HIŠNO PERO: MIHA JERNEJČIČ: COPRNIŠKO ZMAJEVANJE - ZA ZMAJE VSEH OBLIK IN VELIKOSTI

Spet je prišel ta veseli čas, ko se Cerknica prelevi v Butale. Ko se vsi namaškarajo in se vse obrne na glavo. Tisto ta veliko, butalsko, kakopak.

In ker je območje občine Cerknica menda tudi območje Notranjskega parka, je vseeno prav, da ne pozabimo na to. Ne bomo. Butalci smo sicer res neumni, a pozabljivi pa nismo. »Manj kot veš, manj lahko pozabiš,« je naš moto.




Vemo na primer, da se bo na karnevalu znova pokazala množica bioloških in mitoloških prebivalcev našega prav posebnega koščka sveta. In brez bioloških prebivalcev, žabe, ščuke, rdečeperke, polhov… bi bil karneval kar malo okrnjen.





Letos pa bo Veliki pustni karneval v Cerknici še prav posebej naravovarstveno in trajnostno usmerjen, saj bo glavna zvezda zmaj. Taisti zmaj, ki se mu povsod drugod slabo piše. V Loški dolini so mu glave sekali, v Postojni ga z apnom pitali, kaj pa pri nas? Pri nas, v Butalah, smo ga pa v grb narisali, tako radi imamo Butalci to veličastno žival. In prav zato nas vsako leto v karnevalu počasti s svojo prisotnostjo. Ja, v Butalah smo, tako kot v Notranjskem parku, prijazni do vseh živih bitij, tudi do zmajev. Ne verjamete? Vprašajte taščo Župana Butalskega, če smo prijazni do nje. Z zmaji živimo v simbiozi. V energetski krizi to tudi nam prav pride, saj je ogrevanje na zmajev ogenj v primerjavi z drugimi toplotnimi viri še najbolj ekonomično.




Bodite tudi vi vsaj malce kot Butalci. Vsi vemo, da je vsak človek nekje globoko v sebi malo butast. Pa če že je, naj bo ta butastost – tako kot je butalska – žlahtna in predvsem neškodljiva. Škodljive neumnosti imamo dovolj, neškodljive pa nam včasih malo zmanjka. In tako kot Butalci ne pozabite, da nismo samo mi na tem svetu. So na primer tudi ščuke, žabe, polhki, netopirčki in tašče.


Tekst: Miha Jernejčič
Fotografija: Ljubo Vukelič






Komentarji

Priljubljene objave