GOSTUJOČE PERO: JANEZ DRAGOLIČ: Naj medi!
Prva povezava, ki jo v glavah naredimo ob besedi "čebela", je med. In četudi imamo veliko vrst čebeljih pridelkov, ni čebelarja, ki ne
bi prideloval
medu. V resnici pa pridelava čebeljih pridelkov obsega le 10% njihovega dela in sploh ni njihovo glavno delo. Glavna naloga čebel v naravi je namreč opraševanje.
Za kilogram medu morajo čebele obleteti kar štiri milijone cvetov. Ena sama medonosna čebela lahko v svojem življenju nabere eno dvanajstino čajne žličke medu. Foto Janez Dragolič |
Imamo srečo, da se lahko pohvalimo z zelo veliko in pestro ponudbo
medu. Prav to pa je posebno živilo, ki ga čebelarji ob Cerkniškem jezeru čuvamo
in s svojo dobro čebelarsko prakso zagotavljamo kakovost, s čimer smo
maksimalno odgovorni do potrošnika, čebel in naravnega okolja, v katerem delamo.
Čebelja družina je tako velika kot majhno mesto. V njej živi od 30.000 do 60.000 čebel delavk,
od 300 do 1.000 trotov in ena sama matica. Foto Janez Dragolič |
Med je naravno živilo, ki ga iz nektarja ali rastlinske mane
izdelajo čebele. Nektar ali medičina je sladek sok, izloček cvetov cvetlic, ki
jih oprašujejo žuželke. Po večini je sestavljen iz vode in sladkorjev, med
katerimi so najpogostejši glukoza, fruktoza in saharoza. Mana pa je sladek
lepljiv sok, ki ga izločajo drevesne ušice, škržati ali kaparji. Mana je sicer živalski izloček, vendar ni
predmet presnove žuželk, temveč je ostanek drevesnih sokov. V
panju čebele medičino ali mano obdelajo, zgostijo in primešajo izločke svojih
žlez, ter jo shranijo v celice satja. To je med, ki ga čebele pokrijejo še s pokrovčki iz voska. Takemu medu rečemo zrel med.
Na območju Notranjskega parka je paše za čebele več kot dovolj. Foto NRP |
Na skoraj celotni površini
cerkniške občine je dovolj pašnih virov, največ gozdnatih, preostanek pa je
pestro porazdeljen med posevke, na paše na travniku, jezerskih površinah,
gozdnem in jezerskemu robu. Pomladne razvojne paše so zelo dobre, po naravnem zaporedju dohitevajo ena drugo, od
dobrih, zadovoljivih, do zelo slabih. Po navadi se pojavljajo strnjeno, od
druge polovice aprila do konca junija ali prvi teden julija so medonosne paše
končane. V ciklično nepredvidljivih ugodnih letih medenja iglavcev se dvakrat
ali trikrat v desetletju medenje podaljša še v julij ali avgust. Na vseh
drugih območjih nastopi tako imenovano julijsko-avgustovska brezpašna doba, z
zmernimi in spodbujevalnimi pašami na jezerskih rastlinah. To obdobje je najbolj
kritičen čas vzreje in oskrbe čebel v letu.
Postopek filtriranja medu. Foto: Wikipedia |
Pridelavo medu najbolj otežujejo izrazite podnebne in vremenske posebnosti, predvsem hitro
menjajoča se vremenska nihanja. Tako največ škode povzročajo nenadne februarske
otoplitve ter hude zmrzali od konca marca in aprila do sredine maja. Ta pojav
odločilno določi letino medu.
Medičino izločajo rastline na cvetovih, mano pa listne uši, kaparji in škržati, ki sesajo
rastlinske sokove. Foto Janez Dragolič
|
Osnovno orodje pri čebelarjenju je panj. V deželi ob jezeru je najbolj razširjen AŽ-panj (Alberti Žnidaršičev panj), ki ima v svoji klasični izvedbi dva oddelka: spodaj je plodišče, zgoraj medišče, ločuje pa ju matična rešetka. Zaradi enake mere satnikov je sate v medišču in plodišču mogoče zamejevati. V plodišču je običajno zalega in matica, medišče pa je namenjeno pridobivanju medu.
