HIŠNO PERO: EKIPA LIFE STRŽEN: NOTRANJSKI PARK PREJEMNIK NAGRADE JAKOB 2023

15. februarja 2023 je ekipa Notranjskega parka na slavnostni otvoritvi 33. Sejma Alpe Adria prevzela nagrado Jakob za leto 2023 in naziv Ambasador tematskih poti. Za nagrado se je potegovalo 28 prijavljenih tematskih poti. Med petimi finalisti je nagrado prejel projekt Tematska pot Drvošec in Center za obiskovalce Cerkniško jezero.


foto: Goran Rovan


Nagrada Jakob je mednarodna nagrada za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu, ki jo vsako leto v okviru sejma Alpe Adria podeljuje Gospodarsko razstavišče. Komisijo so sestavljali: prof. dr. Janez Bogataj (predsednik) in Jana Apih, Mateja Sušnik, Marko Lenarčič ter Jože Prah, ki je svojo končno odločitev utemeljila takole: »Obstoječo tematsko pot so v lanskem letu uspešno nadgradili in s tem naredili nov korak k vključevanju Cerkniškega jezera v take možnosti ter vsebine turistične ponudbe, ki si jih v Sloveniji samo želimo. Za Cerkniško jezero in njegove ljudi zato ni potrebno izmišljati novih zgodb ampak obstoječe vpenjati v drugačna razmerja, v katerih aktivno sodeluje tudi lokalno prebivalstvo. Zelo pozitivno je bilo tudi lansko odprtje Centra za obiskovalce, ki že sedaj prispeva k nadgradnji vsebin, predvsem pa obiskovalca uvedejo v dogajanja, ki jih bodo doživljal na poti. Jezero je ena sama velika pripoved in odkritje njegovih sprememb, ki so posledica posebnosti naravnega okolja in hkrati svojevrstna dokumentacija stoletij človekovega bivanja z njim. K temu je treba dodati še mističnost prostora in prislovično poseben humor, ki je lahko samo “cerkniški”.


foto: Goran Rovan

foto: Goran Rovan

Notranjski park je tako s pomočjo projektov LIFE Stržen in Kras RE. VITA uspešno posodobil in nadgradil ponudbo za obiskovalce Cerkniškega jezera. Najprej z umestitvijo tematske poti Drvošec ob jezeru, katere cilj je bil usmeriti obiskovalce stran od zasebnih zemljišč na urejeno in atraktivno tematsko pot. S pomočjo KRAS RE. VITA projekta pa je v letu 2022 priskrbel še vsebino in opremo za Center za obiskovalce Cerkniško jezero, ki obiskovalcem ponuja bogat preplet interaktivnih vsebin o tem svetovnem čudesu. Samo izgraditev objekta je financirala Občina Cerknica, investicijo v opremo Centra in ureditev dela Tematske poti Drvošec pa je »sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Sklada za regionalni razvoj«. 

foto: Jošt Stergaršek

foto: Blaž Žnidaršič, Foto Žnidaršič

Komisijo je Notranjski park, skupaj z lokalnimi turističnimi ponudniki in vodniki, prepričal s prepletom naravovarstvenih vsebin in atraktivnih doživetij za obiskovalce, ki se jih nenehno posodablja in nadgrajuje. Z aktualno ponudbo le teh pa obiskovalca lahko seznanimo že na samem izhodišču tematske poti – v Centru za obiskovalce Cerkniško jezero.


foto: Blaž Žnidaršič, Foto Žnidaršič

Tako smo v letu 2022 preko Pedagoških programov pod vodstvom Dejvida Tratnika po poti Drvošec (najboljši učilnici krasoslovja v naravi) popeljali že 1800 otrok in mladostnikov iz cele Slovenije.

foto: arhiv NRP

foto: arhiv NRP

Od aprila do septembra (vsako soboto in nedeljo) ponujamo atraktivna vodena doživetja v sklopu Tematskih vikendov: opazovanje ptic, etno-botanični sprehodi, čolnarjenje ob pripovedki o nastanku Cerkniškega jezera, lov na skriti zaklad, šolo preživetja v naravi in odkrivanje bogatega rastlinstva in živalstva Cerkniškega jezera. Doživetja popestrimo z vožnjo z lojtrnikom, najemom kanujev, koles in malico iz divjih rastlin ali drugih lokalnih sestavin, ki jo postrežemo tam, kjer je najlepše: v naravi.

 

foto: arhiv NRP

foto: arhiv NRP
foto: arhiv NRP

Družine si lahko pohod po poti Drvošec kadarkoli popestrijo z Jezersko dogodivščino (nahrbtnik s knjižico z ugankami) ali kolesarskimi doživetji, kjer preko mobilne aplikacije Notranjska odgovarjajo na vprašanja o posebnosti območja. 


foto: Blaž Žnidaršič, Foto Žnidaršič
foto: Blaž Žnidaršič, Foto Žnidaršič

V sodelovanju s Kulturnim domom Cerknica pa bodo tudi letos obiskovalcem na voljo ekskluzivna doživetja za manjše skupine, kjer lahko prisluhnejo zvočni predstavi Zemljanka Gaja ali Pravljicam pod krošnjami. 



foto: arhiv Kulturni dom Cerknica

foto: arhiv NRP

Hvala vsem lokalnim vodnikom in ponudnikom gostinstva, turističnim kmetijam, ponudnikom vožnje z lojtrniki, ponudnikom najema koles in kanujev, lokalnim ustvarjalcem in rokodelcem in ponudnikom drugih storitev, ki soustvarjajo pestro ponudbo doživetij v družbi največjega evropskega presihajočega jezera in nam vsem skupaj želimo srečno in uspešno še naprej.

Tekst: Urška Ogrinc

 

 



Komentarji

Priljubljene objave