HIŠNO PERO: MIHA JERNEJČIČ: PRIHAJAJO TEMATSKI VIKENDI 2021

V Notranjskem parku bomo letos že sedmič organizirali Tematske vikende. Aktivnosti, ki med turistično sezono ob koncih tedna obiskovalcem dodatno popestrijo obisk našega Cerkniškega jezera, Rakovega Škocjana ali kakšne druge čudovite točke v našem parku.

Tematski vikend minulega poletja. Foto Janja Mihelčič

Kako se je vse skupaj začelo? Z mnenjem nekaterih domačinov, da se pri nas nič ne dogaja. Da ne znamo izkoristiti danosti, ki nam jih narava ponuja. Turistični delavci smo vedeli, da to sicer ni povsem res, a hkrati smo se zavedali, da je bilo takrat precej turistične ponudbe na voljo le večjim zaključenim skupinam in ob vnaprejšnji najavi (npr. zanimiva turistična vodenja, vožnje z lojtrnikom, ogled Muzeja Cerkniškega jezera, domača kosila na turističnih kmetijah). Leta 2015 smo se zato odločili uvesti »tematske nedelje«. Aktivnostim, ki so bile sicer na voljo le ob vnaprejšnji najavi in za zaključene skupine, smo določili ceno na posameznika in termin, ob katerem bo aktivnost v vsakem primeru potekala, tudi brez vnaprejšnje najave; to so bile nedelje, največkrat v dopoldanskem času.

Tematska nedelja prvo leto izvajanja. Delavnica ribištva. 2015. Foto NRP

Že v začetku se je odzvalo lepo število ponudnikov, ki smo jim še zdaj hvaležni, saj je šlo za neke vrste testiranje, koliko je sploh interesa obiskovalcev za tovrstne aktivnosti. Tudi marketing je bil takrat na precej nižjem nivoju – projekt smo predstavili lokalnim ponudnikom namestitev, gostinskim ponudnikom, po Cerknici nalepili nekaj plakatov in o naših aktivnostih na spletu redno objavljali informacije. Temu primerno je bil tudi obisk v prvih letih precej skromnejši. Zgodilo se je tudi, da se kake aktivnosti kdaj ni udeležil nihče, kljub temu, da smo bili vsi skupaj pripravljeni.
 
A smo vztrajali. K nam so se prijavljali novi turistični delavci z novimi aktivnostmi, prišel pa je tudi projekt LIFE Stržen, ki je omogočil, da smo ponudbo pripeljali na nov nivo, hkrati pa omogočili brezplačna vodenja. Vključevalo se je več in več ponudnikov aktivnosti, tudi število obiskovalcev je iz leta v leto naraščalo, zaradi vse večjega števila tako povpraševanja kot ponudbe smo leta 2019 aktivnosti začeli ponujati tudi ob sobotah. Iz Tematskih nedelj so nastali Tematski vikendi. Aktivnosti brez obiskovalcev praktično ni bilo več, tega, da se ob jezeru vsak konec tedna nekaj dogaja, pa smo se navadili tako domačini kot obiskovalci.
 
Na tematski aktivnosti domačinka Lili Mahne poskrbi za okrepčilo iz divje hrane. Foto NRP

Sprehod z ornitologom po poti Drvošec ter opazovanje in spoznavanje ptic na enem od lanskih Tematskih vikendov. Foto NRP

Interes za naše izlete na prostem še nikoli ni bil večji kot lani, torej leta 2020. Večkrat se je zgodilo, da smo morali kakšno od aktivnosti na željo preobilice prijavljenih udeležencev ponoviti, kakšen dan pa organizirati kar dve aktivnosti hkrati. Tematski vikendi so vsako soboto in nedeljo med 30.5. in 30.9 2020 privabili skupno 667 obiskovalcev, ki so se v 36-ih različnih vodenih aktivnostih prepustili atraktivnim doživetjem na območju parka. V primerjavi z letom 2019 smo zabeležili 77% rast obiskovalcev na vodeni ogled, tako da je bila sezona 2020, epidemiji navkljub, izjemno uspešna. 
 
Aktivnost Iskanje Jezerkovega zaklada. Foto Janja Mihelčič

Kljub temu želimo ponudbo naših aktivnosti dopolniti in nadgraditi, obiskovalcem ponuditi nova doživetja. Zato vas vabimo, da se nam pridružite s svojim produktom. Če želite sodelovati, morajo vodeni ogledi temeljiti na ohranjanju in predstavitvi naravne in kulturne dediščine, živalskega in rastlinskega sveta, ljudskih običajev, domačih obrti, kulinaričnih značilnosti in posebnosti (mitologija, ljudska izročila) na območju Cerkniškega jezera oziroma Notranjskega regijskega parka. Na razpis se lahko prijavite do 12. februarja! Turistični delavci, ki vas zanima sodelovanje: prijavite se lahko tule: https://life.notranjski-park.si/sl/razpis-za-vodene-aktivnosti-ob-tematskih-vikendih-za-leto-2021/
 
Z Miho Razdrihom na čolnih skozi legendo o nastanku Cerkniškega jezera. Lani je bila najbolj priljubljena izmed vseh aktivnosti. Foto TUR servis

Vse, ki boste obiskali naše konce pa vabimo (optimistični glede poteka epidemije), da se med koncem aprila in koncem septembra, udeležite zanimivih aktivnosti v idiličnem okolju prelepega Notranjskega parka. 
 
Miha Jernejčič je sodelavec Notranjskega parka in vodja Turistično informacijskega
centra Cerknica. Cerkničan, ki si ne more kaj, da ne bi nenehno raziskoval vsega, kar ponuja naš park, tudi v zasebnem življenju, najraje s svojim sinčkom, še posebej, če je povezano s pticami, s katerimi je Notranjski park res bogat. 
 
 

 

Komentarji

Priljubljene objave