HIŠNO PERO: MIHA JERNEJČIČ: PA KAJ SPLOH LAHKO POČNEŠ NA TISTEM JEZERU?!

Poleti sem se pogovarjal z obiskovalcem Cerkniškega jezera, ki je lani z družino dopust preživel na Notranjskem. »Pa kaj tam sploh lahko počneš?« so ga vprašali kolegi, ko jim je povedal, kam gre. Ko se je vrnil s počitnic, jim je imel kaj povedati. V naše kraje se je zaljubil in pravi, da mu niti en dan ni bilo dolgčas.
 
Ob nenehno spreminjajočem se Cerkniškem jezeru je dolgčas nemogoč. Tudi, če ga večkrat obiščete. Vsakič vam namreč ponuja drugačno doživetje. Prav tako Notranjski park s svojimi vodenimi aktivnostmi. Foto: NRP

 
Pohodi po poti Tematski poti Drvošec in Poti izvirov ob Cerkniškem jezeru, raziskovanje Rakovega Škocjana in Menišije, kolesarjenje, delavnica preživetja v naravi, iskanje skritega zaklada, ustvarjalne delavnice … Vse to, podprto z domačimi malicami ali vožnjo z lojtrnim vozom, so imeli obiskovalci Notranjskega parka na voljo ob vikendih med majem in septembrom. Če temu dodamo še možnost obiska Križne jame, muzeja Jezerski hram, pohoda na Slivnico, pa kolesarske in pohodniške poti. Saj res… Kaj pri nas sploh lahko počnemo? Pa še zdaleč nisem naštel vsega.

Notranjski park je uredil in označil več kolesarskih poti za vse starosti in zmogljivosti. Foto: NRP

Letos se je sezona začela precej burno in precej zgodaj. Parkirišče ob jezeru je bilo od tistega 28. februarja, ko je bilo precej premajhno za vse obiskovalce Cerkniškega jezera, pa do začetka poletnih počitnic, skoraj vsak vikend na mejah svojih zmogljivosti. Usmerjali smo obiskovalce in svetovali, kaj si lahko ogledajo v času, ko je bil turistični sektor zaradi COVID-a še vedno ohromljen, usmerjali na druga parkirišča, celo organizirali avtobusni prevoz iz Cerknice do Dolenjega Jezera. Tudi turistični ponudniki so se prilagajali in se odzvali, kolikor so se lahko – ponudba pijače za s seboj na parkirišču, pa samopostrežba na Slivnici. Turistični delavci smo skušali v okviru ukrepov po svojih najboljših močeh poskrbeti, da se bodo obiskovalci Notranjskega parka počutili čim bolje, hkrati pa razbremeniti najbolj obiskane točke in domačine, ki tam prebivajo.

Tematski vikendi ponujajo raznolike izlete, aktivnosti in delavnice pod vodstvom izkušenih vodnikov. Foto: NRP

Maja, ko se je epidemiološko stanje vendarle malce umirilo, smo začeli z novo sezono tematskih vikendov. Prvi so bili zapolnjeni – skoraj ni bilo tedna, ko bi se bilo še mogoče prijaviti na aktualno dogajanje, prijave smo zbirali za teden ali dva naprej.

V aktivnosti, ki jih organizira Notranjski park, vključujemo čim več lokalnih ponudnikov. Na fotografiji delavnica domače peke z Jolando Levar iz Kmetije odprtih vrat Levar. Foto: NRP

Potem pa je prišlo poletje. Medtem ko so lani obiskovalci odkrivali še neodkrite kotičke Slovenije in bili previdni pri obiskovanju turističnih destinacij na tujem, se je letos stanje spremenilo. Poleti se je treba osvežiti – iti k morju, k vodi. Lansko leto je bilo to dolgo časa mogoče tudi v Cerkniškem jezeru, letos pač ne – suša, pa še nov požiralnik se je odprl v Rešetu. Takšna je pač narava, število obiskovalcev aktivnosti ob tematskih vikendih pa se je zmanjšalo. Kljub temu, da je do konca junija kazalo, da bo številka tudi letos zelo visoka.

Tudi letošnji udeleženci tematskih vikendov so imeli ob aktivnostih še domače malice in vožnje z lojtrnim vozom. Foto: NRP

Na naših aktivnostih je kljub temu uživalo 426 udeležencev. 167 smo jih zapeljali z lojtrnikom, 262 se jih je razvajalo v notranjskih dobrotah, 104 pa so domov odšli s praktičnim darilcem. Čeprav je to precej manj kot lanskih 673, pa veseli dejstvo, da se k nam znova vračajo tuji gostje, kar se je odražalo na večjem številu nočitev. Ja, tako kot gremo mi radi čez mejo uživat v nečem, česar doma nimamo, pridejo drugi čez mejo k nam občudovat tisto, kar manjka pri njih. Če je to le mogoče.

 

Pohodi po poti Tematski poti Drvošec in Poti izvirov ob Cerkniškem jezeru, raziskovanje Rakovega Škocjana in Menišije, kolesarjenje, delavnica preživetja v naravi, iskanje skritega zaklada, ustvarjalne delavnice - to je le nekaj od ponudbe na tematskih vikendih. Foto: NRP


Miha Jernejčič je sodelavec Enote za turizem Notranjskega parka in vodja Turistično informacijskega centra Cerkniško jezero. Cerkničan, ki si ne more kaj, da ne bi nenehno raziskoval vsega, kar ponuja naš park, tudi v zasebnem življenju. Zaprisežen Pustar, izjemno aktiven član Pustnega društva, življenje jemlje z zabavne plati in mu zato nikoli ne zmanjka humorja. Tudi zato je med sodelavci parka zelo priljubljen. Pa tudi med obiskovalci teh naših čudovitih krajev.

 

Komentarji

Priljubljene objave