GOSTUJOČE PERO: LOJZ PUSTNI: PUST JE JE JE JE


Leto je naokoli in spet smo na svoj račun prišle vse šeme, maškare in ostali pustni navdušenci, kar nas lazi po tem svetu. Tisti malo manj pustno navdahnjeni, po navadi so to prebivalci bolj in manj oddaljenih krajev, pa zadnje dni sprašujejo: »Kaj, letos pusta spet ni?« Oh, kaj poreči na to ... Pust je! Vsakič. Je v naših srcih, glavah, medeničnem obroču ... povsod. Pust je! Tudi, ko ga ni. Tudi lani je bil, pa čeprav nismo imeli javnih prireditev. Tako pač je pri nas. Saj tudi naše jezero je tudi, ko ga ni.

Pust je vedno. Tudi, ko ga ni. Foto: NRP

»Hja, samo prireditev pa ni?« nadaljujejo spraševalci. Letos so! Kulturni dom bi lahko v Pustni dom preimenovali ta čas, saj se bo v njem in pred njim dogajalo kar naprej: Žaganje babe, TV Čohovo, Male butalske coprarije za otroke. Da pustnih zabav pod šotorom v petek, soboto in nedeljo sploh ne omenjam.

Pred Kulturnim domom Cerknica se bo dogajalo. Tudi žaganje babe na debeli četrtek. Foto: Ljubo Vukelič

 »Ja, ampak karnevala pa ni.« Ja, tudi karneval je, samo malo manjši. Tako kot naše jezero – tudi poleti je, samo manjše. Pa še zmeraj rečemo, da se gremo na jezero sprehodit. Zgleda, da mora biti malo Cerkničana v tebi, da to razumeš. 

Torej: letos tudi karneval je. Samo malo je presahnil. Figure v pomanjšani obliki se premikajo po pomanjšani Cerknici oz. Butalah pred množico pomanjšanih obiskovalcev. Karneval 2022 si lahko ogledate v Centru za obiskovalce Cerkniško jezero v sklopu gostujoče razstave Notranjskega muzeja Postojna. Razstava z naslovom »Toku, toku, tokulelele: Fenomen in tradicija cerkniškega karnevala« bo na ogled do 18. marca. Le ustavite se in si jo oglejte, ko se boste naslednjič odpravili ob jezero. 

Pustni karneval v presahnjeni različici. Foto: NRP

Mini coprnica Uršula bo letos razgrajala na svojem mini karnevalu. Foto: NRP   

 

In tako, kot voda v presihajočem jezeru naraste, tako bo tudi karneval slej ko prej spet narasel. In tako kot jezero ostaja (včasih prazno, drugič polno), tako ostaja tudi pust. Včasih z več, drugič z manj dogodki.
 
Pust bo kmalu spet zaživel v svoji polni obliki. Foto: Ljubo Vukelič

 
Če vas zanima, koliko polno je jezero, boste vodostaj našli na straneh Ribiške družine Cerknica. Če pa vas zanima, koliko poln je in bo pust, pa boste program prireditev našli na spletni strani pust.si. Le večkrat ga spremljajte: program se spreminja tako kot COVID ukrepi – vsak teden je kaj novega.
 

Lojz Pustni in Pustni Lojz sta nepogrešljiva komentatorja karnevalov. Tudi letos ga bosta komentirala. Pa kaj, če je iz leta 1998. Drugo leto bosta pa tistega iz leta 2023. In kaj je narobe s tem?! Foto: Ljubo Vukelič


 
 

Komentarji

Priljubljene objave