GOSTUJOČE PERO: JANKO KOŠIR: Narava je brezčasna.

O,  Menišija, kako si lepa! 

Venec temnih gozdov te oklepa.

O Menišija, o Menišija,

Kako si lepa...

(avtor pesmi O, Menišija: Janez Kranjec)

Moj dragi oče, Janez Košir, od katerega smo se poslovili v teh januarskih dneh, je imel Menišijo neizmerno rad. Z zanosom je raziskoval skrite kotičke, do katerih so vodile zapuščene stezice in tenkočutno opazoval naravo ter njene pojavne oblike, ki jih je tako rad ujel v lečo svojega fotoaparata. Za njim ostaja bogata bera slikovnega materiala, ki s svojimi zgodbami ohranja spomin na bogastvo naših krajev. S svojim neumornim raziskovanjem je zobu časa utrgal prenekateri spomin. Odtis njegovega dela je skrit v številnih projektih, ki so zaživeli pod okriljem Turističnega društva Menišija, lepoto Menišije pa je skozi zgodbe naših krajev približal tudi nam, svojim potomcem.

 Pogrešala ga bom.

 Damijana Škrlj 

 

Na tem mestu ponovno objavljamo blog, ki ga je Janko napisal oktobra 2020:

 

Narava je brezčasna. Ko se zaradi človeških norosti ne more več obnavljati, pričenja opozarjati. Opozorila so vse hujša. Leta 2013 je vse drevje nenavadno močno semenilo. Bukve so se upogibale zaradi preobilnega žira skoraj do tal. Enako se je dogajalo tudi z ostalimi drevesi. 
 
"Gozdni duh" je Janko Koši naslovil tole svojo fotografijo. Izjemno rad je fotografiral drevesa, štore (porobke) in posebne preplete vej v gozdu.
 
Čarovniški vrtec. Foto Janko Košir
Čarovniški vrtec. Foto Janko Košir

Za vzrok nismo vedeli, vse jasno pa je postalo, ko smo v letu 2014 doživeli žledolom. Najbrž je narava vedela, kaj prihaja, in je poskrbela za nadaljevanje vrste. Semena so ob padcih polomljenih vej in dreves prišla v rodovitno prst, veje so poskrbele za dodatno gnojenje in že se je pričela še nezaznavna naravna obnova gozda. 
 
Žled na Menišiji. Foto Janko Košir
Žled na Menišiji. Foto Janko Košir
 

Po žledu. Foto Janko Košir
Po žledu. Foto Janko Košir

Naslednje leto so se na poškodovanih drevesih pojavili podlubniki. Ker polomljeno drevje ni bilo pravočasno odstranjeno, so prešli počasi tudi na zdrava drevesa. Ob množici uničenih dreves je veter dobil prosto pot in čedalje večkrat se pojavlja tudi tam, kjer ga prej ni bilo.

 

Boj za obstanek. Foto Janko Košir
Boj za obstanek. Foto Janko Košir
  

Zmajevo drevo. Foto: Janko Košir

Priča smo skokovitemu spreminjanju klimatskih razmer in do sedaj še nepoznanim spremembam vremena. Ker je zadnji čas, da se ustavimo, je prišlo zadnje opozorilo – koronavirus.

Vodni duh. Foto: Janko Košir

 
"Naprej živimo v potomcih" - tak naslov je Košir nadel tej fotografiji. Foto: Janko Košir

Novo življenje raste. Med vodenim izletom šolarjev. Foto Janko Košir
Novo življenje raste. Med vodenim izletom šolarjev. Foto Janko Košir
 
Zdaj lahko več ostajamo doma in čedalje bolj se zavedamo, da imamo veliko srečo, da živimo še vedno v čudovito ohranjenem naravnem okolju Notranjske. Ponovno smo odkrili, da sreče ne moremo kupiti, ker ta živi med nami, samo poiskati jo moramo.

 

Pozitivna energetska točka. Foto Janko Košir
Pozitivna energetska točka. Foto Janko Košir
  

V zadnjih vremenskih ujmah smo izgubili mnogo čudovito lepih starih dreves. Na srečo so ostale fotografije. Sam zelo rad in pogosto fotografiram drevesa.

Prizor, ki buri domišljijo. Foto Janko Košir
Prizor, ki buri domišljijo. Foto Janko Košir

Objem. Foto Janko Košir
Objem. Foto Janko Košir

Kdo tamle pleza? Foto Janko Košir
Kdo tamle pleza? Foto Janko Košir

Noga. Foto Janko Košir
Noga. Foto Janko Košir

Neka indijanska prerokba pravi, da bomo šele takrat, ko bo posekano zadnje drevo in ulovljena zadnja riba, spoznali, da denarja ne moremo jesti. Nekateri od nas to že vemo, osveščamo druge in živimo za zgled drugim. Menim, da ima tudi Notranjski park tu izjemno pomembno vlogo. 

 

Janko Košir.
Janko Košir
Janko Košir, doma s hribovskih predelov Notranjskega parka, je eden od ustanoviteljev izjemno aktivnega Turističnega društva Menišija. Bil je tudi vodnik po naravoslovnih učnih poteh, ki jih je, skupaj z nekaj drugimi domačini, zasnoval sam - po Naravoslovni učni poti Menišija in Poti po medvedovih stopinjah. Ko je podjetje, za katero je delal, propadlo, je svojo brezposelnost uspešno obrnil v svojo korist. Izobrazil se je za turističnega vodnika in se na delavnicah izučil govorništva v javnosti in dela z računalnikom. Strastno se je začel posvečati raziskovanju lokalne zgodovine in običajev, sodeloval je pri organizaciji številnih lokalnih dogodkov, ki obujajo stare navade in nekdanji način druženja sovaščanov. Umrl je letos, na dan Svetih treh kraljev. In postal brezčasen, kot je narava, ki jo je tako ljubil in s katero je bil tako zelo povezan.

Komentarji

Priljubljene objave