GOSTUJOČE PERO: MARTA MARTINČIČ STRLE: Vsak dan drugačno, a vedno unikatno


Prihajam z Dolenjske, kjer je pokrajina v marsikaterem pogledu drugačna od notranjske. Tam so temperature nekoliko višje in topli del leta je precej daljši. Kar v praksi pomeni, da ko smo se za veliko noč peljali k staršem na obisk, so pri njih narcise in forzicije tako rekoč že odcvetele, pri nas, v Cerknici, pa ravno zacvetele. Večkrat smo se pošalili na ta račun.

Cerkniško jezero - vedno drugačno, vedno čarobno.

 
V Cerknici vse cveti nekoliko kasneje.

Že 16. leto živim v Cerknici. Notranjsko deželo sem začela intenzivneje odkrivati in doživljati z rojstvom otrok, ko je nastopil čas za sprehode z vozičkom, kasneje pa za kolesarjenje in razne izlete. Postopno so se stkale tudi prijateljske vezi in ta kraj sem posvojila za svoj dom.




 

Cerkniško jezero in njegova okolica kar ponujajo prostor, kjer se človek na njemu primerne načine udejstvuje. Nekateri, kot so dnevni obiskovalci, v glavnem v lepem vremenu, jaz pa s hvaležnostjo izkoristim proste minute v objemu Cerkniškega jezera in njegove okolice, ne glede na vreme. 

Aktivnosti so tu na voljo v vsakem vremenu.

V ta posebni košček sveta sem se primožila.

Pod vrhom Slivnice.

Cerknica in Cerkniško jezero nista primerna le za šport in turizem, za poletno ali zimsko plavanje in čofotanje po vodi (potem, ko se človek navadi vonja jezernine), supanje, celo surfanje. Pomembna sta zato, ker »imata vse, kar imajo veliki« (in še več). Imamo mesto z vsemi pomembnejšimi ustanovami, kjer se udejstvuje tako mlado kot staro. Imamo naravo. Njive. Lahko živimo pristno življenje (tudi če živimo v bloku) s prstjo in sami pridelamo zelenjavo, če je le volja. Vse imamo na dosegu roke, za kar sem izredno hvaležna. Če bi vprašali moje otroke, ga ni kraja na svetu, ki bi bil lepši. In jaz se z njimi strinjam. 



Najlepši del Zemlje za odraščanje otrok.
 

Je že res, da vsakdanji tempo težko dopušča veliko časa za sprehajanje v naravi, saj smo razpeti med službo in popoldanskimi družinskimi obveznostmi. Vendar pa človek hitro ugotovi, da brez polnjenja baterij ne gre. Sama se najbolje regeneriram in zbistrim svoje misli s kakšnim pohodom na Slivnico ali tekom ob Cerkniškem jezeru. Zadnje čase pa utrjujem voljo in bistrim um tudi s kopanjem v ledeni različici jezera. Zagotovo, Cerkniško jezero z okolico je neločljivo prepleteno z mojim načinom življenja.


In zakaj je Cerkniško jezero čarobno? Ker se spreminja iz meseca v mesec, in to konkretno. Utrjuje ga vreme, napolnjuje voda, kali ga veter, zaledeni mraz, prazni ga vročina in spet napolni dež. A vseskozi ostaja čudovita in neponovljiva stvaritev, notranjski biser, navdih. Kot tudi ljudje, vsak dan drugačni, a vedno unikatni. Čisto vsak posameznik.


 

 

Marta Martinčič Strle je mama treh otrok: Pavla (13), Eme Marije (11) in Hane Klare (7), ki bogatijo njeno vsakdanjost in so zanjo najboljši motivatorji osebne rasti. Dela v družinskem podjetju STRLE d.o.o., skupaj z možem Matejem. Kot samostojna podjetnica pa ustvarja pod znamko ChooseHealth. S svojo aktivnostjo promovira zdrav način prehrane, svetuje in tudi trži naravna prehranska dopolnila. Je tudi učiteljica celostne "Masaže 5 kontinentov" in predvsem človek z zavedanjem, da imamo vedno izbiro in odgovornost, da se odločamo za in o stvareh, ki nam prinesejo dobro počutje, dobro voljo, srečo, rast in zadovoljstvo.


 

Komentarji

Priljubljene objave