost. 

Domačinka Lili Mahne je komisijo pričakala z okrepčilom. Foto Jože Prah

In danes sem v družbi komisije za Naj pot: Marije, Brede, Markota in Metke, z domačini. V rokah imamo obrazce za oceno tematske poti. Tematske poti ocenjujemo v okviru projekta Moja dežela, lepa in gostoljubna, že vse od leta 2011. V Sloveniji smo si tako ogledali in ocenjevali že več kot 400 poti. Menda jih pa je več kot 700. 

Gozdno prelestje. Foto Jože Prah

Naši ogledi se osredotočijo na module: vtis in privlačnost, upravljanje  in vzdrževanje, vodenje in ponudba, dostopnost in varnost ter sporočilnost in predstavitev poti. Tematska pot je označena ali neoznačena pot, ki uporabniku ponuja doživetje izbrane tematike. 

Na poti Drvošec pri opazovalnem stolpu Otočec. Foto NRP

Učno pot Drvošec povezujejo krajinske in regionalne zanimivosti. Istočasno pa ta pot povezuje posamezne udeležence, kot so občine in društva ter razne kulturne ter turistične organizacije in podjetja, kar vodi k boljši učinkovitosti ponudbe. Tematska poti ima:

-        informacijski,

-        izobraževalni in

-        rekreacijski namen.

Točka medved na poti Drvošec. Foto NRP

Prav tako pa ima tudi vlogo varovanja in ohranjanja narave ter kulturne dediščine. Nudi  izjemen izobraževalni moment. Poleg tega pa pomeni tudi tržni segment, ki je povezan z naravo in doživljajskim turizmom. Učna pot je garant za socialni kapital. Učno pot nadgrajuje celostno zasnovana podoba. Arhitekt je znal v zlet vode, gozda, živali ... Vrlina poti je, da obiskovalca ne samo poduči, temveč ga spodbudi k razmišljanju o zakonitostih ekosistema. Vsak ekosistem je presenečenje in tudi nas preseneti dobra vila z lokalno hrano, pa voz s konjsko vprego in konjar s pravo domačo govorico. Pa še domača trgovinica s spominki. Učna pot Drvošec zna povedati z besedami: Manj je več! 

Vedno čarobno - Cerkniško jezero. Foto NRP

Ob koncu poti sem se spomnil še na besede Nejca Zaplotnika: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi«. Hoja ob Cerkniškem jezeru je lahko sprehajanje in pohajanje brez natančnega cilja. Obenem pa je lahko Pot v samo bistvo človekovega bivanja v osrčju prvobitnega. In prvobitnost ljubezni, prapotoka, vode in gozda nas nenehno kliče. Nihče ne more biti imun na potop ob Cerkniškem jezeru. Učna pot Drvošec enostavno nagovarja in poje. Le prisluhniti ji moramo znati.   


Jože Prah je po poklicu gozdar, zaposlen na Zavodu za gozdove   Slovenije, turistični in planinski vodnik ter snovalec več tematskih poti. Prah je poleg poklica gozdarja naravovarstvenik, ljubitelj gozdov in ljubiteljski fotograf, ki vidi v sodelovanju, v neformalnem izobraževanju in v druženju možnost dobrega in kvalitetnega razvoja na področju poznavanja gozda in življenja v njem ter razvoja podeželja in podeželanov. Je organizator in (so)mentor številnih študijskih krožkov in drugih oblik učenja. Je avtor številnih strokovnih člankov s področij gozdarstva, varstva narave in razvoja podeželja.

 

Komentarji

Priljubljene objave