GOSTUJOČE PERO: JANJA MIHELČIČ in TJAŠA DERNIKOVIČ: KAKO JE NASTALA JEZERSKA DOGODIVŠČINA

Več kot desetletno aktivno voditeljstvo v mladinski skavtski organizaciji nama je pustilo tako velik pečat, da sva si delo z otroki želeli nadaljevati še naprej. Kot prvo se nama je porodila ideja, da začneva pripravljati rojstnodnevne zabave. Izkušenj in idej sva imeli veliko in tako sva leta 2017 organizirali prvo rojstnodnevno zabavo. Ravno v času pisanja tega članka je minilo točno 5 let od naših začetkov. Dober odziv na rojstnodnevne zabave nama je dal poguma, da sva začeli pripravljati tudi druge dogodke za otroke – od otroškega silvestrovanja in enodnevnih tematskih dogodkov do gozdnih počitnic med poletjem. 


Nato pa je prišla pomlad 2020 in čas epidemije, ko sva tako kot mnogi drugi kar naenkrat ostali brez »dela«. To omejenost gibanja na svojo občino sva želeli izkoristiti in družinam ponuditi neko skupno dogodivščino. Idejo sva spremenili v aktivnost in za družine pripravili lov na skriti zaklad po Cerknici z naslovom »Iskanje Krpanove soli«. Odziv družin je bil zelo pozitiven, zato sva se s podobno idejo prijavili na razpis za aktivnosti v sklopu tematskih vikendov, ki ga je pripravil Notranjski regijski park.

Ker sva tudi midve v tistem času precej več časa preživele v naravi, sva skriti zaklad preslikali v okolico Cerkniškega jezera, kjer je sočasno nastajala tudi tematska pot Drvošec. Ta naju je takoj navdušila in hitro sva sestavili naloge in točke, s katerimi bi družine aktivno vodile po njej. Iskanje skritega zaklada smo nato v poletni sezoni izvedli v treh vikendih in odziv udeležencev je bil tudi tokrat zelo pozitiven. To naju je spodbudilo, da sva že začeli razmišljati, kako bi to aktivnost lahko za obiskovalce Cerkniškega jezera ponujali čez celotno leto. Počasi sva začeli oblikovati idejo o knjižici oz. aplikaciji in jo predstavili tudi Notranjskemu parku. V najini ideji so videli potencial, zato smo se dogovorili za sodelovanje in izdajo knjižice. 

 


Med poletjem sva pripravili delovno verzijo knjižice, ki so jo udeleženci tematskih vikendov preizkusili tudi na terenu, po zaključeni sezoni pa so stekle še zadnje priprave na oblikovanje in tisk knjižice. Decembra 2021 je bila že pripravljena, da smo z njo lahko presenetili in obdarili naše družine in prijatelje.  


Jezerska dogodivščina, kot smo poimenovali knjižico, je namenjena predvsem družinam, ki se želijo podati na pot Drvošec, in jo aktivno tudi raziskovati.  V knjižici jih čakajo zanimive naloge, izzivi in uganke, ki jih rešujejo  med potjo, povodni mož pa jim razkrije še nekaj skrivnosti Cerkniškega jezera. Namenjena je vsem ljubiteljem pustolovščin v objemu neokrnjene narave. V decembrskem času je lahko tudi super darilo za otroke in družine, ki si želijo dogodivščin in skupnega preživljanja časa v naravi.


V knjižici najdete:


- 10 nalog na tematski poti Drvošec
- zemljevid poti Drvošec
- zemljevid Cerkniškega jezera in kraških pojavov na njem in ob njem
- zabavne nalepke za vsak osvojen izziv
- origami sestavljanko

 


Nova učna pot Drvošec je bila kot nalašč zato, da jo lahko na zanimiv način približamo tudi otrokom. In verjeli sva, da se bojo otroci (in seveda tudi odrasli) zagotovo razveselili iskanja skritega zaklada.

Tematska pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru pa je edinstvena tudi zato, ker jo lahko obiščete v različnih letnih časih in prav vsakič vas bo ta pokrajina presenetila z novo podobo. In prav to sva želeli z Jezersko dogodivščino ponuditi obiskovalcem. Knjižica jim omogoča, da jo lahko kadarkoli vzamejo v roke in se odpravijo na raziskovanje tega presihajočega fenomena, kot radi poimenujemo Cerkniško jezero.

Avtor vseh fotografij: Blaž Žnidaršič

 


 Tjaša Dernikovič in Janja Mihelčič sta domačinki, ki v okviru društva Neverland organizirata dogodke in praznovanja za otroke in družine. Skavtinjama je skupna velika ljubezen do narave in otrok. V zgornjem prispevku opisujeta kako je nastajala knjižica Jezerska dogodivščina, zdaj že priljubljena aktivnost družin na Cerkniškem jezeru.

Komentarji

Priljubljene objave