GOSTUJOČE PERO: SAŠO DOLES: Narava sprejme vsakogar

Ob trenutni misli na Cerkniško jezero ali Rakov Škocjan je moje dojemanje obeh drugačno, kot je bilo v preteklosti. Narava je del nas in vse te živali, drevesa, voda, okolje, so za vsakega človeka tu z drugačnim namenom. Vsak od nas dojema naravo na drugačen način, jo čuti na drugačen način, opazuje in različno tudi varuje.

Spomnim se, kot bi bilo včeraj, ko smo se poleti vozili s kolesi od doma proti Otoku, do mostu in nazaj. Pogled v preteklost in dojemanje tega sveta narave mi je bilo kot otroku zagotovo drugačno. V nekem obdobju otroštva sem se le prepustil tej naravi, užitku kolesarjenja, tudi tekmovalnosti, kdo bo prej prišel do mostu pri Otoku. Takrat se niti nisem zavedal, koliko življenja ponuja in koliko različnih vrst živali in rastlin obstaja na jezeru. Res je, da takrat ponudba ni bila tako »polna«, kot je morda danes, z raznimi vodenimi ogledi in sprehajalnimi potmi.

Cerkniško jezero, 21. 6. 2021 

Kasneje je prišlo obdobje, ko zaradi zdravstvenih težav nekaj let nisem mogel doživeti in obiskovati jezera, nisem ga imel možnosti spoznati na način, kot so ga mnogi poznali iz šolskih izletov ali izletov s starši. A okolje ne gre nikamor, narava je tu in pravijo, da če je nekomu nekaj namenjeno, se bodo vse poti tako obrnile, da se to zgodi, in tako sem kasneje začel spoznavati vse skrite poti jezera in Rakovega Škocjana.
 
Cerkniško jezero, plavanje pozimi. 5. 12. 2020
 
Cerkniško jezero in Rakov Škocjan v sebi skrivata ogromno skrivnosti, nekatere so mračne, druge so pravljične in srečne. Na enem koncu je morda neka žival izgubila življenje, a na drugi strani lahko opazimo dva zaljubljenca, kako zaljubljeno stopata po poti življenja skupaj, ali pa račko, ki se je ravno naučila plavati, ali ptico, ki je prvič zletela iz gnezda. Za Cerkniško jezero bi lahko rekli, da je paleta različnih barv, ki celovito sliko naredi tako popolno, kljub temu, da iz dneva v dan ni niti za minuto enaka.
 
Sončni vzhod 2. 3. 2021. Iz Zelš proti Slivnici.
  
Prispodoba tega presihajočega jezera je lahko neverjetno povezana z našim življenjem. Niti za trenutek ni enako in lahko bi rekli da se skoraj vsako minuto nekaj spremeni. Morda se spremeni višina vode, morda se poveča število živali v vodi ali na vodi, ptice jeseni odletijo in se kasneje spet vrnejo nazaj. Spremembe so stalnica, nekatere se kdaj zdijo slabe, spet druge dobre, a če pogledamo malo bolj oddaljeno, prav ta raznolikost in spremembe delajo naravo živo.

Tudi na Rakov Škocjan imam lepe spomine. Ko so bili še dovoljeni pikniki na travnikih, je bilo tam vzdušje res pestro. Ob pogledu nazaj se zazdi, da so naši predniki vedeli, kako se spoštuje naravo. In tudi mi: kljub temu, da smo igrali nogomet ali badminton, s seboj prinesli različno embalažo s hrano, se je vedno za seboj pospravilo, da je narava ostala taka, kot je bila pred prihodom na ta kraj.

 
Plavanje v Rakovem Škocjanu, maj 2021.
 
Dandanes, ko pogledam na isti kraj, kjer smo imeli piknike, ga dojemam drugače, saj se tudi z drugačnim namenom odpravim tja, da doživim naravo. V tej noriji sveta, stresu, ki je okrog nas, potrebujemo le sprehod v tišini, ležanje na tleh ali plavanje v vodi, in ob tem poslušamo petje ptic, žuborenje vode in šelestenje listja.
 
Sončni vzhod 21.4.2020 Pogled proti Slivnici.

Narava je tu za vse, ne dela razlik, sprejme vsakega, ne glede na to, od kod prihaja, kakšna je njegova preteklost, kaj je naredil slabega in kaj dobrega. Sprejmimo tudi mi Cerkniško jezero in Rakov Škocjan za svoja, spoštujmo to naravo in omogočimo sebi in drugim, da si ogledajo te lepote, ki se jih včasih premalo zavedamo.
 

Rakov Škocjan pozimi. 10. 12. 2020

Naj bodo sprehod, drsanje, plavanje, jezdenje, kolesarjenje ali katera koli druga aktivnost v teh dveh biserih prijetni. Lahko se kdaj tudi ustavimo za trenutek, objamemo drevo ali pa samo poskušamo biti del te narave, tukaj in zdaj, da nas napolni s svojo energijo. Večji del človeka je sestavljen iz vode in prav zato ta tekoča voda, ki teče skozi oba bisera, čisti, prečiščuje in sprošča stres v nas, ki se nam nabira skozi težke dni.
 
Pojdite tudi sami na Cerkniško jezero ali v Rakov Škocjan, začutite moč narave, za trenutek zaprite oči in se samo prepustite prelepim zvokom okolja.
 
Sašo Doles prihaja iz Rakeka. Aktiven je pri pevskem zboru Dragonarji generala Rudolfa Maistra, obožuje plavanje v mrzli vodi, tudi pozimi. Rad ima sprehode v naravi in poleti kolesari. Igra diatonično harmoniko. Obožuje pozitivne misli in motivacijske citate, ki njega in druge prebudijo v vsak nov dan. 
 

Komentarji

Priljubljene objave