GOSTUJOČE PERO: IZAK HRIBAR MEDEN: TO JE TEKMA NA DOLGI ROK

Izišport je podjetje, ki se ukvarja s prodajo športne opreme in organizacijo tekaških treningov, tekaških tekem in drugih dogodkov. Združujemo storitev s trgovino. S tekaškimi treningi smo pričeli v letu 2012 v Cerknici, dve leti kasneje pa smo jih razširili še v Loško dolino in na Bloke. S svojimi treningi smo bili določeno obdobje prisotni tudi v Postojni in Ribnici. Organiziramo tudi tečaje teka na smučeh v naših krajih, izposojamo opremo za tek na smučeh in drsalke. Nudimo vrhunski servis tekaških smuči. Po desetih sezonah organiziranja tekaških treningov sem prepričan, da je ime Izišport prepoznavno širše in da je preseglo lokalno okolje. Vsekakor pa je naš prvi cilj ponuditi storitev in opremo v našem okolju.




Zimska pravljica na Blokah. Prihaja vikend super razmer za tek na smučeh. Na razpolago skoraj 20 km urejenih prog.


Konec leta 2022 smo na podlagi razpisa pridobili prostore bivše banke na Blokah in odprli novo poslovalnico tik ob tekaških progah, kar se je, ob letošnji zimi, izkazalo za dobro sprejeto potezo, saj na lokaciji izvajamo tečaje teka na smučeh, izposojamo opremo in nudimo servis tekaških smuči. V letnem času pa bomo tu izvajali druge dejavnosti.

Od začetka sem deloval sam, kasneje pa so se nam pridružili študenti iz domačega okolja, ki pomagajo pri treningih ali v trgovini.



                                SKI servis in izposoja Izišport v Novi vasi, tik ob tekaških progah. 
                             Odprto vsak dan od 9h do 18h. Pijača, wc, mazanje smučk,
                             izposoja opreme in dobra družba.


Med letoma 2013 in 2017 sem opravljal funkcijo profesionalnega trenerja biatlona oziroma teka na smučeh v SK Loška dolina. Z vsemi izkušnjami in poznanstvi, tako iz moje športne kariere, kot tudi treniranja vrhunskih mladih športnikov in rekreativcev, je dozorela ideja o odprtju trgovine s športno opremo, predvsem na področju, ki ga obvladamo. To so tek, tek na smučeh, pohodništvo in prosti čas. Menim, da je v današnjem času, ob poplavi velikih franšiznih trgovin, izjemnega pomena osebni pristop, strokovnost in prilagodljivost strankam. Tega v velikih trgovskih centrih ne dobiš. Poleg tega je potrebno artikle, ki jih prodajaš, testirati, se sam ukvarjati s športom, katerega izdelke imaš v svoji ponudbi. Če torej prodajaš tekaške smučke, moraš biti tudi sam smučar tekač, odkrivati terene in ljudem svetovati, kje so dobre proge in kako namazati smuči.


    Na tečaj teka na smučeh na Blokah se lahko prijavite na e-mail info@izisport.si ali na               telefonsko številko  051 319 365. Ta vikend na razpolago štirje termini. 


Samostojna pot je v resnici mnogo bolj zahtevna, kot si kdo predstavlja na začetku. Seveda je veliko prednosti kot je na primer fleksibilen urnik in večja prilagodljivost pri samem delu, po drugi strani pa ta posel zahteva v večini dni dvojni delovni čas, to je služba 24/7. Primerjam ga lahko s športnim tekmovanjem - kolikor vložiš, toliko imaš. To je tekma na dolgi rok, kot maraton. So vmesni vzponi in padci in ko je najtežje, takrat moraš še bolj zagristi, da prehodiš vse pasti in skušnjave, ki se ti vmes zgodijo.

Pred nami so številni izzivi. Največji izziv je bil zagotovo ljudi na začetku prepričati, da je vredno plačati nekaj denarja za to, da lahko tečejo v družbi, da postavimo njihove treninge na višjo raven, da je lahko tek in ukvarjanje s športom velik užitek, ne pa muka. Mislim, da nam je to v vseh letih dobro uspelo. Tekači, ki trenirajo skupaj na treningih, so postali tudi dobri prijatelji in soborci na različnih maratonih, ki se jih udeležujemo.


    Izišport ponuja tečaje teka na smučeh tako v drsalni (skate) kot klasični tehniki. Izvajajo jih       profesionalni trenerji teka na smučeh, posamičen tečaj traja 2 uri.


Ob odprtju trgovine s športno opremo maja 2021 so bili določeni pomisleki, da Cerknica z okolico ni dovolj velika za tako specializirano športno trgovino. Od vsega začetka verjamemo v projekt, ki smo si ga zadali. Trgovina je bila pozitivno sprejeta, veliko ljudi, ki je prišlo k nam po prvi kos športne opreme, se vrača in se zaveda, da pri nas dobijo kvalitetno opremo in da si bomo zanje vzeli čas in našli pravi kos, česar v večini trgovin ni možno. Izzivov je veliko, gotovo je eden prepričati domače okolje, da kupujejo v svojem kraju, ne pa v večjih mestih.  Drugi izziv je večati svojo zalogo in postati, ob največjih franšizah, eden izmed vodilnih ponudnikov na področju teka in teka na smučeh. Tretji kratkoročni cilj, ki bo v kratkem uresničen, je spletna trgovina, za katero verjamemo, da bo razširila naš posel znotraj meja Slovenije. Širši izziv, ne nepomemben, je uskladitev posla, treningov, dela doma in družine.



                              Urejevalci prog na Blokah zbirajo prostovoljne prispevke ob
                              začetku prog v nabiralniku.


Obiskoval sem Fakulteto za šport. Tekom študija sem dobil nekaj zanimivih idej, poznanstev, predvsem pa znanj, ki sem jih hitro začel uporabljati pri treningu mladih športnikov v biatlonu in teku na smučeh. V športu sem od svojega 6. leta, kar mi je olajšalo razumevanje določenih procesov na področju treninga in sem jih lahko uporabil tudi pri študiju ali treniranju drugih. Ko sem leta 2013 pri svojih 23. letih čez noč postal glavni trener v Smučarskem klubu Loška dolina, sem skočil v globok ocean, iz katerega pa sem, čeprav z vmesnimi valovitimi obdobji, odšel z veliko dobrimi izkušnjami in znanji. Z določenimi tekmovalci smo trenirali individualno, postali prijatelji, na koncu niso izostali niti rezultati, saj so nekateri prišli do državne reprezentance, Olimpijskih iger mladih in svetovnih prvenstev. Kljub neizkušenosti in stresu na začetku, lahko rečem, da je bilo to obdobje najboljše, saj sem spoznal veliko ljudi, novih krajev in predvsem dobil izkušnje, ki sem jih kasneje uporabil pri svojem delu. Fakulteta za šport pa mi je dala to, da sem lahko v ta posel prišel in ga začel na novo odkrivati in pridobivati nova znanja.

In za konec še moj priljubljeni moto: »Bolečina je trenutna, slava je večna«.

 

Fotografija: arhiv podjetja Izišport



Izak Hribar Meden je ustanovitelj podjetja Izišport. Zanimajo ga praktično vsi športi, v zadnjem času pa se veliko posveča treningu maratona. Je eden izmed treh rekorderjev Cerkniške planinske transverzale (60km), hkrati pa se je spoprijel tudi z največjimi gasilskimi tekmami na svetu, kjer je dosegel nekaj mednarodno odmevnih uspehov.


Komentarji

Priljubljene objave