GOSTUJOČE PERO: EKIPA VALVASORJEVEGA HRAMA: Pri nas najdejo prijazne ljudi in čudovite kotičke v naravi

Naš Valvasorjev hram je lokal, ki se nahaja v centru mesta Cerknica. Leži ob glavni cesti in je dostopen vsakemu, ki se želi okrepčati ali pa se le ohladiti ob mrzli pijači. 
 
Veliko naših gostov se z motorji ali s kolesi odpravi na daljšo turo mimo Rakitne do Primorske, Cerknica pa je nekje na sredini. Foto: NRP
 
Pri nas se ustavi veliko različnih ljudi. Prihajajo Cerkničani, sosednji občani, tisti iz drugih pokrajin in drugih držav – največ Italijanov in Nemcev, obiščejo nas pa tudi Čehi, Nizozemci, Madžari, tudi Estonci. Zanimiva je njihova reakcija, ko jih vprašaš, od kod so. Vsi se nasmehnejo in ponosno povedo svoje državljanstvo. Če imamo čas, z njimi rečemo tudi kakšno besedo o prvih vtisih o Sloveniji. Nekateri se razgovorijo, nekateri povedo le nekaj besed, a vsi so navdušeni nad raznolikostjo v tako majhni državi. Predvsem so jim všeč narava, hribi, gore, jezera. Večina se jih v Cerknici ustavi le za en dan, saj poskušajo odkriti čim več kotičkov Slovenije. 
 
Gostilna Valvasorjev hram. Arhiv lokala.

Kar nekaj naših gostov se z motorji ali s kolesi odpravi na daljši izlet mimo Rakitne do Primorske, Cerknica pa je nekje na sredini – ravno prav za kosilo. A s polnim trebuhom je težko nadaljevati in večkrat se po jedi pošalijo, da bi se najraje kar nekam zleknili in nekaj časa počivali. 
 
Valvasorjev hram je priljubljen kraj, kjer se ustavijo popotniki in obiskovalci Notranjskega parka.

Poleti so na kosila in večerje k nam hodili gostje, ki so več dni počitnikovali v bližini. Po nekaj dnevih smo bili že kar »po domače« in smo ji vprašali: »Kje ste pa danes preživeli dan?« Pohvalili so se, da so si ogledali Križno jamo, Rakov Škocjan, grad Snežnik, se povzpeli na Slivnico … veliko jih je kolesarilo okrog Cerkniškega jezera – nekateri so kolesa pripeljali sabo, drugi so si jih sposodili. Najbolj navdušeni so bili nad potjo čez Otok, Gorenje Jezero in nazaj.

Veseli smo, da turisti prihajajo k nam, saj vedno prinesejo dobro voljo. Pravijo, da so naši kraji res lepi in da tu živijo prijazni ljudje. 

Ponudba lokalnih čajev v Valvasorjev hramu. Foto: Valvasorjev hram.

Pa še nekaj za tiste, ki vas zanima - malo za šalo, malo zares: Ne, žabji kraki, ki jih ponuja naš menu, niso od žab iz Cerkniškega jezera, in ne, ne vstajamo vsako jutro 2. uri, da gremo še na ribolov za postrvi. 

 

Valvasorjev hram je gostilna v središču Cerknice, ki poskrbi za vse mimoidoče, ki se ustavijo, da si potešijo lakoto in žejo. Radi sprejmejo posameznike, družine in skupine. Njihove jedi so klasične narave in dobrih okusov. Odprti so vse dni v tednu. Pri njih se pogosto ustavljajo turisti in jih tudi prosijo za napotke, kam naj se odpravijo in kaj je v teh koncih najbolj vredno ogleda.

 

Komentarji

Priljubljene objave