HIŠNO PERO: EKIPA LIFE STRŽEN: Otroci, rišite jezerske vijuge, čaplje, žabe, tršco!

Pomlad je prišla tudi v naše notranjske konce, kamor vse pride z malo zamika. A zdaj že vse brsti in cveti, jezero je polno vodnih ptic, ki izvajajo snubitvene plese, žabice in krastače se iz Slivnice selijo proti Cerkniškemu jezeru, kjer bodo kmalu odlagale jajčeca - mrest. Po dolgi suši je naposled spet zapadel dež, ki polni tudi okljuke Stržena - glavnega vodotoka Cerkniškega jezera - , ki smo jih v lanskem letu jezeru spet vrnili. Naravi pa smo s tem dali prostor, da zaživi in zadiha v vsej svoji lepoti. V okljukih Stržena bo odslej boljši življenjski prostor za ribe, rake, vodno rastlinje, obalno rastje, za jezero najbolj tipično trsje. Posledično bo na tem območju več hrane za ptice in druge živali, življenjski krog bo tu spet tekel kot nekoč, saj voda zdaj teče počasneje. Vzpostavili smo tudi mirno cono in uredili življenjski prostor skrivnostni čaplji bobnarici, ki spada med ogrožene ptice, gnezdo pa si naredi samo na Cerkniškem jezeru.

Bobnarica. Foto: Alen Ploj

 
S tem, ko smo Strženu vrnili štiri pred sto leti izravnane vijuge, smo naravi dali prostor, da zaživi in zadiha v vsej svoji lepoti. Foto: NRP

Dva nova okljuka na območju Ključev na Cerkniškem jezeru. Foto: NRP

Vse to, kar smo omenili zgoraj, lahko uporabite med svojim ustvarjanjem - likovnim, fotografskim ali literarnim. Potem to pošljite nam in ste v igri za čudovite nagrade. Tablični računalnik ali čolnarjenje po Cerkniškem jezeru. 
 
Lahko narišete, fotografirate ali pišete o rjavih žabah, ki te dni ustvarjajo nova življenja. Foto: Peter Janjič
 
Naš ustvarjalni natečaj smo podaljšali do 31. maja, tako da imate še dva meseca časa. Razdeljen je takole: 

LIKOVNI NATEČAJ

Za predšolske otroke in šolarje prve triade (1., 2. ali 3. razred osnovne šole)

Tehnika: poljubna
Maksimalna velikost formata: A3


LITERARNI NATEČAJ

Za šolarje druge triade (4., 5. in 6. razred osnovne šole)

Zvrst: poljubna

 

FOTOGRAFSKI NATEČAJ

Foto: Tine Šubic

Za srednješolce in šolarje tretje triade (7., 8. in 9. razred osnovne šole)

Tehnika: poljubna
Format: JPEG, Minimalna dimenzija: 1920 slikovnih pik (daljša stranica)
Minimalna velikost datoteke: 1,5 MB
 
Kaj pa so ključne točke natečaja? Namenoma smo jih zastavili tako na široko, da skorajda lahko ustvarite tisto, kar vam je najbolj blizu. Najbližje srcu in ustvarjalni žilici. Tole vam zapišemo v pomoč: 

Kakšen življenjski prostor si želiš za živa bitja na jezeru? Kako si jih predstavljaš sedaj, ko imajo več življenjskega prostora? Ali meniš, da bo v in ob jezeru več živih bitij, ko se bo voda dalj časa zadrževala v okljukih? Ali bo več obalnega rastja? Ali si zamišljaš bobnarico, ki gnezdi med trsjem in je nihče več ne vznemirja?

Želimo si videti tvoj pogled na zgodovinsko spremembo, ki jo je jezero doživelo med poletjem in vrnilo živalim in rastlinam več prostora za obstoj. Pri projektu LIFE Stržen, v okviru katerega razpisujemo ustvarjalni natečaj, vračamo strugo potoka Stržen na Cerkniškem jezeru v prvotni naravni dvojni okljuk, s čimer jo bomo podaljšali, upočasnili odtekanje vode in povečali možnost preživetja organizmov, vezanih na vodo. Gradimo učne in kolesarske poti na obrobju Cerkniškega jezera, da obiskovalci ne bi zahajali na najbolj občutljiva območja, ki so dom ogroženim živalim in rastlinam. Za skrivnostno čapljo bobnarico, ki v Sloveniji gnezdi le na Cerkniškem jezeru, skrbimo še posebej in ji urejamo miren dom ob obnovljenih okljukih.

Zdaj pa k ustvarjanju! Zavoljo pravičnosti in pravil natečaja, morajo vaši učitelji, vzgojitelji, starši ali pa kar sami, izpolniti še dva obrazca, ki ju najdete na tej povezavi. Zdaj pa: akcija! Komaj že čakamo vaše izdelke!

Takole smo vaše izdelke ocenjevali lani. Foto: Maja Košuta

Vzgojitelji, učitelji, spodbudite vaše varovance k ustvarjanju za naš natečaj! Foto: NRP

Domišljiji dajte krila, dragi otroci! Foto: NRP

Starši, ustvarjajte skupaj z otroki na teo našega natečaja! Foto: NRP

 

 
 

Komentarji

Priljubljene objave