HIŠNO PERO: KARIM MAHNE: Brez korone in s suhimi požiralniki

 Vsako poletje sem kot informatorka na lojtrniku ob Cerkniškem jezeru veliko v stiku z obiskovalci parka. Z lansko pomladjo, ko je ves svet presenetila epidemija, je obenem prišel tudi čas, ko so Slovenci začeli spoznavati in odkrivati Notranjsko. V lanski sezoni so namreč opazno prevladovali slovenski gostje. Tudi trenutno je tako, a temu seveda botruje vsesplošna omejitev možnosti potovanja v tujino. 

Karim Mahne kot informatorka na lojtrniku med pogovorom z italijansko novinarko Licio Col
ò. Foto Eva Kobe
 
V pogovorih z obiskovalci, z domačini in tujimi, sem prejela ogromno pozitivnih odzivov; kako je naša narava prečudovita, da jim je žal, da ne pridejo večkat, kako pestra je ponudba aktivnosti, hvalili so gostoljubnost, dobro hrano in postrežbo. Spomnim se starejšega para, ki nas pogosto obišče, tistega dne sta šla jezero raziskovat s kanujem. Po izletu sta se spet ustavila pri meni in opazila, da sem z vrečo v roki pobirala na tla odvržene odpadke. Gospo je zanimalo, če obstaja kakšno društvo za pomoč pri ohranjanju parka. Rada bi se včlanila in Notranjskemu parku pomagala pri varovanju njegove neokrnjenosti. Še dobro, da je do narave skrbnih obiskovalcev več kot tistih, ki odpadke puščajo po tleh.  
 
Obiskovalci Cerkniškega jezera. Foto Urška Ogrinc
 
Nekega dne se je oglasil Anglež, ki že nekaj let živi v okolici Lipice in ima v lasti hotel. Takoj se je začel pritoževati, da imamo premalo oznak v angleškem jeziku in da že dolgo čaka, da se bo turizem pri nas kam premaknil. Predlagala sem mu, naj se odpravi na ogled parka z vsemi novimi označenimi potmi in mi kasneje pride povedati, kako se mu zdi. Ko se je vrnil, se mi je najprej opravičil, da je pristopil na tak način. Bil je vidno zadovoljen, s kupom pohval in vesel, da se turistična ponudba razvija tudi pri nas.
 
Lansko poletje je bilo rekordno po številu obiskovalcev. Tudi letošnji pomladni trend obiska ob koncih tedna nakazuje podobno stituacijo. Foto NRP


Precej slovenskih gostov nas je obiskalo večkrat, pa čeprav so morali zato prevoziti pol Slovenije. Seveda - ko so na lojtrniku izvedeli, kaj vse si lahko ogledajo, so hitro ugotovili, da v enem dnevu za to ne bo dovolj časa. Ljudi je bilo letos, predvsem ob vikendih, toliko, da smo jih morali razpršiti na različne konce. Kolesarje, pohodnike, veslače, počasne sprehajalce. Ogromno zanimanja je bilo za naše vodene tematske aktivnosti. S pestrostjo vsebin smo privabili številne - od najmlajših pri lovu na zaklad, do najstarejših pri spoznavanju zdravilnih rastlin, in izpeljali aktivnosti z večjo udeležbo kot lani. In to kljub omejitvam zaradi Covid-19.
 
Točka volk na poti Drvošec. Foto Janja Mihelčič  

Obiskovalci v parku na Tematski poti Drvošec. Foto Janja Mihelčič.
 
Hvaležna sem, da sem lahko bila priča uspešno izpeljani sezoni in se že veselim naslednje. Upam, da bo letos spet eno običajno poletje – brez protivirusnih ukrepov in s presahlim jezerom. Da bodo obiskovalci lahko videli še požiralnike.
 

                                     Požiralniki Rešeto. Foto Jošt Stergaršek
 
 
Karim Mahne je študentka lesarstva, ki jo boste redko videli brez širokega nasmeha. Tako v prostem kot v delovnem času je v nenehnem stiku z naravo, ki jo obožuje in s katero je tudi odraščala. Z Notranjskim parkom sodeluje kot informatorka za obiskovalce. 

 
 


Komentarji

Priljubljene objave