GOTUJOČE PERO: BARBARA VIDMAR: ZAKAJ RACAM POZIMI NE ZMRZNEJO NOGE


     Mlakarice na ledu
     foto: Darinka Mladenovič

Verjetno ste se kdaj vprašali, ali ptice zebe, ko stojijo na ledu ali snegu. Pozimi jih namreč lahko vidimo našopirjene na zaledenelih vodnih površinah ali ob njih, pogosto celo z eno nogo skrito v perju. Marsikdo meni, da na mrazu trpijo. Pa je res tako?


KAJ SE DOGAJA V TELESU VODNIH PTIC POZIMI 

Race in mnoge druge ptice imajo v nogah poseben sistem izmenjave toplote med arterijami in venami. Topla arterijska kri teče v noge zelo blizu hladne venske krvi, ki se iz nog vrača proti srcu. Arterijska kri na svoji poti ogreje vensko kri, hkrati pa se pri tem ohlaja. Tako je kri, ki teče skozi noge, razmeroma hladna. Kljub temu je tkivo na nogah oskrbljeno z dovolj hrane in kisika, noge pa so dovolj tople, da ne zmrznejo. Znanstveniki, ki so opravljali meritve, so izmerili, da mlakarice (Anas platyrhynchos) skozi noge izgubijo le okoli 5 % telesne temperature, skozi preostali del telesa pa kar 95 % toplote, kljub temu da so prekrite s perjem in samo v stiku z zrakom. 


 

                                  Račje noge

SLIKA POVE VSE!

Na zgornji sliki na nogi desno (brez protitočna toplotne izmenjave) vidimo, da teče topla kri neposredno v noge, zato so posledično toplejše kot led, na katerem ptica stoji. Na nogi levo (s protitočno toplotno izmenjavo) pa lahko vidimo preplet žil arterije in vene. Zaradi izmenjave toplote med krvjo v arteriji in krvjo v veni prva postane hladnejša in druga toplejša. V noge steče manj tople krvi, zaradi česar ostajajo hladne, poleg tega pa je tudi temperaturna razlika med nogami in ledom manjša.

NA ENI NOGI

Ker noge ptic prekriva relativno malo mehkega tkiva, mišice nog pa so više v nogi in so z dolgimi kitami povezane s kostmi v stopalih, je potrebe po topli krvi manj. Mnoge vrste ptic imajo v arterijah še zaklopke, ki nadzorujejo pretok krvi. Te omogočajo, da topla kri občasno priteče tudi v noge, zaradi česar ptice ne dobijo ozeblin. 



    Mlakarica
    foto: Darinka Mladenovič

Pozimi ptice pogosto stojijo na eni nogi, drugo pa imajo skrito pod perjem. S tem zmanjšujejo še nadaljnjo izgubo toplote in ščitijo svojo kožo pred mrazom. Noga, ki je skrita pod perjem, se ogreje, površina telesa, ki je na ledu, pa je zato manjša.

Ptice so torej dobro prilagojene hladnim zimskim razmeram, zato je bojazen, da bodo dobile ozebline ali celo zmrznile, odveč.

Avtor bloga: Barbara Vidmar
(vir:http://askanaturalist.com/why-don%E2%80%99t-ducks%E2%80%99-feet-freeze/)
 

Komentarji

Priljubljene objave