Naslednja zelo zanimiva snov, ki jo nabirajo čebele je cvetni
prah ali pelod. To je najpomembnejši vir proteinov, maščob, mineralov in
vitaminov. Pomemben je za razvoj ličink in mladih čebel. Cvetni prah je zelo
cenjen v prehrani ljudi, zato ga čebelarji smukajo na vstopnem žrelu panja.
Primarni vir peloda so: žužkocvetne rastline, ki čebele vabijo tudi z nektarjem, vendar pa čebele obiskujejo tudi
vetrocvetke, na primer lesko, vrbe, hrast, koruzo, na katerih nabirajo
samo cvetni prah (Bryant, 2002). Z obiskovanjem cvetov čebele rastline tudi
oprašujejo, to pa je najpomembnejša naloga, saj zagotavlja obstoj življenja na
planetu.
Vsaka tretja žlica hrane na svetu naj bi bila odvisna od opraševanja. Foto Jošt Stergaršek. |
Cerkniška dolina je skupaj z njeno okolico v velikem delu
tudi čebelarsko pašno območje. Domači čebelarji v večini čebelarimo v
stacionarnih čebelnjakih. Za prevoznike,
tudi iz drugih čebelarskih društev, imamo predvidena stojišča za prevozne
čebelnjake, ampak le za gozdno pašo (smreka, jelka).
Brez čebel ne bi bilo toliko različnih vrst sadja in zelenjave ter tako lepih barv na travniku. Foto NRP. |
Slovenija se s petimi čebelarji na 1000 prebivalcev uvršča v
svetovni vrh čebelarstva, čebelarstvo pa je v Sloveniji pomembna kmetijska
dejavnost z dolgo tradicijo. Slovenski čebelarji so po svetu znani po svoji
strokovnosti in naprednih čebelarskih tehnologijah ter zgodovinskih
posebnostih, kot so čebelnjaki in
poslikane panjske končnice, AŽ panji, kranjska sivka, apiturizem kot inovativna
veja trajnostnega turizma, in medeni zajtrk – izobraževalna promocijska
aktivnost, ki jo od leta 2007 izvajamo v vrtcih in osnovnih šolah.
Maj je mesec čebel. Ne le zato, ker imajo na predlog Slovenije od leta 2017
dalje svoj dan, ampak tudi zato, ker so v tem času najštevilčnejše in najbolj dejavne.
Foto Blaž Koderman.
|
Maj je mesec čebel. V tem mesecu so čebele pri nas
najdejavnejše in zaradi povečanega števila čebel v panju začnejo rojiti. Je čas
cvetenja rastlin in je potreba po opraševanju največja. Slovenija je 20. maj
predlagala za Dan čebel tudi zato, ker je to rojstni dan Antona Janše
(1734-1773), pionirja sodobnega čebelarstva in enega največjih strokovnjakov v
tistem času za to področje. Anton Janša je na podlagi izročila prednikov sredi
18. stoletja na Kranjskem postavil pravokotni profil panja, ki je primernejši
za sestavo. Tako je tudi čebelnjak dobil svoje temelje.
Čebela, predvsem Kranjska sivka (Apis mellifera carnica) je
avtohtona slovenska podvrsta slovenske čebele in druga najbolj
razširjena
podvrsta na svetu in je del slovenske identitete. Slovenija je bila v
Evropski uniji prva država, ki je svojo medonosno čebelico zaščitila.
Janez Dragolič s skupino obiskovalcev na Čebelarski učni poti. Foto NRP. |
Foto: Klavdija Hiti |
Janez Dragolič je že od leta 1986 član čebelarske družine Cerknica.
Trenutno čebelari s tremi AŽ-panji (= poseben tip panjev). Pred tem pa
sta z ženo imela tudi že po 60 čebeljih družin.
Ker sta imela dva stacionarna čebelnjaka na različnih lokacijah, sta z
rednim in
skrbnim delom pridelala do 7 vrst različnih medov na leto. Za otroke sta
iz
cvetličnega medu izdelovala tudi kremni med. Nekaj let tudi medico in
žganje z
medom. Od leta 2002 redno vodi skupine na Čeberaski učni poti na
Cerkniškem
jezeru. Na izjemno zanimiv in slikovit način predstavlja čebelje
življenje in življenje s čebelami. Je tudi ljubiteljski slikar akvarelov.
Komentarji
Objavite komentar